HAON - Autó

2017.07.28. 09:03

A Ford szerepe az autóipar fejlődésében

<strong>A Ford autóinak minőségéről árulkodik a márkanevet viselő négykerekűek nagy száma a hazai utakon. A Ford megbízhatósága olyannyira közismert, hogy a Ford nem csak újan vásárolva, hanem használt állapotban is rendkívül népszerű - tudtuk meg a <a href="https://www.carsontheweb.com/hu/cms/car-makes/ford" target="_blank">carsontheweb.com</a> szakértőjétől. Cikkünk olyan innovációkat mutat be, amelyekkel a vállalat hozzájárult az autóipar fejlődéséhez.</strong>

A Ford autóinak minőségéről árulkodik a márkanevet viselő négykerekűek nagy száma a hazai utakon. A Ford megbízhatósága olyannyira közismert, hogy a Ford nem csak újan vásárolva, hanem használt állapotban is rendkívül népszerű - tudtuk meg a carsontheweb.com szakértőjétől. Cikkünk olyan innovációkat mutat be, amelyekkel a vállalat hozzájárult az autóipar fejlődéséhez.

A cég története 1903-ra nyúlik vissza, azonban alapítója, Henry Ford már jóval azelőtt kezdett belsőégésű motorokkal kísérletezni. Thomas Edison vállalatának egyik mérnökeként építette meg 1896-ban első jelentősebb járművét, a Quadricycle-t. 1899-ben már megpróbált autóipari céget alapítani, de ebbe belebukott, viszont a Ford Motor Companyt sikerre tudta vinni.

A legendás T-modell - és magyar vonatkozásai

A Ford 1908-ban dobta piacra a T-modellt, amelyet számos újítás övezett, nem csak gyártástechnológia, hanem kereskedelmi stratégia szempontjából is. A 18 éven keresztül gyártott típussal a Ford megbízható, olcsó, de jó minőségű és gazdaságosan fenntartható, illetve könnyen szerelhető autót akart biztosítani a középosztály számára. Nem csupán az Egyesült Államokban, hanem a világ számos más részén is gyártották, illetve forgalmazták, mint például Brazíliában, Kanadában, Chilében, Dániában, Németországban, Írországban, Japánban, Spanyolország és az Egyesült Királyságban.

A népszerű jármű megtervezésében Galamb József és Farkas Jenő is nélkülözhetetlen szerepet játszott. Az autó megbízhatósága és sikere nagyrészt a gyártástechnikának volt köszönhető, ugyanis a Ford alkalmazott először az autóiparban gépesített gyártósort, illetve vanádiumot az acélötvözetek minőségének javítása céljából. A három-műszakos, folyamatosan optimalizált termelés is a Ford üzemekben jelent meg, illetve forradalmi döntésként 5 dollárra növelték a dolgozóik bérét, hogy meg tudják fizetni az általuk gyártott autót.

A típusból összesen 15 millió darabot gyártottak le, számos darab még ma is működőképes állapotban van. A Szovjetunióval a harmincas években kötött megállapodásoknak köszönhetően a vállalat technológiát, illetve számos szakembert biztosított a Nyizsnij Novgorodban alapított GAZ-nak, amely kezdetben a Ford A típust, illetve annak tehergépjármű változatát, az AA-t gyártotta. A Ford ezzel a döntésével jelentős mértékben hozzájárult a Szovjetunió iparának fejlődéséhez.

Élen az innovációban

A Ford a biztonság terén is az újítások híve volt. A húszas években a gyártó az első között volt, aki biztonsági üveget alkalmazott az autók szélvédőinek elkészítésekor, az ötvenes évektől kezdve vásárlóik biztonsági övvel szerelt járművel indulhattak útnak a Lifeguard kiszerelés keretében. Később a biztonsági övet jelzőfénye is általánossá vált a műszerfalon. Szintén az ötvenes években kezdett el a vállalat törésteszteket végeztetni gyártott autóin, amelyekből életeket mentő tapasztalatokat és adatok nyerhetnek tervezőmérnökeik.

A Ford a Mustang 1964-es megjelenésével új kategóriát teremtett, amelyet később „pony car”-ként kezdtek el emlegetni és megfizethető árú, feltűnő külsejű és stílusos sportkocsit jelentett. A vállalat a nyolcvanas években dobta piacra a Taurust, amely aerodinamikai vívmányaival és forradalmi, ergonomikus kialakítású belterével jelentős mértékben megváltoztatta az addigi trendeket.

A Ford az elmúlt több, mint száz évben innovációk sorát nyújtotta azért, hogy vásárlói kiváló minőségű, ám megfizethető járművekhez jussanak, amelyekkel biztonságban célba érhetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!