Szponzorált tartalom

2021.01.25. 14:52

3 trükk, amivel meghosszabbíthatod a mobilod akkujának élettartamát

Egy okostelefont akár évekig megelégedéssel használhat a gazdája – amennyiben vigyáz rá.

Forrás: tok-shop.hu

Van viszont egy olyan alkotórésze, amit még a legkímélőbb használattal sem lehet megóvni a lassú haláltól; ez pedig nem más, mint az akkumulátor. Persze mindenkinél máskor jön el az idő, amikor már nem tudja tovább halogatni a cserét, de akkukímélő tippjeinkkel te is sokat tehetsz azért, hogy minél később kelljen felkeresned a szervizt.

1. Optimalizált töltés

Rég elmúltak már azok az idők, amikor az új mobilokat hosszú-hosszú órákig kellett tölteni, és célszerű volt teljesen lemeríteni, majd 100%-ig visszatölteni. A mai modern akkuk élettartamát úgy lehet a legjobban elnyújtani, ha körülbelül 20% és 80% közötti szinten tartod.

Vagyis nem kell sem lemeríteni, sem teljesen feltölteni. Persze ez nem mindig kivitelezhető, hiszen előfordulhat, hogy nem jutsz időben konnektorközelbe, vagy szükséged van az akku teljes kapacitására, de amikor csak lehet, törekedj a fent említett szintek között tartani a töltöttséget.

Némely telefonon gyárilag is beállítható, hogy egy bizonyos szint elérése után állítsa le a töltést, de amelyikben nincs ilyen opció, ott egy külső alkalmazás is megoldhatja a problémát.

2. Megfelelő töltőkábel

A mai töltőkábelek nem épp arról híresek, hogy jól bírnák a strapát. Borzasztó könnyen megtörnek a csatlakozónál, vagy elszakad bennük néhány szál, és máris lehetetlenné válik velük a töltés (vagy az adatmásolás).

Egy sérült kábel zárlatot is okozhat, ami nem csak a telefont teheti tönkre, hanem még tűzveszélyes is, ezért semmiképp se használd! Helyette inkább szerezz be egy újat. Persze itt is legyél körültekintő, és óvakodj a filléres, silány vackoktól, amelyek szintén kárt tehetnek az akkumulátorban.

Vagy ragaszkodj egy gyári kábelhez, vagy válassz egy minőségi utángyártottat, ami az eredetivel megegyező teljesítményt és biztonságot nyújtja. Nézz körül a Tok-Shop.hu oldalán, ahol rengetegféle töltőkábel közül válogathatsz!

3. Energiatakarékos használat

Az akkumulátor elhasználódását a töltési ciklusok határozzák meg. Értelemszerűen minél több ciklus van egy akkuban, annál jobban csökken a teljesítménye.

Tehát minél gyorsabban merül le a telefonod, annál gyakrabban kell feltölteni, és annál hamarabb is használódik el (a kisebb, nem teljes feltöltések nem számítanak teljes ciklusoknak). Ez ellen úgy tudsz a legjobban védekezni, ha a mindennapokban törekszel az észszerű, energiatakarékos mobilozásra.

Persze ez nem egyenlő azzal, hogy csak telefonálásra használod, de azért érdemes megtalálni az arany középutat.

Ha nem használod a Bluetooth-t vagy a Wi-Fi-t, akkor ne működjön feleslegesen, mert a háttérben folyamatosan azt keresi, hogy mihez tudna csatlakozni. Korlátozd az alkalmazások működését a háttérben, a fényerőt állítsd automatikusra, és töröld le a nem használt, “energiazabáló” appokat.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában