Orosz–ukrán háború

2022.12.16. 05:32

Hatalmas offenzívára, benne Kijev elfoglalására készülhetnek az oroszok

Már 296. napja tart a háború a szomszédban.

Besorozott újoncokat képeznek ki az orosz védelmi minisztérium noginszki gyakorlóterén 2022. december 13-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Jurij Kocsetkov

Ukrán főparancsnok: több mint hetven rakétát lőtt ki az orosz hadsereg Ukrajnára

Oroszország 76 rakétát lőtt ki pénteken Ukrajnára, közülük az ukrán légvédelem hatvanat semmisített meg a levegőben - közölte Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője egy tévéműsorban kifejtette, hogy az orosz erők Tu-95-ös repülőgépekről H-555-es és H-101-es rakétákat lőttek ki, Kalibr típusúakat pedig a Fekete-tengerről. Ezenfelül SZ-300-as légvédelmi rakétákat is indítottak az orosz erők. Az ukrán légvédelem Tu-22M-as bombázókat és MiG 31K típusú repülőgépeket észlelt, utóbbiak Kinzsal-rakétahordozók. Ezen felül Szu-35-ös repülőgépek is "dolgoztak" H-59-es rakétákkal, továbbá a Kaszpi-tenger északi részéről is voltak kilövések.

Ihnat szavai szerint az orosz erők mindenáron el akarták terelni az ukrán légvédelem figyelmét, és a lehető legnagyobb feszültségben akarták tartani. Hangsúlyozta, hogy ennek ellenére a légvédelem jól működött.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál közölte, hogy helyi idő szerint délután fél egykor az ország egész területén lefújták a légiriadót.

Mihajlo Samasov, a kijevi katonai adminisztráció szóvivője közben beszámolt arról, hogy az orosz erők az ukrán fővárosra több mint negyven rakétát lőttek ki, közülük 37-et sikerült a légvédelemnek megsemmisítenie. Hozzátette, hogy a becsapódásokról később érkeznek információk. Közölte: nem tartja kizártnak, hogy a nap folyamán még lehet újabb orosz rakétatámadás.

Valentin Reznyicsenko, Dnyipropetrovszk megye kormányzója a Telegramon azt írta, hogy az ukrán légvédelem tíz orosz rakétát lőtt le régiója fölött.

Ihor Terehov, Harkiv polgármestere kijelentette, hogy városában "kolosszális" mértékű infrastrukturális pusztítást végzett a támadás, elsősorban energetikai létesítményekben. Részleteket nem hozott nyilvánosságra.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere a Telegram üzenetküldő alkalmazáson kifejtette, hogy hosszabb ideig tartó áramkimaradás esetén a közösségi közlekedés és a városi szolgáltatások tovább fognak működni, de némileg más módban. Ígérete szerint áramszünet ideje alatt az autóbuszok minden útvonalon közlekednek, és ingyenesen szállítják az utasokat. Klicsko biztosított afelől, hogy minden buszflotta rendelkezik a szükséges üzemanyag-ellátással és önálló energiaforrásokkal. Az autóbuszállomások területén melegedők is vannak a sofőrök számára. A városi villanyvasút is közlekedni fog dízelmotoros mozdonyok segítségével, áramszünet ideje alatt a metrószerelvények mozgását viszont felfüggesztik, a földalatti állomások ideiglenes óvóhelyként helyként működnek a légitámadás idején. A földalatti állomásokon elérhető lesz internetkapcsolat, villanyáram a mobiltelefonok és más elektromos eszközök feltöltéséhez, ivóvíz és illemhely. A belépés ingyenes, de mindenkinél lennie kell személyazonosságot igazoló okmánynak - írta a polgármester.

Tájékoztatott még arról, hogy a vízellátás hosszabb időre történő kimaradása esetén generátorokkal működtetett szivattyúházakból lehet ivóvizet felvenni, valamint a melegedőpontokat is ellátják kellő mennyiségű ivóvízzel. Ezenfelül továbbra is működni fognak Kijevben a bevásárlóközpontok és a piacok - tette hozzá.

Az Ukrenerho áramszolgáltató társaság közölte, hogy a reggeli orosz rakétatámadás nyomán kiesett az energiarendszer fogyasztásának több mint 50 százaléka. Az energetikai létesítményekben okozott károk miatt országszerte vészhelyzeti áramszüneteket vezetnek be - tájékoztatott a vállalat.

Ferenc pápa szerint könnyebb volt ellenszert találni a járványra, mint a háborúra

A pandémia és azt követő ukrajnai háború tanulsága az, hogy az embereknek és az államoknak testvérként össze kell fogniuk - jelentette ki Ferenc pápa, aki korunk legaktuálisabb témáinak szentelte a béke világnapjára (január 1-je) írt beszédét. A beszédet már pénteken nyilvánosságra hozta az államfő.

A dokumentum a Senki sem mentheti meg magát egyedül - Induljunk újra a Covid-19-től közösen, a béke ösvényét járva címet kapta.

A katolikus egyházfő minden évben előzetesen közli a béke világnapjára írt üzenetét. A világnapot VI. Pál pápa vezette be, első alkalommal 1968-ban tartották meg.

Mostani üzenetét az egyházfő a már három éve tartó világjárvány elemzésével indította. A Covid-19 az emberiséget az éjszaka mélyére repítette: felborította mindennapi életünket, terveinket, szokásainkat, és a még a korábban kivételes társadalmak látszólagos nyugalmát is. A pandémia a tájékozódás képességének elveszítését és szenvedést okozott. A kezdetben a tudomány számára sem teljesen világos járvány váratlan kihívást jelentett, amely ellen az egészségügy és az állami intézmények jelentős erőfeszítéseket tettek.

A pápa úgy vélte, a Covid-19 a testi tüneteken túl hosszú távon általános rossz érzést okozott mind az egyének, mind családok életében, és ez nem elhanyagolható.

A pandémia ezenkívül a társadalom és a gazdaság "érzékeny idegszálait" is érte, felszínre hozva az ellentmondásokat és az egyenlőtlenségeket. Növelte a társadalomban a már amúgy is elterjedt magányosságot és elszigeteltséget a gyengébbek és a szegényebbek hátrányára, veszélyeztette sokak állásbiztonságát, milliók maradtak munka és bevétel nélkül a kijárási korlátozások időszakaiban - figyelmeztetett Ferenc pápa.

"Ritka, hogy egyén és társadalom fejlődni legyen képes hasonló, vereségérzést és keserűséget teremtő helyzetekben: a járvány legyengítette a békéért tett erőfeszítéseket, ezzel szemben társadalmi konfliktusokat, frusztrációt és az erőszak számos formáját váltotta ki" - írta az egyházfő.

Megjegyezte: válságok után sohasem maradunk ugyanazok. Miután kilábalunk belőlük, vagy jobbak, vagy rosszabbak leszünk. Fel kell tenni a kérdést, hogy mit tanultunk a pandémiából annak érdekében, hogy jobbá tegyük világunkat.

"Elmondhatjuk, hogy a Covid-19 legnagyobb tanítása annak a tudatosítása, hogy szükségünk van egymásra. A legnagyobb kincsünk, még ha veszendő is, az emberek közötti testvériség, hiszen senki sem mentheti meg magát egyedül".

Tanulságnak nevezte azt is, hogy a fejlődésbe, a technikába, a globalizációba vetett hit nemcsak túlzottnak bizonyult, hanem mérgező is individualizmusával, bálványimádásával, mivel a rohanó világ igazságtalanságot, egyenlőtlenséget, szegénységet, elszigeteltséget teremt, amelyek aztán rosszérzéshez, konfliktushoz, erőszakhoz, háborúhoz vezetnek.

A pandémia hasznos tapasztalataként értékelte viszont a szerénység és az alázat újbóli felfedezését, a szolidaritás újraébredését, valamint a civil csoportok, állami intézmények, nemzetközi szervezetek együttműködését.

"És amikor azt hittük, túl vagyunk a legrosszabban, az emberiséget újabb borzasztó csapás sújtotta" - tért át Ferenc pápa az ukrajnai háborúra. Kijelentette: a háború a pandémiához hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy a konfliktust "bűnös emberi döntések" irányítják.

Az ukrajnai háború ártatlanok életét veszi el, és bizonytalanságot terjeszt, hatása többezer kilométeres távolságra is érezhető, elég a gabonaellátás problémáira és az üzemanyagárakra gondolni - tette hozzá.

"Ez a háború a világ minden más háborújával együtt az egész emberiség vereségét jelenti, nemcsak a közvetlenül érintett felekét. Miközben a Covid-19-re sikerült ellenszert találni, a háborúra még nem. A háború vírusát természetesen nehezebb leküzdeni azoknál a kórokozóknál, amelyek az emberi szervezetet támadják, mivel nem kívülről, hanem a bűntől korrupt emberi szívből ered" - írta.

A pápa szemléletváltást sürgetett mint "az egyedül lehetséges receptet": az egyének és a nemzetek testvéri szellemben történő cselekvését, elkötelezettséget a társadalom és a bolygó gyógyítása mellett, egy igazságosabb és békés világ építését. Az egyházfő szerint a Covid-19 után nem lehet nem tudomásul venni, hogy a jelenlegi erkölcsi, társadalmi, politikai és gazdasági válsághelyzetek mind szorosan összefüggnek egymással. Mindenki számára hozzáférhető közegészségügyet, a háborúk megállítását célzó békekezdeményezéseket, a teremtett világnak mint közös otthonunknak a gondozását szorgalmazta, valamint élelem és méltó munka biztosítását mindenkinek.

Befogadást és integrációt sürgetett a migránsok és a társadalom perifériájára szorultak számára. Mindannyiunk szégyene, hogy még ma is van éhínség a Földön - szögezte le.

Üzenete végén Ferenc pápa kifejezte abbéli reményét, hogy az emberiség kinccsé teszi mindazt, amit a történelem tanít neki. Az állam és kormányfők, a nemzetközi szervezetek és a vallások vezetői, a jóakaratú férfiak és nők elkötelezettségét sürgette, hogy a béke hírnökeivé váljanak.

Vészhelyzeti áramszünetek Ukrajna-szerte

Az Ukrenerho áramszolgáltató társaság közölte, hogy a reggeli orosz rakétatámadás nyomán kiesett az energiarendszer fogyasztásának több mint 50 százaléka. Az energetikai létesítményekben okozott károk miatt országszerte vészhelyzeti áramszüneteket vezetnek be - tájékoztatott a vállalat.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere a Telegram üzenetküldő alkalmazáson kifejtette, hogy hosszabb ideig tartó áramkimaradás esetén a közösségi közlekedés és a városi szolgáltatások tovább fognak működni, de némileg más módban. Ígérete szerint áramszünet ideje alatt az autóbuszok minden útvonalon közlekednek, és ingyenesen szállítják az utasokat. A városi villanyvasút is közlekedni fog dízelmotoros mozdonyok segítségével, áramszünet ideje alatt a metrószerelvények mozgását viszont felfüggesztik, a földalatti állomások ideiglenes óvóhelyként helyként működnek a légitámadás idején.

Három munkás megsérült Dnyipropetrovszkban

Dnyipropetrovszk térségében számos energetikai létesítményt ért találat, amely "súlyos pusztítást" okozott - közölte Valentyin Reznyicsenko, a térség kormányzója.

Három dolgozó megsérült, őket kórházba szállították Nyikopol és Krivorizszkij körzetében - mondta.

Emellett tájékoztatást adott a Krivij Rihben egy lakóház elleni támadásról, amelyben két ember meghalt. A mentők még mindig próbálják átvizsgálni a romokat, mivel emberek lehetnek alatta. További részleteket közölt a támadásban megsérült három kisgyermekről is, akikről most úgy tudni, hogy egy hároméves kisfiú, egy hároméves kislány és egy hétéves kislány.

Merényletet követtek el a közép-afrikai Orosz Ház vezetője ellen

Pokolgépes merényletet követtek el Dmitrij Szitij, az Orosz Ház vezetője ellen a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, a férfi súlyosan megsebesült - közölte a RIA Novosztyi hírügynökség a bangui orosz nagykövetségre hivatkozva.

Szitij csomagot kapott egy névtelen feladótól, amely felrobbant, miután "talán a DHL nemzetközi gyorspostán" átvette, hazavitte, és ott felbontotta. A kórházba szállított orosz képviselet-vezető légnyomást kapott és sok vért veszített. Állapota az orvosok szerint súlyos, de nem életveszélyes. Az orosz nagykövetség bejelentette, hogy intézkedéseket tesz a hasonló támadások jövőbeni megelőzésére.

