Magyarország

2008.04.12. 16:49

Nem lesz rendkívüli MSZP-kongresszus

<p>Az MSZP Országos Választmánya nem kezdeményezi rendkívüli pártkongresszus összehívását, és egyetértés van abban is, hogy a szocialisták készen állnak a kormányzás folytatására - derült ki a testület szombati budapesti ülése után.<br /><dia width="900" height="700" alt="Gyurcsány Ferenc 2008.04.01."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Gyurcs_ny_Ferenc_2008_04_01_/index.shtml , SERIE ,900,700)">Gyurcsány Ferenc <img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Gyurcsány Ferenc 2008.04.01." /></a></dia>&#160;<A href="http://www.videonezo.hu/search/gyurcs%C3%A1ny%20/members.uploader/Gyurcsany_perverz_vagya.avi/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Emellett a tagok felhatalmazták Simon Gábor választmányi elnököt, hogy kezdeményezzen konzultációt az SZDSZ Országos Tanácsának elnökével a két párt együttműködéséről. A választmány ülése után Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök azt mondta, hogy nagy adóreformra csak akkor van lehetőség, ha azt jelentős szociális-jóléti megszorítás előzi meg. Utóbbit azonban ő elutasítja - tette hozzá.

Az MSZP Országos Választmánya határozott arról is, hogy elkészítik az elmúlt két év kormányzásának mérlegét, új kormányprogramra azonban nem lesz szükség, elég, ha a Munka, Tudás, Tulajdon programjára alapozva dolgoznak ki egy olyan intézkedéssorozatot, amely az emberek problémáiról szól. A választmány emellett kéri az MSZP Országos Elnökségét: április végéig készítsen összegzést a párt politikai stratégiájáról, fontosabb szervezeti-működési kérdéseiről, hogy a választmány és az egész párt stabil hátteret nyújthasson a kormányzáshoz - sorolta a további határozatokat Simon Gábor választmányi elnök.

Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök a választmány ülése után azt mondta: a következő két év legfontosabb intézkedései között szerepel egyebek mellett a közoktatás és a felsőoktatás minőségi fejlesztése, a közoktatás fejezetén belül pedig a védőnői és az óvodai hálózat fejlesztése. Emellett nyugalmat és kiszámíthatóságot akarnak teremteni az egészségügyben, átalakítanák a szociális támogatási rendszert, és folytatják az Út a munkához programot.

A gazdaságpolitikában a növekedés megindítása lesz az elsődleges, ezt szolgálja majd egyebek mellett a fejlesztéspolitika is. A kormányfő ehhez példaként említette, hogy a mostani kilátások szerint a következő év nyarára a fejlesztéseknek köszönhetően olyan mértékben megnő az igény az építőipari munkerőre és szakértelemre, hogy az ország valószínűleg kapacitás szűkében lesz ezen a területen. Ez évente körülbelül 5-600 milliárd forinttal nagyobb piacot jelent majd az építőiparnak, azon belül is nagyrészt a mélyépítőknek.

Gyurcsány Ferenc egyértelművé tette, hogy csak akkora mértékű adócsökkentésre van lehetőség, amekkorát a konvergenciaprogram megenged. Tesznek majd lépéseket az adóegyszerűsítésért is. A fejlődést mutatja emellett, hogy a rendszerváltás óta most először pozitív a külkereskedelmi mérleg, illetve egy-másfél után valamivel jobbnak látják saját jövőjüket a magyar kis- és középvállalkozások. Nagy adóreformra viszont csak jelentős jóléti-szociális megszorítások után lenne lehetőség, amelyet a miniszterelnök nem támogat - fejtette ki.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője rövid közleményben reagált az MSZP választmányi ülése után. Egyebek mellett azt írta: "Gyurcsány Ferenc és kormánya képtelen arra, hogy kezelje az egyre mélyülő gazdasági és szociális válságot. Gyurcsány Ferenc már régen elveszítette az emberek bizalmát, kiábrándultak belőle a gazdasági élet szereplői, és most már elveszítette parlamenti többségét is".

Kapcsolódó cikkek:

  • Nem lesz rendkívüli kongresszus
    Az MSZP Országos Választmánya nem kezdeményezi rendkívüli pártkongresszus összehívását és egyetértés van abban is, hogy a szocialisták készen állnak a kormányzás folytatására.
  • Új pártelnököt akar az MSZP frakciója?
    Az MSZP-frakcióban egyre többen gondolják úgy, hogy Gyurcsány Ferencnek nem kellene egyszerre kormányfőnek és pártelnöknek is lennie. Elképzelhető ezért, hogy rendkívüli tisztújító kongresszus összehívását javasolják a szocialista párt március végi pártértekezletén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!