Digitália

2 órája

Videókon is mutatjuk, milyen lesz az ISS-t 2030-ban felváltó új űrállomás

2030-ban a NASA leállítja az ISS-t, ami elég, mikor a Föld légkörébe kerül. Addig kell egy új űrállomás.

MW

Az űrállomás belső folyosóján

Forrás: Vast Space

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) több mint 25 éve ad otthont űrhajósoknak: mellesleg az ISS azon kevés helyek egyike, ahol Amerika és Oroszország a legnagyobb viták idején is békésen együttműködik.

Az űrállomás ideje azonban hamarosan lejár, a NASA-nak utódot kell keresnie.

A kaliforniai székhelyű Vast Space nemrég mutatta be az ISS helyébe tervezett Haven-2 űrállomásának terveit.

Ezen a pályán azonban más cégek is versenyeznek, köztük az Axiom Space, a Blue Origin, vagy éppen a Northrop Grumman. Úgy tűnik, a Haven-2 esélyesebb, de a döntést a NASA-nak kell meghoznia.

A Vast már dolgozik a Haven-1-en, amelyet 2025-ben tervez pályára állítani. Az űrvállalat szerint

az egymodulos Haven-1 lesz a világ első kereskedelmi űrállomása, amely akár négy űrhajós rövid távú küldetését is képes fogadni.

„Ebben az évtizedben az ISS utódjának megépítésére összpontosítunk” – mondta Max Haot, a Vast vezérigazgatója. „Ezért a világ első kereskedelmi űrállomásának, a Haven-1-nek a megépítésével és üzemeltetésével mutatjuk be tudásunkat.”

Jelentős koncepcióváltásról van szó: a NASA ugyan továbbra is akar űrállomást, de annak építésével nem akar foglalkozni. Egyszerűen vásárló (megrendelő) akar lenni, és kereskedelmi partnert keres egy olyan űrállomás megépítésére és üzemeltetésére, amelyet a NASA használhat. Ezt már régen tapasztaljuk az űrhajók építésében és üzemeltetésében: az amerikai űrügynökség lényegében kiszervezte a feladatokat kereskedelmi vállalatokhoz.

A NASA úgy tervezi, 2030-ra leállítja az ISS-t, ami átrepülve a Föld légkörén, nagyobbrészt elég majd a visszatérés során keletkező hőtől.

Ha csakugyan a Vastet választják a Haven-2 megépítésére az ISS kereskedelmi helyettesítőjeként, a vállalat már 2028-ban elindítja az első modult egy SpaceX Falcon Heavy rakéta fedélzetén. Ezzel az ütemtervvel kétéves átfedés lenne a jelenlegi Nemzetközi Űrállomással. Az első modul pályára állítása után a Vast további három modult szeretne építeni és elindítani két év alatt.

A tervek szerint az első négy modult egymáshoz dokkolják, a Vast pedig egy nagyobb magmodult és további négy Haven-2 modult küld fel 2030 és 2032 között, amelyek az ismerős T-alakzatba rendeződnek.

Forrás: Vast Space

A Haven-2-ben mikrogravitációs kutatást és az űrben történő gyártást segítő laboratórium, valamint a jelenlegi ISS-hez hasonló kupolaablak, robotkar, valamint a rakományok dokkolását támogató légzsilip és egy, az űrsétákhoz használatos másik légzsilip található majd. A Vast ezen kívül egy teljes modult szándékozik nemzetközi partnereinek szentelni.

Forrás: Vast Space

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!