Bienvenu Zokoué, a Közép-afrikai Köztársaság rendőrfőnöke kijelentette, hogy az incidenst terrorcselekménynek tekintik. Szitij számos fenyegetést kapott, amit korábban jelzett a hatóságoknak.

Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember, a Közép-Afrikában is aktív Wagner magánhadsereg alapítója a Telegramon azt állította, hogy Szitij "a franciáktól" kapott fenyegetést, amely felszólította az oroszokat, hogy tűnjenek el Afrikából. A Kremllel sajtójelentések szerint szoros kapcsolatban álló Prigozsin azt írta, hogy kezdeményezte az orosz külügyminisztériumnál Franciaország terrorizmust támogató állammá minősítését.

Az Orosz Ház a külföldön élő oroszok ügyeivel és nemzetközi humanitárius együttműködéssel foglalkozó orosz szövetségi ügynökség, a Roszszotrudnyicsesztvo képviselete.

Az EU 100 millió euróval segíti a megrongálódott iskolák helyreállítását

Az Európai Unió 100 millió eurós (mintegy 40 milliárd forint) támogatási csomagot különített el az Oroszország Ukrajna elleni háborújában megrongálódott iskolák újjáépítésére - közölte az Európai Bizottság pénteken.

A támogatás részben az EU humanitárius partnerein keresztül, részben az ukrán kormánynak nyújtott költségvetési támogatás formájában fog eljutni Ukrajnába.

A humanitárius segély kisebb és közepes javításokra összpontosít, beleértve az ablakok, tetők, ajtók, szennyvízelvezetési és fűtési létesítmények javítását, valamint tantermi berendezések biztosítását. Az Európai Bizottság emellett az egész EU-ra kiterjedő szolidaritási kampányt indított iskolabuszok adományozására vonatkozóan, a járműveket az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül juttatják el Ukrajnába. Eddig mintegy 240 busz indult útnak az EU-ból és tagállamaiból - tájékoztattak.

A közlemény Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézi, aki azt mondta: az EU legfontosabb célja, hogy az ukrán gyermekek a lehető leghamarabb újra iskolába járhassanak. Az EU ezért a háborúban megrongált és lerombolt iskolák újjáépítését támogatja és iskolabuszokat szállít Ukrajnába, hogy a gyerekek valóban a lehető legjobb körülmények között utazhassanak iskolába és tanulhassanak. Ukrajna jövője azzal kezdődik, hogy gyermekei visszatérnek az iskolákba - tette hozzá a bizottsági elnök.

Az orosz légicsapások eddig több mint 2800 oktatási intézményt rongáltak meg vagy semmisítettek meg, legkevesebb 5,7 millió iskoláskorú gyermek nem tud iskolába járni Ukrajnában - közölte az Európai Bizottság.

Az EU elfogadta a kilencedik szankciós csomagot

Az európai uniós tagállamokat tömörítő Tanács pénteken elfogadta a kilencedik uniós szankciós csomagot Oroszországgal szemben, válaszul az Ukrajna ellen indított háborúra, a megszorító intézkedések az orosz gazdaságot és a háborúért, annak támogatásáért felelősöket célozzák.

Az uniós tanács közleménye hangsúlyozta: a szankciók célja, hogy kemény csapást mérjenek az orosz gazdaságra és Moszkva képességére az agresszió folytatására.

A tájékoztatás szerint az újabb szankciós csomag alapján megszorító intézkedések vonatkoznak közel kétszáz személyre és szervezetre, köztük az orosz védelmi ipart támogató vállalatokra, politikusokra, és politikai pártokra.

További három orosz bankot céloznak, köztük az Orosz Regionális Fejlesztési Bankot az EU fel fogja venni azon orosz állami tulajdonú vagy ellenőrzésű szervezetek jegyzékébe, amelyekre teljes tranzakciós tilalom vonatkozik.

Az EU négy orosz műsorszolgáltató, az NTV Mir, a Rosszija 1, a REN TV és a Pervij Kanal esetében függeszti fel az európai műsorszórási engedélyt. A közlemény szerint a felsorolt médiaorgánumok az orosz vezetés állandó közvetlen vagy közvetett ellenőrzése alatt állnak, és összehangolt dezinformációs és háborús propagandatevékenyéget folytatnak, legitimálva ezzel Oroszország ukrajnai agresszióját.

