Salakmotor

2024.08.25. 12:57

Debrecen győztese Güstowban is nyerni tudott

A listavezető Andzejs Lebedevs tovább növelte előnyét a SEC utolsó, lengyelországi fordulója előtt.

Boros Norbert

A salakmotoros egyéni Európa-bajnokság, azaz a SEC négyfordulós küzdelemsorozata Németországban folytatódott szombat este. A széria harmadik állomásának az a Güstrow adott otthont, ami a kontinens egyik legrövidebb, mindössze 298 méteres salakováljával rendelkezik.

Lett salakmotoros, Andzejs Lebedevs nyerte a SEC güstrowi fordulóját
Lett salakmotoros, Andzejs Lebedevs nyerte a SEC güstrowi fordulóját
Forrás: Boros Norbert

Nem a lengyel salakmotorosoké volt a nap

A mintegy 7 ezer néző látványos futamokat láthatott, valamint egy balszerencsés bukást, ami vélhetően nagyban befolyásolta a viadal végeredményét, hiszen egy favorit került „parkolópályára”.

Az Európa-bajnoki címvédő dán, Mikkel Michelsen a 13. futamban az élen motorozott, de a harmadik körben láncszakadás miatt elvesztette az uralmát a motorja felett és bukott. Az esés következtében megütötte a bal bokáját, s a sérülése olyan súlyos volt, hogy nem tudta folytatni a küzdelmet.

Mikkel Michelsen
Mikkel Michelsen
Forrás: Boros Norbert

Az alapfutam után a lett Andzejs Lebedevs és a dán Leon Madsen 12-12 pontot gyűjtöttek, így ők egyenes ágon jutottak a fináléba. A reményfutamban a 11 pontos dán, Rasmus Jensen, illetve három 9 egységet gyűjtő salakos, a francia Dimitri Bergé, a svéd Timo Lahti és a lengyel Piotr Pawlicki mérte össze erejét. Az etapot Jensen nyerte Bergé előtt, így ők kvalifikáltak a legjobbak futamába. Az egész viadal során azok domináltak, akik a külső starthelyekről vágtak neki a futamoknak, s ez a tendencia nem változott a döntőben sem, bár némi meglepetésre a fehérről induló Madsen kapta el a legjobban a startot, de szorosan ott volt mögötte Lebedevs. A lett végig nyomás alatt tartotta a skandináv salakszórót, majd egy kívülről indított támadást követően az élre állt, s a debreceni fordulóhoz hasonlóan megnyerte a viadalt. Lebedevs mögött Madsen, Bergé, Lahti volt a befutási sorrend.

A verseny egyik legnagyobb szenzációját az szolgáltatta, hogy az öt lengyel résztvevő (Pawlicki, Kacper Woryna, Patryk Dudek, Maciej Janowski, Janusz Kołodziej) közül egyetlen versenyző sem jutott a legjobb négy közé.

Három fordulót követően az összesített pontvadászatot Lebedevs vezeti 39 ponttal, hat egységgel előzi meg a Madsen, Woryna párost. A triumvirátust a 32 pontos Pawlicki követi, míg Janowski 27, Dudek 26 egységet gyűjtött eddig. A sorozat utolsó állomásának a lengyelországi Chorzów ad otthont szeptember 21-én, a Slaski Stadionban megépítendő oválpályán dől el, ki lesz a kontinens királya, s ezzel ki szerez jogot a 2025-ös Grand Prix-n való indulásra.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában