Debrecen hírei

2018.10.19. 16:58

Fiatalok keresik a megoldást a debreceni légszennyezettség csökkentésére

Debrecen - Idén másodjára ad otthont Debrecen a Climathon nemzetközi klímavédelmi eseménysorozatnak, melynek célja, hogy résztvevői innovatív megoldásokat találjanak egy, a városukat érintő klímaváltozással kapcsolatos problémára - közölték a szervezők.

Debrecen - Idén másodjára ad otthont Debrecen a Climathon nemzetközi klímavédelmi eseménysorozatnak, melynek célja, hogy résztvevői innovatív megoldásokat találjanak egy, a városukat érintő klímaváltozással kapcsolatos problémára - közölték a szervezők.

Debrecenben az idei kihívás témája a légszennyezettség, a forgalom és a szálló por csökkentése. A 2018. október 26-27-én megrendezésre kerülő eseményen a részvétel bárki számára nyitott és ingyenes, ugyanakkor előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni online lehet.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet klímainnovációval foglalkozó részlege, az EIT Climate KIC kezdeményezésére immár 4. éve rendezik meg világszerte a klímavédelemmel foglalkozó rendezvénysorozatot, a Climathont. A 24-órás hackathonon a résztvevők kis csapatokba szerveződve próbálnak megoldást találni klímaváltozással kapcsolatos problémákra. A résztvevő városok és jelentkezők száma évről-évre nő: míg 2015-ben még csak 19 város csatlakozott a kezdeményezéshez, tavaly már több mint 100 városban, 4500 résztvevővel rendezték meg az eseményt.

Idén világszerte 105 városban egyszerre kezdődnek el a Climathon, egy 24-órás környezetvédelmi hackathon programjai. Sydneyben a divatipar és az élelmiszeripar által felhalmozott szemét csökkentésére vállalkoznak, Long Beachen fenntartható ingatlan-prototípusok létrehozása a cél, Hong Kongban pedig a karbonsemlegesség kialakítására tesznek kísérletet az egyetemistákból és fiatal vállalkozókból álló csapatok. Hazánkban Budapest mellett Debrecen is csatlakozott a rendezvényhez.

Az elmúlt években a hazai adottságoknak, a Kárpát-medence fekvéséből adódó meteorológiai viszonyoknak, valamint az egyre nagyobb mértékű fával történő fűtésnek köszönhetően az egész országban, így Debrecenben is kismértékben emelkedett a szennyezett levegőjű napok száma. A fűtési félévben (október – március) főként a szálló por szennyezettség jelent problémát.

Azonban, ha a lakossági szilárd tüzelés aránya változatlan marad, netán tovább nő, abban az esetben a szálló por szennyezettségben, és főleg a napi határérték túllépésekben jelentős csökkenés nem valószínű. A tüzelésből eredő kedvezőtlen hatások a lakosság körében nem kellőképpen ismertek. A környezettudatos magatartás megerősítésére irányuló erőfeszítések között fontos helyet kell kapnia – konkrét példák bemutatásával – annak, hogy az egyén környezeti teherviselőként maga is jelentősen hozzájárul a légszennyező anyagok koncentrációjának növekedéséhez.

A debreceni kihívás során a versenyzők megismerhetik a Herman Ottó Intézet és Debrecen Város Polgármesteri Hivatala Zöldterületi Osztályának vezetője előadásában a jelenlegi légszennyezettségi helyzetet, a hatályban lévő akcióterveket és háttéranyagokat. A 24 óra során a csapatok többek között szakértők segítségével elsajátíthatják a nyilvánosság hatékony bevonásának eszközeit, valamint üzletfejlesztési és előadás technikai tréninget is kapnak.

„A Climathon egyik legfőbb erénye, hogy nem sablonfeladatok megoldására ösztönzi a résztvevőket, hanem olyan kérdések megválaszolására törekszik, melyek valóban égető problémát jelentenek egy-egy város számára. Az idei év megoldandó feladatait épp ezért a Fővárosi Önkormányzattal és a Budapesti Műszaki Egyetemmel, Debrecenben pedig az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ munkatársaival, valamint a Debreceni Egyetem képviselőivel közösen dolgoztuk ki” – mondta el Barna Orsolya, az EIT Climate KIC magyarországi irodájának képviselője.

A verseny nyertesei előnnyel indulhatnak a Climate Launchpad inkubációs programban, illetve előadási lehetőséget kapnak a Herman Ottó Intézet által rendezett Fűts okosan! konferencián.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!