Magyarország

2018.07.08. 21:15

A Houstoni Egyetem Koncertkórusa nyerte meg a Bartók Béla XXVIII. Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál Nagydíját

Debrecen - A Bartók Béla XXVIII. Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál Nagydíjas versenyén, amelyet a Kölcsey Központ Nagytermében vasárnap tartottak, a versenykategóriák nyertesei mérhették össze tudásukat.

Debrecen - A Bartók Béla XXVIII. Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál Nagydíjas versenyén, amelyet a Kölcsey Központ Nagytermében vasárnap tartottak, a versenykategóriák nyertesei mérhették össze tudásukat.

A rendkívül magas színvonalú műsorban az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felajánlott egymillió forint összegű Nagydíjat a nemzetközi zsűri döntése alapján a vasárnap esti gálaműsorban a Houstoni Egyetem Koncertkórusa vehette át. Az összeg magában foglalja Betsy Cook Weber, a kórus karnagyának 150 ezer forint értékű különdíját, aki egyúttal meghívást kapott a 2020. évi Bartók Béla XXIX. Nemzetközi Kórusverseny zsűrijébe.

A Bartók Béla XXVIII. Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál Nagydíjas kórusa pedig meghívást kapott a "Kórusmuzsika Európa Nagydíja" (EGP) 2019. augusztusban Arezzoban megrendezésre kerülő versenyére.

A vasárnap este a Kölcsey Központban megrendezett díjkiosztó záróünnepségen különdíjakat is átadtak.

A kortárs mű legjobb előadásáért különdíj adományozható egy olyan kórus számára, amely szabadon választott műsorában a legigényesebb és leghitelesebb módon tolmácsol egy 2013 után keletkezett művet. A nemzetközi zsűri és a művészeti tanács döntése alapján 350 euró értékű különdíjat a New Dublin Voices (karnagy: Bernie Sherlock) kapja, a döntőben előadott Seán Doherty: Under-song című darabjáért.

A nemzetközi zsűri és a művészeti tanács döntése alapján a Bartók Béla XXVIII. Nemzetközi Kórusverseny - egyenként 350 euró összegű karnagyi különdíjának nyertesei - Bernie Sherlock, a New Dublin Voices kórus vezetője, Denis Ceausov, a Cantemus kórus vezetője, Tristan Caliston Ignacio, az Imusicapella kórus vezetője és Vera Slasnaya, az Art Sonus kórus vezetője lettek.

A nemzetközi zsűri és a művészeti tanács döntése alapján a Bartók Béla XXVIII. Nemzetközi Kórusversenyen, az Editio Musica Zeneműkiadó Kft. által felajánlott 120 ezer forint értékű különdíjat magyar zeneszerző művének kiemelkedő megszólaltatásáért Lin Fang, a Sanghaji Ifjúsági Kórus karnagya kapta, a döntőben előadott kötelező mű - Andorka Péter: Kirakós című mű előadásáért.

In Memoriam Szesztay Zsolt karnagyi különdíj, valamint művészi értékű oklevél jár annak a magyar kórus karnagyának, aki az ezredforduló után keletkezett kortárs művet a leghitelesebben tolmácsolja. A nemzetközi zsűri és a művészeti tanács döntése alapján 250 euró összegű „In Memoriam Szesztay Zsolt” karnagyi különdíjának díjazottjai Ráczné Nyiri Dorottya és Porcsalmy Balázs, az Amici Cantates karnagyai.

A nemzetközi zsűri és a művészeti tanács döntése alapján a Bartók Béla XXVIII. Nemzetközi Kórusversenyen, a Kontrapunkt Zeneműkiadó Kft. által egy kiváló fiatal karvezető számára felajánlott 50 ezer forint értékű kottacsomagot Nemes József, a Lautitia Gyermekkar karnagya kapta.

- Főnix Rendezvényszervező Kft -


A vasárnapi nagydíjas versenyt megelőző napon, szombaton a versenykategóriák döntőjében a következő eredmények születtek:

Gyermekkórusok:

I. Sanghaji Ifjúsági Kórus(Nagydíjas versenyre kvalifikált)

II. Perezvony Gyermekkar

III. Lautitia Gyermekkar

Ifjúsági kórusok:

I. -

II. Cantilon Kamarakórus (Nagydíjas versenyre kvalifikált)

III. Vörösmarty Leánykar

Egyneműkarok:

I. Cantemus (Nagydíjas versenyre kvalifikált)

II. Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézet Nőikara

Énekegyüttesek/Kamarakórusok:

I. Imusicapella (Nagydíjas versenyre kvalifikált)

II. Houstoni Egyetem Koncertkórusa

III. "Szentpétervári szerenád" Kamarakórus

Vegyeskarok:

I. New Dublin Voices (Nagydíjas versenyre kvalifikált)

I. Houstoni Egyetem Koncertkórusa (Nagydíjas versenyre kvalifikált)

III. Riverside Főiskola Kamaraénekesei


A Houstoni Egyetem Koncertkórusnak bemutatása (Egyesült Államok, Houston)

Karnagy: Betsy Cook Weber

A Houstoni Egyetem Koncertkórusa az intézmény vezető vokális együttese. Főként egyetemistákból áll, akik között zenei pályára készülők is vannak. A tanév folyamán általában 10-12 koncertet adnak, amelyek műsora a régi zenétől a mai darabokig terjed. Az énekkari tagok gyakran muzsikálnak vagy vezényelnek különböző produkciókban. Aktívan részt vesznek a Houstoni Egyetem nagyszerű operaműsorain, sokan egyházi kórusokban is szolgálnak.

Karnagyuk Dr. Betsy Cook Weber professzor a Houstoni Egyetem Zeneművészeti Karának tanára. Karnagyként és egyetemi előadóként aktívan vesz részt a nemzetközi zenei életben. 2013-ban első nőként kapta meg a Texasi Karvezetői Társaság szakmai körökben igen nagyra értékelt karvezetői díját. Mielőtt a Houstoni Egyetemre került, tizenhárom évig tanított vokális zenét a közoktatásban. Az a körzet, ahol tanított, az Egyesült Államokban az elsők között karolta fel Kodály Zoltán zenetanítási koncepcióját, amely természetesen jelentős mértékben támaszkodik Bartók Béla népdalgyűjtéseire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!