Az intézkedés további exportellenőrzéseket és korlátozásokat vezet be, különösen a kettős felhasználású, azaz a polgári mellett a katonai célokra is használható termékekre. Ezen túlmenően az EU kiterjeszti a légiközlekedésre és az űriparhoz kapcsolódó árukra és technológiákra vonatkozó exporttilalmat a repülőgép-hajtóművekre és alkatrészeikre is. Tilos lesz továbbá a drónok hajtóműveinek Oroszországba, illetve bármely olyan országba irányuló közvetlen kivitele, amely drónokat szállíthat Oroszországba. Az intézkedés emellett vegyi anyagokat, idegmérgeket, elektronikai és informatikai eszközök alkatrészeit érinti, valamint megtiltja az orosz bányászati ágazatba történő új beruházásokat.

Az elfogadott intézkedések egyike sem irányul a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, köztük a búza és a műtrágyák Oroszországgal folytatott kereskedelmére - tették hozzá.

A FIFA visszautasította Zelenszkij kérését

A FIFA visszautasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérését, hogy a vasárnapi világbajnoki döntő kezdőrúgása előtt a világbékéről szóló üzenetet osszon meg - írja a The Guardian. 

Zelenszkij hivatalát meglepte a sportot irányító testület válasza, miután az ukrán elnök felajánlotta, hogy a mérkőzés előtt videokapcsolaton keresztül megjelenik a katari stadionban a szurkolóknak - mondta egy forrás a CNN-nek.

Putyin az indiai miniszterelnökkel tárgyalt

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken telefonon beszélt Narendra Modi indiai miniszterelnökkel - közölte a Kreml. A Kreml szerint Putyin Modi kérésére "alapvető értékeléseket" adott az ukrajnai konfliktusról a telefonbeszélgetés során.

A páros elégedettségét fejezte ki a "kiváltságos stratégiai partnerségük" keretében folytatott magas szintű együttműködéssel kapcsolatban, és megvitatták a két ország együttműködésének kilátásait olyan területeken, mint a beruházások, az energia, a mezőgazdaság, a közlekedés és a logisztika - tette hozzá a közlemény.

40 rakétát lőttek ki Kijev régióra

Mintegy 40 orosz rakétát lőttek ki ma reggel a kijevi régióra - közölte az ukrán főváros katonai szóvivője, Mihajlo Sámanov.

Az ukrán légvédelem a 40 beérkező rakétából 37-et lelőtt Kijev térségében, ami az egyik legutóbbi orosz támadás volt a háború februári kezdete óta - mondta Sámanov a televízióban.

Külön nyilatkozatban Valentyn Reznicsenko dnyipropetrovszki kormányzó azt mondta, hogy a légvédelem 10 rakétát lőtt le a közép-ukrajnai régió felett.

Oroszország 2023-ban megduplázza az interkontinentális rakétakísérleteket

Oroszország 2023-ban megduplázza interkontinentális ballisztikus rakétáinak tesztindításainak számát, a 2022-es négyről nyolcra - közölte ma a stratégiai rakétaerők moszkvai parancsnoka. 

Az orosz Yars interkontinentális ballisztikus rakétakilövők felvonulnak a Vörös téren a győzelem napi katonai parádén Moszkva központjában 2022. május 9-én
Fotós: Alexander Nemenov / Forrás: AFP

A nyolc tesztrepülést két indítóállásról - az egyik az északi Murmanszk közelében, a másik a déli Volgográd közelében - tervezik - mondta Szergej Karakajev a Krasznaja Zvezda című katonai lapnak.

Hozzátette, hogy idén már négy indításra került sor, és "megerősítették a rakétarendszerek nagyfokú megbízhatóságát".

Oroszország védelmi vonalakat épít

Az orosz erők továbbra is jelentős erőfeszítéseket fordítottak arra, hogy kiterjedt védelmi állásokat építsenek ki a frontvonal mentén – közölte pénteken a brit védelmi minisztérium az elmúlt hetekben készült képfelvételekre hivatkozva.

„Valószínűleg a Szvatove város körüli északi szektort helyezték előtérbe” – jegyezte meg a minisztérium. Az orosz építkezések a hagyományos katonai sáncolási terveket követik, amelyek a második világháború óta nagyrészt változatlanok. Az ilyen építmények valószínűleg sebezhetőek a modern, precíziós közvetett csapásokkal szemben.

Közölték, hogy a nagyobb védelmi vonalak kiépítése újabb példája annak, hogy Oroszország visszatér a pozíciós hadviseléshez, amelyet a legtöbb modern nyugati hadsereg az elmúlt évtizedekben nagyrészt elhagyott.

Egy légvédelmi óvóhelyként használt metróállomáson emberek egy Kijev elleni orosz rakétatámadás alatt, 2022. december 16-án
Fotós: Efrem Lukackij / Forrás: MTI/AP

Putyin válasza

Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy Oroszország a keleti szomszédainak történő gázeladással próbálja majd leküzdeni a szankciók pénzügyi hatásait. Egy virtuális beszédében azt mondta, hogy Oroszország fejleszteni fogja gazdasági kapcsolatait az ázsiai, afrikai és latin-amerikai országokkal, miután a Nyugat szankciókat vezetett be az ukrajnai inváziót követően.

„Megszüntetjük a korlátozásokat a logisztika és a pénzügyek terén. Hadd emlékeztessem Önöket, hogy a szankciók bevezetésével a nyugati országok megpróbálták Oroszországot a világ fejlődésének perifériájára szorítani. De mi soha nem fogunk az önelszigetelődés útjára lépni. Éppen ellenkezőleg, bővítjük és bővíteni fogjuk az együttműködést mindenkivel, akinek ez érdeke”

– mondta a Reuters hírügynökség által közölt idézetek szerint.

Orosz válasz a szankciókra

A Kreml pénteken közölte, hogy tanulmányozni fogja az Oroszország elleni legújabb európai uniós szankciócsomagot, majd megfogalmazza válaszlépéseit.

Az uniós vezetők csütörtökön megállapodtak abban, hogy jövőre 18 milliárd eurónyi finanszírozást nyújtanak Ukrajnának, és kilencedik szankciócsomaggal sújtják Moszkvát.

Az intézkedések egyebek mellett közel 200 újabb személyt jelölnek ki, és megtiltják az orosz bányaiparba történő befektetéseket. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy Moszkva tanulmányozni fogja a listát, mielőtt válaszolna.

Kijev vízellátási problémákkal küzd

Ukrajna fővárosában megszakadt a vízellátás – közölte Vitalij Klitschko polgármester.

A kijevi polgármester elmondta, hogy az energetikai infrastruktúra megsérült a rakétatámadások legutóbbi körében, de a szakemberek dolgoznak a javításokon.

Klitschko felszólította az embereket, hogy lehetőség szerint készítsenek ivóvízkészletet. Közben a fővárosban az összes metróvonalon leállították a metróforgalmat, és a földalatti állomásokat óvóhelyként használják.

Lakóház romjait nézi egy férfi az Oroszországhoz csatolt kelet-ukrajnai Donyeckben egy ukrán tüzérségi támadás után, 2022. december 15-én
Fotós: Alexei Alexandrov / Forrás: MTI/AP

Áramkimaradások Ukrajna-szerte

Egy magas rangú ukrán elnöki tisztségviselő pénteken azt mondta, hogy országszerte vészhelyzeti áramkimaradásokat vezettek be, miután orosz rakéták csapást mértek energetikai létesítményekre több régióban.

Oroszország rakéták tucatjait lőtte ki Ukrajnára, ami a kritikus infrastruktúrát ért támadások hullámának legutóbbi állomása.

Kijlo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője nem közölte, hogy mely létesítményeket érte találat.

Orosz csapások továbbá is az infrastruktúrát célozzák

Poltava város polgármestere, Olekszandr Mamai közölte, hogy Poltava régió áram nélkül maradt, jelezve, hogy Oroszország csapást mért a térség energetikai infrastruktúrájára.

Krivij Rihben egy lakóépületet ért találat, és a romok alatt áldozatok lehetnek – közölte Kijlo Timosenko, az ukrán elnöki adminisztráció egyik helyettes vezetője a Telegramban.

Kijevben robbanásokat hallottak a délnyugati Holoszijevszkij kerületben, valamint a bal part keleti, Desnyánszkij és Dnyiprovszkij kerületekben. Egyelőre nem jelentettek áldozatokat.

A Kijev megyei Bucsa közelében egy rakétát lőttek le – közölte Anatolij Fedoruk, Bucsa polgármestere.

Megsérült ukrán erőművek

Az ország keleti és déli részén lévő erőművek megsérültek – közölte Ukrajna energiaügyi minisztere, Galusenko.

Több mint 100 támadást, négy rakétát lőttek ki Ukrajnára

Az orosz erők az elmúlt 24 órában négy rakétát, 23 légicsapást és 78 MLRS-támadást lőttek ki Ukrajna ellen – közölte pénteken az ukrán vezérkar.

Ukrán menekültek Németországban

Egy Németországban végzett, a kormány által támogatott felmérés szerint a többség úgy érzi, hogy szívesen látják, és 37 százalékuk szeretne tartósan letelepedni.

Több mint 1 millió ukrán ment Németországba Vlagyimir Putyin csapatainak február végi inváziója után, ami azt jelenti, hogy a szomszédos Lengyelországot leszámítva Németország több menekültet fogadott be, mint bármely más európai uniós ország.

A Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal által 11 225 ember megkérdezésével végzett felmérés szerint további 34 százalékuk tervezi, hogy a háború végéig marad, 27 százalékuk pedig bizonytalan. Körülbelül 2 százalék tervezte, hogy egy éven belül távozik – írja a Reuters.

Amerika 800 millió dollárral támogatja az ukrán fegyvergyártást

Az Egyesült Államok Szenátusa csütörtökön olyan jogszabályt fogadott el, amely rekord összegű, 858 milliárd dolláros éves védelmi kiadást biztosít Ukrajnának. A törvényjavaslat kiterjed Ukrajna Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezési programjára, mely helyben támogatja a fegyveripart.

Putyin hétfőn Fehéroroszországba látogat

Putyin hétfőn Fehéroroszországba látogat – írja az AFP a minszki elnöki sajtószolgálatra hivatkozva. Putyin látogatására az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma figyelmeztetett. Fehéroroszországban állítólag „készültségi gyakorlatokat” tartanak. A brit védelmi minisztérium azt írta, hogy a fehérorosz csapatok valószínűleg nem fognak olyan erőt alkotni, amely képes lenne újabb sikeres támadást végrehajtani Észak-Ukrajnában.

Ukrán rendőrök vizsgálják a helyszínt egy Sz-300-as orosz rakéta becsapódása után a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. december 15-én
Fotós: Szergej Kozlov / Forrás: MTI/EPA

Országszerte és a fővárosban is megszólaltak a szirénák

Szerte Ukrajnában és a fővárosban, Kijevben is megszólaltak a légvédelmi szirénák, egy újabb orosz rakétatámadást jelezve – közölték helyi tisztségviselők pénteken.

Kirilo Timoseko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, ne hagyják figyelmen kívül a légiriadót, maradjanak az óvóhelyeken.

Oroszország október óta több támadási hullámot hajtott végre az ukrán energetikai infrastruktúra ellen, ami az országban áramkimaradásokat okozott.

Vitalij Kim, a dél-ukrajnai Mikolajiv régió kormányzója ugyancsak a Telegramon arról számolt be, hogy legalább 60 orosz rakétát észleltek az ukrán légtér felé tartva. Egy részük már Észak-Ukrajna felett van.

A Reuters brit hírügynökség szemtanúkra hivatkozva közölte, hogy az ukrán légvédelmi rendszerek működésbe léptek Kijev felett.

Ukrán ellentámadás

Ukrajna 22 település közelében verte vissza az elmúlt nap során az orosz hadsereget. Négy rakétát hatástalanítottak, 23 légicsapást és 78 MLRS-támadást hiúsítottak meg a keleti régióban – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara.

Ukrán rakétatámadás érte Luhanszkot

Legalább nyolc ember meghalt és 23-an megsebesültek, miután kora hajnalban rakétatámadás érte az oroszok által ellenőrzött Luhanszk régiót – jelentette a TASS orosz állami hírügynökség. Egy épületet ért találat Lantrativka faluban, néhány ember a romok alatt rekedt. Polgári áldozatai voltak a Szvatove városát ért péntek reggeli ukrán rakétatámadásoknak is – számolt be róla a luhanszki népi milícia vezetője Telegram csatornáján.

Visszavert orosz támadások

Az ország keleti részén támadtak több települést az oroszok, az ukrán vezérkar szerint ezeket a támadásokat visszaverték. Az oroszok légicsapásokkal és rakétavetőkkel próbáltak sikereket elérni.

Hatalmas offenzívára, benne Kijev elfoglalására készülhetnek az oroszok

Januárban, de legkésőbb tavasszal indulhat megy egy hatalmas orosz szárazföldi offenzíva. Az offenzíva a keleti Donbász régióban, délen, vagy akár Kijev felé is megindulhat – írta a BBC magas rangú tábornokokra hivatkozva.

Az oroszok mintegy 200 ezer friss katonát készítenek elő.

„Nincs kétségem afelől, hogy újra megpróbálkoznak Kijevvel”

– mondta Zaluzsnij tábornok, az ukrán fegyveres erők vezetője.

Két halott Herszonban az orosz ágyúzás után

Két ember meghalt, heten megsebesültek csütörtökön a herszoni régiót ért orosz tüzérségi támadás után – jelentette be a régió kormányzója.

Több mint tízezer ukrajnai menekülő érkezett csütörtökön is

Az ukrán–magyar határszakaszon csütörtökön 5553-an léptek be Magyarország területére, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4754-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 176 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Vonattal csütörtökön senki nem érkezett Budapestre – írták.

Brutális orosz támadásokról beszélt Zelenszkij

Zelenszkij ukrán elnök csütörtök esti videóbeszédében többek között azt mondta: Donbászban ma is, mint minden előző héten, folytatódnak a brutális orosz támadások. A megszállók mindenkit és mindent, amijük van, az offenzívába vetnek. Nem tudják legyőzni a hadseregünket, ezért fizikailag lerombolnak minden várost és falut, hogy ne maradjanak olyan épületek, még falak sem, amelyekkel bármilyen védekezésre lehetne használni.

„Ennek csak úgy lehet véget vetni, ha lépésről lépésre kiszorítjuk az orosz terroristákat ukrán földünkről. Folytatni a nyomást Oroszországra. Hogy új módszereket találjunk arra, hogy minden orosz terroristát, minden orosz oligarchát, aki segíti a terrorista államot, és minden orosz tisztviselőt és propagandistát felelősségre vonjunk mindenért, amit tesznek”

– mondta az elnök.

Az amerikai hadsereg műveleti képzésekre is kiterjeszti az ukrán haderő tagjainak nyújtott támogatást

Az Egyesült Államok januártól a fegyveres katonai kiképzés mellett többszintű műveleti képzésben is részesíti az ukrán fegyveres erők tagjait – közölte az amerikai védelmi miniszter szóvivője csütörtökön.

Pat Ryder dandártábornok egy sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy a tervek szerint havonta mintegy 500 ukrán katonának nyújtanak oktatást annak érdekében, hogy segítsék az ukrán haderő képességeinek erősítését.

A képzések várhatóan az Egyesült Államok hadseregének németországi létesítményeiben lesznek, azokat az amerikai haderő európai és afrikai parancsnokságának kiképző katonái tartják majd – mondta a tábornok, aki arról is beszámolt, hogy a katonai tanfolyam első része a fegyveres kiképzésre fókuszál, majd műveleti képzésekben is részesülnek a résztvevők; a katonai osztag szintű műveletektől a zászlóalj-műveletekig.

A Pentagon szóvivője arról is tájékoztatást adott, hogy április óta már mintegy 3100 ukrán katona részesült amerikai kiképzésben, amelyek jó része az Egyesült Államok által az ukrán haderő rendelkezésre bocsátott fegyverek kezelésére irányult.

Pat Ryder megjegyezte, hogy miközben érthető módon a figyelem az Ukrajna rendelkezésére bocsátott eszközökön van, a kiképzés is lényeges szerepet játszik abban, hogy Ukrajna rendelkezzen azzal a képzett haderővel, ami hozzájárulhat az ország védelmi képességének javulásához.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában