Sikeres tanévet zár a Miskolci Egyetem

<p>Lezárult a diplomaátadó ünnepségek sora a Miskolci Egyetem nyolc karán és egy intézetében – összesen 1459 diplomást bocsátott útjára a régió meghatározó felsőoktatási intézménye.</p>

Az egyetem 2007/2008-as tanévét az oktatást, az intézmény szervezeti működését, illetve infrastruktúráját érintő újítások, beruházások jellemezték, a közelmúltban pedig történetének legjelentősebb fejlesztése előtt nyíltak kapuk. A Miskolci Egyetem rektora, Dr. Patkó Gyula joggal értékeli hát sikeresnek a tanévet, hangsúlyozva, hogy az intézmény pozíciójának erősítése hosszú távú folyamat, ami nem ért még véget…

Az egyik legjelentősebb eredmény az a több, mint egymilliárdos, a műhelycsarnokot érintő beruházás, melynek révén a múlt év őszére megvalósult a műszaki-természettudományos képzés és innováció egyik legfontosabb eleme az egyetemen. Ehhez szervesen kapcsolódik egy még jelentősebb, 6,5 milliárdos beruházási lehetőség – ennek első fordulós eredményéről áprilisban született pozitív döntés a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében.

Megújuló képzések

Az infrastruktúra-fejlesztés mellett a képzési lehetőségek is erőteljesen bővültek. Nagyon fontos, hogy az alapképzésben résztvevők – a bolognai folyamatnak megfelelően – folytathassák tanulmányaikat alapdiplomájuk megszerzése után, ennek jegyében indít minél több mesterszakot az egyetem. Olyanokat is, melyeket hazánkban elsőként a régió felsőoktatási intézményeivel közösen, a hallgatói mobilitást ösztönözve hirdetne meg. Az alap- és mesterszakok korszerű, megújult képzést takarnak, színvonalukban pedig meghaladják az eddigi lehetőségeket. Gyakorlatorientált, versenyképes képzésekről van szó, melyek révén piacképes tudást, diplomát szerezhetnek az itt végzettek.

Kapcsolat a várossal, a régióval

Egy egyetem és a környezete – a város, a megye, a régió – szoros egymásrautaltságban, együttműködésben tud cselekedni gazdasági fejlődéséért, lakosai életminőségének javulásáért. A Miskolci Egyetem kapcsolata a közszféra és a gazdasági élet szereplőivel egyre erősebb, hatékonyabb, ami egyre nagyobb több és eredményes közös pályázatban, kutatás-fejlesztési és képzési projektekben ölt testet.

Nyitás a középiskolák felé

Fontosnak tartja az egyetem vezetése, hogy az eredményekről és a megújuló képzési lehetőségekről ismereteket szerezzenek a régió fiataljai is, hogy megalapozott döntést hozzanak továbbtanulásuk tekintetében. Az intézmény egyedülálló lehetőségeinek megismertetéséhez hatékony eszközként értékelhető a középiskolások tehetséggondozásának egyetemi térnyerése is. E szándék eredménye több tekintetben is kézzelfogható napjainkban, az alapcél pedig a fiatalok régióban tartása.

Bizakodó e téren a Miskolci Egyetem vezetése, hiszen az idei felsőoktatási jelentkezési számok szerint az első helyen jelentkezettek aránya növekedett a tavalyihoz képest, és az országos arányhoz képest is jobb. A felvételizők és a felsőoktatási intézmények számára is fontos dátum július 24., a ponthúzás napja. Országos szinten több diák kerülhet be a természettudományos-, illetve műszaki képzésekre, gazdasági területen nem változik a keretszám, míg a társadalomtudományi karokon csökken az államilag támogatott férőhely a Felsőoktatási Kerekasztal döntése szerint.

A Miskolci Egyetem hazai felsőoktatási térben betöltött pozícióját erősíti universitas jellege, sokszínű képzési palettája, miként az akkreditált mesterszakok növekvő száma is. Hallgatóit versenyképes tudással, diplomával vértezi fel az intézmény, s így engedi őket útjukra, ahogyan a napokban zajlott diplomaátadó ünnepségeken is – a remények szerint a régió javára…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!