Kosárlabda

2 órája

Micsoda dráma! Hosszabbítás után maradt alul a DEAC a nyitányon

Egypontos vereséget szenvedett a Debreceni Egyetem kosárlabdacsapata a Tippmix Férfi NB I. A nyitófordulójában a Sopron vendégeként. A DEAC együttese a rendes játékidő végén öt másodperc alatt öt pontot dobva még hosszabbításra mentette a mérkőzést, ám a végig kiélezett ráadás végjátékában végül a hazaiaké volt az utolsó szó.

Haon.hu

Nagyot küzdött a DEAC

Forrás: DEAC

A kiválóan sikerült szolnoki főpróbát követően Sopronban kezdte meg a 2024-25-ös kiírás küzdelmeit a Debreceni Egyetem alakulata. A szezon első hajdúsági kosarát az egyik nyári érkező, Anderson jegyezte egy hárompontos formájában, majd Williamson és Drenovac is gyorsan feliratkozott a pontdobók listájára. Mucius két távolija után viszont már a hazaiak jártak előrébb, melyre a DEAC azonnal válaszolt egy 7-0-s etappal, Pongó gyorsindítása után a negyed derekán időt is kért Gasper Potocnik (8-14). A rövidszünet után sokkal pontosabbá váltak a hazaiak támadásai, de a fehér-feketék is lendületben maradtak, a távolról újabb két triplát elsüllyesztő Anderson vezérletével pedig sikerült megtartani előnyüket a negyed végéig, olvasható a DEAC tudósításában.

DEAC
Nagyot küzdött a DEAC
Forrás: DEAC

A második etapban két és fél percen keresztül nem talált a gyűrűbe a DEAC, majd hiába törte meg a kosárcsendet Drenovac, az egykoron Debrecenben is megforduló Molnár Márton kosaraival kiegyenlített a házigazda. Andjelko Mandics hívta magához övéit, de a cívisvárosiak támadásai továbbra is ritmustalanok voltak, Edwards hármasa és Fazekas három büntetője után pedig már ők voltak hatpontos fórban (32-26). Osztojics pontjai után sem sikerült kilábalni a gödörből, olyannyira, hogy egy perccel a nagyszünet előtt Takács visszatett lepattanójával már tíz pont volt a különbség. Az utolsó percben a szépségtapaszt Drenovac kettő plusz egyes akciója jelentette, de így is 38-31-el mehettek az öltözőbe a felek.

A második félidőben egyenlített a DEAC, sőt...

A fordulást követően két soproni kosárral szempillantás alatt ismét kétszámjegyű volt a differencia, de a DEAC is hamar elkapta a fonalat, Osztojics ziccereivel és Pongó hárompontosával megkezdték a felzárkózást. Drenovac zsákolt nagyot egy leindításból, sőt Osztojics büntetői és triplája után már újra egyenlő volt az állás (46-46). A negyed végén óriási adok-kapok vette kezdetét, előbb Williamson, majd Hőgye pontos távolijaival is már a hajdúságiak jártak előrébb, de hazai részről rendszerint érkezett válasz, így szinte támadásonként változott a vezető kiléte. A végszó azonban Hőgye Patrik nevéhez fűződött, leindításával 55-56-al zárult a harmadik tíz perc.

A záró felvonásban is folytatódott a sorminta, egy gyors kosárváltás után Drenovac válaszolt Mucius hárompontosára. A szerb klasszis középtávolija után Anderson vitt végig egy szerzett labdát, Hőgye újabb kosara után pedig öt perccel a vége előtt öttel ment a DEAC (62-67). A találkozó hajrájának kezdete azonban rémálomszerűen alakult a cívisvárosiak számára, sorra maradtak ki az addig könnyedén értékesített lehetőségek, négy és fél percen át nem találtak a gyűrűbe, melyet a vendéglátók egy 10-0-s rohanással büntettek (72-67). Anderson büntetői után Garrett maradt higgadt a vonalon, ám 8 másodperccel az órán mindkét egypontosát kihagyta. Bár már a kezében érezhette a győzelmet a Sopron, a debreceniek nem így gondolták, Anderson szaladt végig gyorsan a pályán, majd az értékesített zíccere után az alapvonali bedobást is elcsente, sőt, Williamson utolsó másodperces hármasával sikerült hosszabbításra menteni a mérkőzést (74-74).

A házigazdák egy ponttal bizonyultak jobbnak

A ráadásban Takács betörése után Drenovac volt eredményes, de érezhetően nagyon elfáradtak a csapatok, a következő két percben mindössze két hazai büntető talált utat a gyűrűbe (78-76). Valamivel több mint egy perc volt már csak hátra, mikor Anderson talált be nagyon messziről, s bár ezt követően az összes lehetőségét kihagyta a DEAC, három másodperccel a vége előttig sikerült tartani az egypontos előnyt. Ekkor azonban Edwards faulttal együtt fejezte be mindent eldöntő betörését, s bár a büntetője kimaradt, az újabb fordításra már nem maradt idő.

Sopron KC – DEAC 80-79 (18-24, 20-7, 17-25, 19-18, 6-5)

  • SKC: Mucius 14/9, Edwards 14/3, Kucsera 2, Fofana 7/3, Molnár 11 csere: Garrett 16, Takács 13, Fazekas 3, Csendes, Flasár, Meszlényi.

vezetőedző: Gasper Potocnik

  • DEAC: Pongó 5/3, Anderson 25/12, Drenovac 18/3, Williamson 11/6, Osztojics 13/3 csere: Neuwirth, Garamvölgyi, Hőgye 7/3.

vezetőedző: Andjelko Mandics

 A mérkőzés itt nézhető vissza:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában