Településfejlesztés

22 órája

550 millió forintból lesz még élhetőbb Berettyóújfalu – fotókkal

15 közterületet újítanak fel a településen a Top Plusz élhető települések pályázati forrásból. A részletekről a Kertvárosi zöld infrastruktúra fejlesztése Berettyóújfaluban elnevezésű projekt nyitó rendezvényén számoltak be szerdán a Polgármesteri Hivatalban.

Kosztin Éva

Demény Zsolt (balról), Vitányi István, Pajna Zoltán és Muraközi István a Polgármesteri Hivatal mögötti parkolóban

Forrás: Czinege Melinda

– A Kertvárosi zöld infrastruktúra fejlesztése Berettyóújfaluban pályázattal 550 millió forintot nyertünk el, hogy élhetőbbé tegyük a települést. Két területre fektettünk hangsúlyt: szeretnénk növeli a parkolóhelyek, valamint a zöld pihenőparkok számát – ismertette Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere. Elmondta, a parkolók esetében az lenne az ideális, ha egy új szintet tudnának létrehozni a város alatt vagy felett, de mivel ez több száz milliárd forintba kerülne, a rendelkezésre álló helyekkel kell gazdálkodniuk. 

berettyóújfalu, Kertvárosi zöld infrastruktúra fejlesztése, pályázat
Muraközi István polgármester a célokról beszélt
Forrás:  Czinege Melinda

Két új parkolót építünk, illetve térrendezést hajtunk végre a Dózsa György úton az üzletháznál. Zöldfelületi felújításokat a korábbi pályázatokkal ellentétben ezúttal nemcsak a város központjában, hanem a peremkerületekben is megvalósítunk, 12 helyszínen végzünk majd munkálatokat

 – tájékoztatott. 

Muraközi István arra is kitért, hogy a tervezés során a lakosság korösszetétele mellett a javaslataikat is figyelembe vették, hogy meghatározzák, klasszikus játszóteret vagy hobbiparkot építsenek. A polgármester a kivitelezőkről elmondta, annyira megerősödött a helyi vállalkozói közösség, hogy a parkolók kivitelezését teljes mértékben egy berettyóújfalui, míg a parkokét két nyíregyházi és egy berettyóújfalui szolgáltató végzi.

berettyóújfalu, Kertvárosi zöld infrastruktúra fejlesztése, pályázat
Vitányi István országgyűlési képviselő Berettyóújfalu fejlődési ütemét méltatta
Forrás:  Czinege Melinda

Vitányi István országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, a pályázat által Berettyóújfalu nem élhetővé, hanem élhetőbbé válik. 

– Az elmúlt 15 évben jelentős mértékű beruházások történtek a városban, szinte majdnem minden megtalálható a településen. Reméljük, ez a fejlődési ütem folytatódik, és a lakókörnyezetek minőségét jelentős mértékben javítja ez a pályázat – fogalmazta meg.

Több mint másfél milliárd forintot nyert el Berettyóújfalu pályázatokon

A vármegye több mint 19 milliárd forintot pályáztatott meg, amiből Berettyóújfalu 1,6 milliárdot költhet beruházásokra: 550 millió forintot a kertvárosi zöld infrastruktúrára, emellett 350 millió forintot a csapadékvíz elvezetésére és 760 millió forintot a belterületi utakra

 – ismertette a számokat Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke. Hozzátette, a zöldterületi fejlesztések kiváló lehetőségeket nyújtanak a helyi civil szervezetek számára, hogy az üzemeltetőkkel közösen felelősséget vállaljanak a kialakított terekért, és megtalálják a megfelelő hasznosításukat.

berettyóújfalu, Kertvárosi zöld infrastruktúra fejlesztése, pályázat
Pajna Zoltán, a közgyűlés elnöke ismertette a számokat
Forrás:  Czinege Melinda

A projekt műszaki részleteit és a terveket Demény Zsolt, Berettyóújfalu Városfejlesztési Irodájának műszaki referense mutatta be. 

Elmondta, a parkolók felújítási munkálatai már elkezdődtek, 8 hónap múlva, jövő tavaszra készülnek el, míg a parkok munkaterületeit a napokban adják át a vállalkozóknak, akik 14 hónapos határidővel vállalták a megbízást.

berettyóújfalu, Kertvárosi zöld infrastruktúra fejlesztése, pályázat
Demény Zsolt, Berettyóújfalu Városfejlesztési Irodájának műszaki referense mutatta be a terveket
Forrás:  Czinege Melinda

A Kertvárosi zöld infrastruktúra fejlesztése Berettyóújfaluban elnevezésű pályázat keretében az alábbi területeket újítják fel:

Parkolóhelyek:

  • Önkormányzat mögötti parkoló bővítése (12 db parkoló)
  • Bajcsy-Zsilinszky utcai parkoló építése (44 db parkoló 4 elektromos töltőponttal)
  • Dózsa György utcai térrendezés
berettyóújfalu, Kertvárosi zöld infrastruktúra fejlesztése, pályázat
Felújítják a Nyárfa utcai játszóteret
Forrás:  Czinege Melinda

Pihenőparkok:

  • Péterszegi lakótelep zöldterület rendezés
  • Csillag utcai játszótér
  • Bem téri játszótér
  • Budai Nagy Antal utcai játszótér
  • Bocskai utca kutyafuttató
  • Szentmártoni városrész fitneszpark és játszótér
  • Nadányi utcán zöldfelület és játszótér bővítése
  • Szentmártoni Posta épület zöldterület
  • Herpály lakótelep zöldterület
  • Nyárfa utcai játszótér
  • Táncsics tér fitneszpark
  • Báthori utcai sportpálya

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában