Hirdetés

2021.08.15. 09:00

3+1 tipp, hogy a cicád könnyebben elviselje a kánikulát

A nyári hőség minket, embereket is rettentően megvisel, de gondoltál már arra, hogy bundás kedvenceid számára még nehezebb túlélni a forró napokat?

A macskák ugyan szeretik a meleget, de bizonyos hőmérséklet felett már ők sem érzik jól magukat.

1. Biztosíts neki hűs helyet!

Ha kijárós cicád van, vagy szoktad vinni sétálni, akkor ügyelj arra, hogy ne a legmelegebb órákban engedd ki, hanem kora reggel vagy napnyugta után. A forróságban pedig legyen bent a hűs lakásban, de ha a benti hőmérséklet is magas, akkor próbáld hűteni nedves törölközővel, de a kutyáknak szánt hűsítő matrac vagy egy ventilátor is jó megoldás lehet.

2. Mindig legyen friss vize!

Az orvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy melegben milyen fontos a szervezet megfelelő hidratálása, és a szokásosnál nagyobb mennyiségű folyadék fogyasztása. Ez viszont nem csak az emberekre vonatkozik, hanem a háziállatokra is!

Valószínűleg a cica is sokkal szomjasabb lesz, ezért gondoskodj róla, hogy mindig a rendelkezésére álljon a friss, hideg víz. Naponta többször is cseréld az itatótálja tartalmát, hiszen az állott, felmelegedett vizet ők sem szívesen isszák meg, ez pedig kiszáradáshoz vezethet.

Bónusz tipp: tegyél a macska vizébe jégkockákat, de ne túl sokat, mert mandulagyulladás is lehet a vége!

Fotó: petguru.hu

3. Könnyed, de tápláló eledellel etesd!

A hőségben nem csak az emberek, hanem az állatok étvágya is csökken, hiszen hozzánk hasonlóan ők is kevésbé kívánják az ételt. Attól tehát még nem kell kétségbe esni, ha a macska kevesebbet eszik a szokásosnál, viszont arra érdemes odafigyelni, hogy amit elfogyaszt, az könnyű, mégis tápláló legyen, hogy ne alakuljon ki nála tápanyaghiány.

Ha még eddig nem tetted, akkor válassz egy teljes értékű macskaeledelt a Petguru kínálatából, hogy biztosítsd kedvenced számára a szükséges fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat. A szárazeledeleknél azt kell szem előtt tartani, hogy a cica szomjasabb lesz tőle, a konzerv és az alutasakos pedig ugyan több nedvességet tartalmaz, viszont a melegben gyorsabban megromlik, ezért csak annyit szedj ki belőle, amennyit a macska egy étkezéssel elfogyaszt.

+ 1. Előzd meg a szőrlabdák kialakulását!

Amikor a macskák a nyelvükkel tisztogatják a bundájukat, akkor a kihullott szőrszálakat lenyelik, ami a gyomrukban idővel tekintélyes méretű csomóvá állhat össze. A cicák ezt azzal orvosolják, hogy felöklendezik a szőrcsomókat, de ha ez nem sikerül, az komoly problémákhoz, akár bélelzáródáshoz is vezethet.

Persze nyáron nem mindig egyértelmű a gazdi számára, hogy a macska azért eszik-e keveset, mert melege van, vagy mert a szőrlabda miatt nem tud rendesen táplálkozni. Hogy ez utóbbit biztosan kizárhasd, minden nap szánj időt a cica bundájának ápolására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában