itt a megoldás

2021.01.25. 07:30

Sokak életét megkeserítik a frontok, így enyhíthetünk a tüneteken

Az életmódnak nagy szerepe van abban, ki hogyan reagál az időjárás változásaira.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A magyar lakosság négyötöde frontérzékeny, ebből adódóan kijelenthető, hogy biztosan van mindenkinek olyan hozzátartozója, aki gyakran szenved a fronthatások okozta panaszoktól.

Utánajártunk, hogy a különböző frontok esetén milyen tüneteink lehetnek, illetve a megelőzés fontosságáról is beszélgettünk dr. Szabó Zoltán belgyógyász szakorvossal. – A front lényegében hideg és meleg légtömegek határán kialakult légköri képződmény. Tudományos adatok is vannak: hazánk felett átlagosan hetente egy ciklon vonul át, egy hideg-, illetve egy melegfronttal kísérve. Melegfront előtt az arra érzékenyeknél már napokkal a front előtt előtörhetnek a tünetek. A légnyomás csökkenése miatt vérnyomáscsökkenés, pulzusszám-emelkedés, de ugyanakkor migrénes panaszok is előtérbe kerülhetnek. Ha valakinek zöldhályog-betegsége van, a rohamok gyakoribbá válhatnak. Hidegfront esetén inkább ízületi panaszok figyelhetők meg, valamint ebben az időszakban a szívinfarktusnak gyakoribb az előfordulása – fogalmazott elöljáróban a Naplónak.

Stresszesebb életvitel

A szakember felhívta a figyelmet arra: ugyan sokakat érint a frontérzékenység, viszont nem lehet mindent erre fogni.

„Ha olyan panaszaink vannak, amelyek tartósan fennállnak, és visszatérőek, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat. Fontos megjegyezni, hogy a fiatalokat is ugyanúgy érintheti a frontérzékenység, illetve nagyon sok ember reagál mindkét frontra.”

Majd külön kiemelte, hogy az életmódnak nagy szerepe van abban, ki hogyan reagál az időjárás változásaira, és az hogyan terheli meg a szervezetét. – Aki egyébként is stresszesebb életvitelt folytat, az jobban megérezheti ezeket a változásokat. Természetesen az egészséges táplálkozás elengedhetetlen a kiegyensúlyozott élethez, valamint a rendszeres testmozgás, amit nem szabad túlzásba vinnünk. Napi harminc perc séta mindenkinél jó irányba befolyásolja a fronthatásokra való érzékenységet. Igaz, tudományosan nem lehet megállapítani senkinél, hogy éppen milyen fronttól szenved, viszont egy laborvizsgálat után sok minden kiderülhet – mondta.

Fáradtságot érezhet

Január tartogatott meglepetéseket, legalábbis az időjárás terén. Hóból nem volt hiány az elmúlt napokban, viszont a hétvégén országszerte csaknem tavaszias levegőnek örülhettünk, s a nagy hőinga­dozásnak sokan nem örülnek. A járókelőket kérdeztük: a szeszélyes időjárás megterheli a szervezetét? Réka és Ivett még a húszas éveikben járnak, viszont őket is megviseli a mostani melegfronti hatás.

Fotó: Nagy Emese

– Már napokkal előtte megérzem az időjárás-változást. Mindig nagyon fáj a fejem, fáradékonyságot és álmosságot érzek – mondta Réka, akinek a barátnője is hasonlóan vélekedik. – Mindkét frontra érzékeny vagyok, és az a baj, hiába veszek be bármilyen fájdalomcsillapítót, valamennyire enyhülnek a tüneteim, de nem múlnak el. Sokszor napokig szenvedek a migrén miatt, akkor inkább lefekszem pihenni, az talán segít – nyilatkozta lapunknak.

Fotó: Nagy Emese

Ildikó éppen munkából tartott hazafelé, amikor megszólítottuk a Dósa nádor téren, és láthatóan nem csak a munkanap végének örült. – Szerencsésnek tartom magam, mert egyik front sem terheli meg kifejezetten a szervezetemet. A családtagjaimat sem érinti, de a kollégáim között vannak olyanok, akik az elmúlt a héten is fejfájásra panaszkodtak a melegfront közeledése miatt.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!