Kunkli Boglárka

2019.12.02. 19:57

A zene dallama szíven simogat, vagy mégsem?

A zene a kezdetektől fogva jelen van életünkben, s nem igazán változott a tény, hogy a fiatalabb generációkra „veti ki a hálóját”.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A muzsikának nagyon sok pozitív és negatív jellemzője van, és az ifjak előszeretettel merülnek bele a melódiák világába. De vajon miért?

Számos kísérlettel próbálkoztak a szakemberek, akik véleménye szerint a rendszeres zenehallgatás hatására nő az egyének agyi kapacitása, sokkal fogékonyabbak az új információkra, s könnyebben válogatják ki őket relevancia alapján. Jelentős mértékben gyarapodik a fiatalok szókincse, akár idegennyelvi szinten is. Ám sokan vannak, akik épp az ellenkezőjét állítják; az ő gondolataikat csak eltereli a zene.

A zenéről nem lehet és nem szabad azt mondani, hogy jó vagy rossz, csak azt, hogy pozitív vagy negatív hatással van ránk. Viszont előfordult már, hogy viták alakultak ki a zene miatt, ami leginkább azért van, mert nem érezzük át a dal vagy stílus mondanivalóját. Ha rászánjuk az időt, és értelmezzük a sorokat, meglelhetjük benne saját magunkat, így azt is mondhatjuk, hogy a zene érzelmi hullámvasút. Ha viszont ezeket a mélységeket elengedjük, akkor a zene csak a háttérzaj funkcióját fogja betölteni.

Gyakran nem is vesszük észre, de a szupermarketekben, éttermekben is szól némi muzsika. Ennek elsődleges oka, hogy a fiatalok élvezzék a vásárlást, étkezést. Ha viszont jobban belegondolunk, ez kellemetlen is lehet azok számára, akik vacsora közben inkább beszélgetni szeretnének, vagy csak élvezni az értékes csöndet.

A zene ugyanakkor az ifjúság számára nagyon fontos önkifejezési eszköz, valamint csodálatos lehetőség, ha ők maguk kezdik el használni a lelkükbe mártott pennát, s vetik papírra a betűket, hangjegyeket.

Kunkli Boglárka 10.C

Debreceni Ady Endre Gimnázium

A cikk forrásai:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!