Salakmotor

2024.08.20. 21:14

Meglepetésgyőzelem a Debrecen Nagydíjon – fotókkal

Az addig hibátlan Mads Hansen épp a fináléban hibázott. Szlovén siker született a Debrecen Nagydíjon.

Molnár Szilárd

Látványos csatákat is hozott Debrecen Nagydíj

Forrás: Kiss Annamarie

Ha augusztus 20-a, akkor virágkarnevál és salakmotoros Debrecen Nagydíj. A karneváli hét talán legjobban várt helyi sportversenyét kedden rendezték a Perényi Pál Salakmotor Stadionban. A szép számú közönség talán az egyaránt dán Niels Kristian Iversen vagy Mads Hansen sikerét várta, ám mégsem ők nyertek.

Debrecen Nagydíj, Debrecen, Mads Hansen, Matej Ivacic, Niels Kristian Iversen, speedway, salakmotorverseny, Perényi Pál Salakmotor Stadion, SpeedWolf Debrecen, salakmotor
A Debrecen Nagydíj dobogósai: balról Patryk Wojdylo, Matic ivacic és Mads Hansen
Forrás: Kiss Annamarie

Sajnos ezúttal magyar versenyző nélkül zajlott a Debrecen Nagydíj

A kontinens egyik legnagyobb tradíciójával rendelkező meghívásos viadalán nyolc nemzet – Dánia, Lengyelország, Németország, Szlovénia, Ausztria, Olaszország, Csehország és Svédország – 16 versenyzője mérte össze tudását. 
Előzetesen az egyik legnagyobb favoritnak egyértelműen a címvédő, ötszörös GP-győztes és négyszeres Világkupa-aranyérmes Niels Kristian Iversen számított, aki címvédőként érkezett a cívisvárosba, ráadásul tavalyelőtt is ő vihette haza a győztesnek járó Zsolnay porcelánt. Egyik legfőbb riválisának Mads Hansen ígérkezett. A 24 esztendős motoros tavaly bejutott a dán Grand Prix elődöntőjébe, idén pedig remek idényt futott a lengyel Ekstraligában a Czestochowa színeiben. Nem hiányozhatott a startlistáról a hajdúsági közönség az egyik nagy liblingje, Celina Liebmann sem, aki idén megnyerte a nők nem hivatalos világbajnokságát, az első alkalommal kiírt Women’s Speedway Gold Trophy.
Az utolsó pillanatban is változtatni kellett a rajtlistán, mert a nagydíj tervezett magyar résztvevője, Füzesi Richárd hétfőn jelezte, hogy lejárt a sportorvosi engedélye, s a rövid határidő miatt nem volt lehetőség megújítani a versenyzéshez elengedhetetlen igazolást… Így a debreceni motoros helyett Lengyelország 2022-es junior egyéni bajnoka, Mateusz Swidnicki indult a versenyen, akinek a polák kollégák rekordgyorsasággal elintézték a szükséges papírokat.

Kétszer is nagyot mentett

Gyászszünettel kezdődött a verseny, a 73 éves korába elhunyt a jégmotoros világbajnok cseh Milan Spinkáról emlékezett meg a szervező SpeedWolf Debrecen. A nagy meleg ellenére sokan voltak kíváncsiak a 49. Magyar Nagydíjra. Már a második futamba megtörtént az első bukás, az osztrák Sebastian Kössler senkitől sem zavartatva eldobta motort, így kizárták abból az etapból, emiatt csak a depóból követhette, hogy a cseh Jan Macek nyerte a megismételt négy kört. A címvédő Niels Kristian Iversen ezúttal is jelezte, hogy nem turistának érkezett Debrecenbe, rögtön behúzta az első futamát. A hatodikban a lengyel licensszel versenyző Viktor Trofimov kétszer is nagyot tornázott a motoron, de sikerült nyeregben maradnia, de ezzel le is mondhatott a futamgyőzelemről. A hetedikben 3, az első futamát egyaránt megynert darab 3 pontos versenyző mérte össze a tudását. Hansen magabiztosan hasított az élen, mögötte Petryk Woydolo és Iversen ”gyilkolta” egymást a két pontért, végül a lengyel örülhetett.

A 3. kört követően egyedül Hansen volt hibátlan, nagyon úgy festett, hogy őt kellett legyőznie annak, aki haza akarta vinni a trófeát. A 12. futam hozta a második bukást, az olasz Pablo Castagna csúszott el az utolsó körben, és már nem is tudta folytatni már a versenyt. A 15-ben kiderült, hogy Swidnicki is befejezte, nem is csoda, mert a korábbi futamai is inkább vesszőfutásra hajaztak, mint versenyzésre. Így a 18. futamban csak ketten álltak rajthoz, ami elég szokatlan egy salakmotorversenyen: közülük is Adrian Gala nagyot hibázott, emiatt elmaradt a ”gála”, de a polák rider így is bezsebelt két potyapontot. Hansent nem lehetett legyőzni az alapversenyben, a maximális 15 pontot szerezte az addigi futamain, jutalma pedig az volt, hogy egyenesen a döntőbe kvalifikált.

Szuper döntő

Ugyanis a Debrecen Nagydíj versenykiírása értelmében a 20 alapfutamot követően az első helyezett egyenes ágon bejutott a döntőbe, míg a másodiktól a kilencedik helyezettig elődöntőt vívnak, ahonnan a két-két legjobb csatlakozott a finálé mezőnyéhez. Az első elődöntő résztvevői Woydilo, a lengyel Jakub Jamrog, a cseh Daniel Klima és Gala voltak, ám utóbbi nem állt oda rajtgéphez, így hárman nyomták le a négy kört: végül Woydilo és Jamrog jutott a fináléba. A második elődöntőt Iversen, a szlovén Matic Ivacic, Trofimov és Macek alkotta, a ebben a sorrendben érkeztek be a célba, így onnan a dán és a szlovén salakos motorozott be a mindent eldöntő utolsó futamba.

Az öt fős, nagyszerű futamot hozó fináléban a piros rajthelyet választó Hansen remekül rajtolt, de aztán elég volt egy apró hiba hiba, hogy visszaessen a harmadik pozícióba. Ő is, és Woydilo is igyekezett feljebb jönni, de Ivacicot nem lehetett megelőzni, így megérdemelten nyerte meg a 49. Debrecen Nagydíjat! Mögötte Woydilo, Hansen, Iversen és Jamrog volt a sorrend.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában