A nemzet szolgálatában

2024.07.04. 23:03

A Rákóczi tábor és rendezvényei igazi nemzeti találkozási pontok

A Rákóczi tábort és rendezvényeit igazi nemzeti találkozási pontoknak nevezte Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön Sátoraljaújhelyen, a harmadik Rákóczi Szabadegyetem megnyitóján.

MW

Kezdetét vette a Rákóczi Szabadegyetem

Forrás: Rákóczi Szövetség Facebook-oldala

Panyi Miklós kiemelte, a Rákóczi Szövetség által életre hívott események, amelyeken 

minden nyáron több mint tízezer Kárpát-medencei és a nagyvilágban élő magyar fiatal fordulhat meg, a nemzeti összetartozás csodálatos, nyílt megnyilvánulásai.

Közölte, hogy szervezet munkája a nemzetépítéssel, a magyar fiatalok támogatásával, a magyar nyelv Kárpát-medencei megerősítésével, valamint az iskolaválasztási programmal és az iskolabusz-hálózattal példamutató.

PANYI Miklós
Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára beszédet mond Sátoraljaújhelyen, a harmadik Rákóczi Szabadegyetem megnyitóján 2024. július 4-én
Fotó: Vajda János / Forrás:  MTI

Az államtitkár hangsúlyozta, 

ezekben a tevékenységekben a magyar kormány támogatja a szövetséget, és büszkék arra, hogy létrejött egy stratégiai partnerség, amelynek keretében sokat tudnak tenni a Kárpát-medencei magyarságért.

Azt mondta, Sátoraljaújhelyen, Széphalmon indult el a magyar nyelvújítási mozgalom is, emiatt a környék egy „igazi kulturális és nemzeti kisugárzási pont. Ennek köszönhetően a tábornak és az azt körülvevő helynek "óriási ereje van” – tette hozzá.

Panyi Miklós fontosnak nevezte ezeket a találkozásokat, és azt, hogy a táborban a fiatalok együtt lehetnek, rámutatva arra: mostani felgyorsult világunkban a társadalmi kapcsolatok átalakulnak, az emberi kapcsolatok sokkal felületesebbé válnak és minden egy kicsit átkerül az online világba.

Kiemelte, hogy a táborokban szerzett élményekből a résztvevők egész életükben tudnak táplálkozni és ott akár életre szóló barátságok is köttethetnek.

Az államtitkár elmondta, Kárpátalján nehéz hasonló rendezvényeket szervezni, ezért is nagy érték, hogy nem messze a magyar-ukrán határtól van lehetőség arra, hogy az ottani fiatalok is találkozhassanak.

Panyi Miklós kitért arra, hogy demográfiai, gazdasági és egyéb versenyképességi nehézségekkel néz szembe Európa, ezekről érdemes beszélni és a problémákra érdemes megoldásokat keresni.

A Rákóczi Szabadegyetemen az önfeledt kikapcsolódás, a sport és a kulturális programok mellett szellemi táplálkozásra is van lehetőség, és a program évről évre bővül

 – mondta.

Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója köszöntőjében arról beszélt, a cég energiát biztosít az utazáshoz, a szállításhoz, a gazdasághoz, emellett az embereknek és a közösségeknek is.

Hangsúlyozta, közösséget formálni „igazán kemény” feladat, de egyre inkább látszik, hogy az a közösség, amely évekkel ezelőtt elkezdett kialakulni a táborban, létezik, és az energiát tovább kell adni.

Az elnök-vezérigazgató a résztvevőkhöz szólva úgy fogalmazott: ahogy elindult annak idején a Rákóczi Szövetség, úgy ők is építsék a saját szövetségeiket. A közösséghez tartozás adja az igazi energiát és azt az üzenetet, hogy nem vagyunk egyedül, erre pedig a Rákóczi tábornál jobb helyet nem lehet találni

– hangsúlyozta.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntőjében elmondta, a Rákóczi Szabadegyetemet a szabadság, a cselekvés és a közösség hármasa hívta életre három évvel ezelőtt, és azóta hagyománnyá vált. Hozzátette, az idén nyáron harminckét országból tizenötezer magyar diák látogat el a szövetség táboraiba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában