kevesebb utas

2020.05.22. 20:05

A közösségi közlekedés is megsínyli a koronavírust

A DKV Zrt. jegy- és bérleteladásból származó bevétele 80 százalékkal maradt el a korábbiakhoz képest.

20200306 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Rendkívüli sajtótájékoztató a Debreceni Közlekedési Zrt.ben (DKV) a koronavírus járvány terjedésének megelőzése érdekében.

Fotó: Napló-archív

A veszélyhelyzettel járó korlátozások a közösségi közlekedést is igen érzékenyen érintették. A Napló megkeresésére a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága közölte, milyen visszaesést tapasztaltak áprilisban a vonatközlekedésben.

– A vasút teljes üzemszerűséggel működik, mivel azonban leálltak a nem közszolgáltatásként közlekedtetett nemzetközi járatok, a felsőoktatásban intézménylátogatási tilalom lépett életbe, a közoktatási intézmények pedig digitális munkarendre váltottak, valamint életbe lépett a kijárási korlátozás, ezért március 30. óta tanszüneti menetrend szerint járnak a vonatok. Összességében így is mintegy 3 ezer 100 szerelvény indul naponta, ezzel tudja a vasúttársaság biztosítani az operatív törzzsel és a tiszti főorvossal egyeztetve a maximum 30 százalékos kihasználtságot, az utasok így tudják tartani a megfelelő védőtávolságot. A járvány miatt országos szinten az utasforgalom 80 százalékkal, az InterCity utasforgalma pedig 90 százalékkal csökkent – tudatta a vasúttársaság.

Buszon se jobb a helyzet

A Volánbusznál a járvány­ügyi helyzet miatt eddig több mint 80 százalékkal esett vissza az utasforgalom. A csökkent forgalom miatt a társaság 10 százalékkal mérsékelte kapacitását. A DKV Zrt. jegy- és bérleteladásból származó bevétele 80 százalékkal maradt el az előző év hasonló időszakához képest.

– A DKV Zrt. helyi autóbusz-, trolibusz- és villamosjáratai március 19-től módosított szabadnapi menetrend szerint közlekednek. Járatmegszüntetés nem történt, az egyetemi campusokat összekötő autóbuszjáratunk közlekedését függesztettük fel, tekintettel az online oktatási rendszer bevezetésére – tudatta a Naplóval Nagy Annamária, a DKV Zrt. kommunikációs és marketingvezetője. Hozzátette: – A járataink kihasználtsága a napi átlagot tekintve összességében 20 százalék körüli. A város peremterületein közlekedő járataink esetében, mint például Szepes vagy Pallag, még a 10 százalékot sem éri el az egész napos kihasználtság. Ezzel szemben vannak olyan járatok, amelyek az érettségi ideje alatt oktatási intézmények érintésével közlekednek, ezeknek csúcs­időszakban 25-30 százalékos a kihasználtságuk – részletezte Nagy Annamária.

Ha kell, korrigálnak

– A járványügyi veszélyhelyzet kihirdetése óta, illetve a távoktatási és home office munkarend bevezetése miatt az utazási igény járatainkon jelentősen visszaesett. Ehhez Társaságunk is alkalmazkodott, és az országban elsőként, minden vonalon bevezette a módosított szabadnapi menetrend szerinti közlekedést. Az elmúlt közel két hónapban folyamatosan monitorozzuk az utazási szokásokat és a járatkihasználtságot, ahol szükséges, az igényhez igazítva menetrendi korrekciót hajtunk végre – hangsúlyozta a DKV Zrt. kommunikációs és marketingvezetője.

Kiss Dóra

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában