2021.04.27. 13:59
Gyógyászati célból kutatják a gombákat a Debreceni Egyetemen
Nem csak az élelmiszeripar számára hasznos.
Forrás: unideb.hu
Élelmiszeripari és gyógyászati célból innovatív alapanyagok fejlesztésébe kezd egy négyéves program keretében a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara. A kutatások során használt hagyományos és egzotikus gombákból számos új termék készülhet.
Már több mint 10 éve foglalkoznak a funkcionálisélelmiszer-alapanyagok kutatásával a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán.
Minden olyan növényt megvizsgálnak, amelyben olyan összetevők lehetnek, amik támogatják az egészséget.
– A gomba kitűnő forrás, olyan hatóanyagokat tartalmaz, amiket koncentrálva nemcsak élelmiszert lehet előállítani, hanem akár gyógyszereket is – mondta a hirek.unideb.hu-nak Prokisch József egyetemi docens. A programban a hazánkban legelterjedtebb csiperke, laska és shitake gomba felhasználásával állítanak elő a tervek szerint újabb termékeket, illetve alapanyagokat.
– A konzerviparban hagyományosan a gyors, magas hőmérsékleten elvégzett hőkezelés az elterjedt. Az áltanunk használt sous vide technológia, a viszonylag alacsony, 50-90 Celsius-fokon történő feldolgozás sokkal több hatóanyagot őriz meg – magyarázta az egyetemi docens. A gomba feldolgozása során keletkezett nagy mennyiségű gombalevet is felhasználják. Tíz kilogramm nyersanyagból akár 4-5 liter lé is kinyerhető.
A kutatások egyik fő iránya ennek a nagyon értékes alkotóelemeket tartalmazó, illatos folyadéknak a vizsgálata, amely gazdag vízoldható poliszacharidokban, valamint aminosavakban és polipeptidekben.
– A gomba levét további átdolgozás után az élelmiszeriparban egyebek mellett ízesítésre lehet használni, az egészségiparban pedig étrendkiegészítőként értékesíthető – mondta Prokisch József. A program célja a termékfejlesztésen túl új kutatási technológiák kidolgozása is, amelyeket sikerrel használhatnak fel jövőbeli vizsgálataik során – egyebek mellett – a projektben résztvevő Debreceni Egyetem MÉK Élelmiszeripari Intézet, az Élelmiszertechnológiai Intézet, valamint az Állattenyésztési Intézet szakemberei.