Labdarúgás

2024.08.07. 17:30

Igazi világsztárok Debrecenben!

A debreceni komplexum immár tíz esztendeje üzemel. A Nagyerdei Stadion történelmében rengeteg klasszis lépett pályára.

Orosz Krisztofer

Bruno Fernandes már tudja, milyen érzés Debrecenben játszani. A portugálok kapitánya, Cristiano Ronaldo 2021-ben nem látogatott a cívisvárosba, de ki tudja, lesz még rá lehetősége?

Forrás: AFP

A Nagyerdei Stadion tíz éves történelme dúskál a jobbnál jobb meccsekben, hiszen játszott itt több válogatott, szerepelt európai selejtezős meccsen a DVSC és a magyar labdarúgó-válogatott is többször birtokba vette már a komplexumot. 

Nagyerdei Stadion, Labdarúgás, DVSC, Magyar labdarúgó-válogatott
Nagyerdei Stadion: Dzsudzsák Balázs csapatkapitányként vezette ki a magyar válogatottat Dánia ellen Debrecenben
Forrás: NS-archív

Nagyerdei Stadion: kezdték a dánok 

Az első sztárparádé 2014-ben volt, amikor a Pintér Attila vezette nemzeti együttesünk Dánia legjobbjait fogadta a debreceni létesítményben. Az északiak ekkor is hemzsegtek a világsztároktól, bár még abban a korban voltak játékosaik, hogy éppen csak bontogatták szárnyaikat, néhány kivétellel természetesen. 

A klasszisok közül érdemes Christian Eriksennel kezdeni a névsort, aki talán a legnagyobb karriert futotta be: játszott az Ajaxban, a Tottenhamben, az Interben és többek között a Manchester UTD-ben is. A csatár Martin Braithwaite szerepelt az Espanol és az FC Barcelona csapatainál, s előbbi esetében épp a hetekben röppent fel a pletyka vele kapcsolatban, miszerint nem hosszabbítottak vele a kék-fehérek, ezért ő kész megvásárolni a spanyol gárdát. Simon Kjaert sem kell talán bemutatni a futballrajongóknak: a 2021-es Európa-bajnokságon ő mentette meg az említett Christian Eriksen életét gyors reakcióidejével. Hősies cselekedete mellett kiváló védő is, karrierje során játszott a Sevillában és az AC Milanban is. 

A pontrúgásspecialista dánról, Lasse Schönéről sem feledkezhetünk meg, aki a legendás 2019-es Ajaxnak volt meghatározó tagja. A középpályás szerepelt a holland csapat mellett az olasz Genovánál is. 

Olasz klasszisok vették be a Nagyerdőt 

2019-ben a DVSC együttese indulhatott az Európa-liga selejtezőjében, hiszen az azt megelőző szezonban Herczeg András vezérletével megszerezte a bronzérmet a cívisvárosi csapat. Eleinte úgy volt, az AS Roma érkezik Debrecenbe, de különböző klubon belüli problémák miatt a torinói vörösekkel találkozott a Vasutas

A „bikák” keretében is hemzsegtek a világklasszisok, hiszen olyan futballisták alkották a csapatukat, mint az Eb-győztes Salvatore Sirigu, aki pályafutása során még a PSG-ben is védett. A védelemben ott volt az az Armando Izzo, aki az olasz válogatottban is többször szerepelt, a csatársorban pedig két igazi zseni: Simone Zaza, aki kétségtelenül remek támadónak számított, de a 2016-os Európa-bajnokságon elvégzett „topogós” tizenegyese miatt vált igazán „sztárrá”. Az észak-olaszok csapatkapitánya pedig az akkori modern futball egyik legjobbjának számító Andrea Bellotti volt. 

Az olasz centerért ekkor mintegy 100 millió eurót kért anyaegyesülete, amelyet végül senki sem adott meg „galloból” pedig nem lett a történelem legjobb befejezője. 

Katariak Debrecenben 

A 2022-es világbajnokság előtt a katari nemzeti együttes több alkalommal is „kibérelte” magának hazai pályaként a Nagyerdei Stadiont, s olyan neves válogatottakat láttak vendégül a pazar létesítményben, mint Szerbia vagy Portugália. Előbbi esetében olyan klasszisok léptek pályára a debreceni gyepen, mint az Ajax egykori sztárja, Dusan Tadic, a Juventus jelenlegi kilencese, Dusan Vlahovic, a Lazio és a világ akkori legjobb középpályása, Sergej Milinkovic-Savic, a Manchester City korábbi bekkje, Matija Nastasic vagy a Real Madrid akkori centere, Luka Jovic

A közel-keletieknek köszönhetően több mint tízezer néző láthatta ahogyan Portugália legjobbjai is játszanak a hajdúságban. Igaz, Cristiano Ronaldo nem tartott a luzitán nemzeti együttessel, akadtak azért bőven klasszisok. Kezdjük a sort a PSG védőjével, Nuno Mendessel, a center André Silvával, a Wolverhampton akkori klasszisával Ruben Nevessel és Goncalo Guedessel. A két Manchester City sztárról nem is beszélve, Ruben Dias és Bernardo Silva is élvezhette a magyar vendégszeretetet. 

 

nagyerdei-stadion-labdarugas-dvsc-debrecen-ruben-neves
Ruben Neves is játszott a debreceni stadionban
Forrás: Napló-archív

Magyarok is vannak a listán 

Vannak olyan magyar játékosok is, akik játszottak a debreceni létesítményben és őket világszerte ismerik és elismerik. Ilyen például Dzsudzsák Balázs, aki a holland PSV-nél lett igazán híres labdarúgó. Király Gáborról és Gera Zoltánról sem feledkezzünk meg, akik egyaránt a világ legerősebb bajnokságában, a Premier Leagueben tették le a névjegyüket. Ha már angol bajnokság, idén júniusban a Liverpool középpályása és a magyar-labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik is pályára lépett a cívisvárosi gyepszőnyegen. 

Tíz esztendő úgy telt el, mintha csupán néhány év lett volna, de a klasszisok névsora is jól mutatja, remek szolgálatot teljesít a Nagyerdei Stadion Debrecen szívében, s a világ legszebb létesítményei között tartják számon a cívisvárosi komplexumot. Csak reménykedhetünk benne, hogy a folytatás legalább ilyen, de akár ennél is sikeresebb lesz. 

 

Az a bizonyos Katar–Portugália mérkőzés: 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában