Flat track

3 órája

Világbajnok-avatás a debreceni oválpályán

Hazajárnak a flat track-esek a Hajdúságba. Ilyen sem volt még: hazánkban dől el, ki lesz a földkerekség legjobb flat track pilótája.

Boros Norbert

Biel Richárd képviseli a magyar színeket a flat track vb-n

Forrás: Boros Norbert-archív

A szezon utolsó versenyét szervezik a hét végén a cívisvárosban, ráadásul igazi kuriózumnak számító eseménnyel búcsúztathatják a motorsportok kedvelői az idényt, hiszen vébé-döntővel zárul az évad. A flat track szakág legjobb versenyzői adnak egymásnak randevút október 12-én, szombaton délután Debrecenben; a hatfordulós világbajnoki döntő utolsó viadalát 14 órakor rendezik a Perényi Pál Salakmotor Stadionban. A viadalon tizennégy nemzet – Japán, Olaszország, Amerikai Egyesült Államok, Hollandia, Ukrajna, Nagy-Britannia, Finnország, Ausztria, Csehország, Argentína, Franciaország, Spanyolország, Németország és Magyarország – 22 versenyzője méri össze erejét.

lat track, debrecen, biel richárd, döntő, perényi pál salakmotor stadion, flat track vb
Biel Richárd képviseli a magyar színeket a flat track vb-n
Forrás: Boros Norbert-archív

A flat track debreceni történelme

Nincs mit tagadni, hazánkban még mindig gyerekcipőben jár ez a technikai sportág, ennek ellenére azért sokan tudják, hogy ezek a vaspapucsosok a legnagyobb világmárkák – KTM, Honda, Kawasaki, Yamaha, Suzuki, Husqvarna, Gas Gas, Zaeta – 450-500 köbcentis átalakított supermoto- vagy krosszmotorjával szórják a salakot. Külön izgalmassá teszi a versengést, hogy hatan, heten, sőt, akár tízen, tizenketten is starthoz állnak futamonként.

A flat trackesek lényegében már hazajárnak a Hajdúságba, ugyanis 2021-től kezdődően zsinórban már a negyedik világbajnoki döntőnek adhat otthont a Perényi Pál Salakmotor Stadion.

A tűzkeresztségnek számító debütálás során huszonkét pilóta feszült egymásnak a Gázvezeték utcai arénában, a versenyt a későbbi világbajnok, finn Lasse Kurvinen nyerte két olasz, Kevin Corradetti és Daniele Moschini előtt. A viadalon hazánkat szabadkártyás versenyzőként Magosi Norbert képviseltre, s a többszörös egyéni magyar bajnok salakmotoros a 21. helyen végzett.
A következő évben az olasz himnusz hangjai csendültek fel a viadal végén a győztes tiszteletére: Matteo Boncinelli állhatott a dobogó legfelső fokára, a második helyen a szezon végén világbajnoki címet ünneplő spanyol, Gerard Bailo végzett, míg a cseh Ervin Krajčovič szerezte meg a harmadik pozíciót. A magyarok reprezentánsa, ifjabb Adorján Zoltán a 29 induló közül a 25. helyen végzett az esős megmérettetésen, ahol salakszórás helyett sárdagasztást láthatott a nagyérdemű.
A tavalyi vébé-döntő az eddigi legszínvonalasabb, legizgalmasabb cívisvárosi finálét hozta, s igencsak különleges végeredmény született, mivel ugyanazok állhattak fel az emelvényre, akik egy évvel korábban, ráadásul ugyanabba a pozícióba.

Boncinelli, Bailo, Krajčovič volt a sorrend Debrecenben, viszont a világbajnoki aranyérem a cseh motoros nyakába került a szezon végén.

A hajdúsági viadalon 30 flat trackes gördült az oválpályára, köztük két magyar pilóta: Miklósy Tamás a 28., Biel Richárd a 29. helyet szerezte meg.        

lat track, debrecen, biel richárd, döntő, perényi pál salakmotor stadion, flat track vb
Biel Richárd képviseli a magyar színeket a flat track vb-n
Forrás: Boros Norbert-archív

Minden kérdés eldől

Az idei flat track világbajnoki döntősorozat az olaszországi Boves-Cuneo, a németországi Meissen, a nagy-britanniai Kings Lynn, a franciaországi Morizes, valamint a csehországi Pardubice után hazánkba, pontosabban Debrecenbe érkezik a hét végén. A hatfordulós széria „koronázó” városa lesz a magyarországi helyszín, ugyanis a Perényi Pál Salakmotor Stadionban dől el a világbajnoki cím sorsa. 

A verseny napján, szombaton 11.30-tól rendezik a hivatalos edzést, 13.45-kor kezdődik a versenyzők bemutatása, majd 14 órától az első futam startját nézheti meg a közönség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában