Kampányzáró

2024.06.07. 19:23

Debrecenben zárta a kampányát a Cikösz

A megyeszékhelyen rendezett találkozót a szervezet. A Cigány Közösségek Szövetsége (Cikösz) június 7-én, pénteken a debreceni Meteor Közösségi Házban tartotta kampányzáró nagygyűlését.

Haon.hu

Telt ház volt a Cikösz kampányzáró rendezvényén Debrecenben

Forrás: Kiss Annamarie

– A megalakulásunk óta eltelt 2 évben nagy utat jártunk be. Elindultunk a terveinkkel és nagy bizalommal, nem tudtuk, mi várt ránk. Dolgoztunk, beleraktunk mindent, és mára kialakult egy olyan mag, amelyre büszkén tekinthetünk, és amely olyan értékekkel rendelkezik, hogy képes új paradigmát hozni, szakítani az elmúlt 30 évvel – foglalta össze a szövetség eddigi munkáját Aba-Horváth István, a szervezet Országos Roma Önkormányzat elnökjelöltje pénteken a Cikösz kampányzáró rendezvényén.

Aba-Horváth István, cikösz, kampányzáró
A Cigány Közösségek Szövetsége (Cikösz) Debrecenben tartotta kampányzáró rendezvényét
Forrás:  Kiss Annamarie

– A tisztelet, az elfogadás, a becsület, a jóakarat és a szeretet még mindig olyan alap, amire lehet közösséget és nemzetet építeni. Akik csak a saját érdekeiket nézték, mind elbuktak. Ez az időszak az aratás ideje. Azt a közel 4600 jelöltet nem a szárnyas hangyák hordták össze, hanem a közösség azzal a munkával, amit több mint 1000 településen végzett – osztotta meg a kampány alatt szerzett tapasztalatait. Hozzátette, a Cikösz listája már a jövőt építi, és mint fogalmazott, az a hálózat, amit létrehoztak, európai szintű munka volt, amelyben a szavazói akaratot semmilyen eszközzel nem befolyásolták.

Aba-Horváth István azt is hangsúlyozta, hogy óriási erő van a cigány közösségben, amelyre a nemzetnek is szüksége van, és égő gyertyához hasonlította a Cikösz képviselőjelöltjeit, akik fényt és reményt adnak. Mint fogalmazott, közülük fáklyaként emelkedik ki Szűcs Csaba, Kiskunhalas alpolgármestere, aki szintén felszólalt a kampányzáró eseményen. Beszédében a választásig hátralévő két nap jelentőségét nyomatékosította és arra is kitért, mit nyerhet a roma közösség június 9-én. – Elvárják, hogy az elmúlt 30 év problémáit orvosoljuk. Ha győzünk, az egyszerre erős felhatalmazás és hatalmas felelősség, hogy megmutassuk, lehet ezt jól is csinálni – adott hangot a vélekedésének Szűcs Csaba, aki szerint soha nem volt még ilyen fontos, hogy összefogjanak a romák.  – Eljött az idő, hogy a baloldal és Brüsszel ellen megvédjük a közösséget, a Cikösz készen áll erre – jelentette ki.

A Cikösz elhozhatja a rendszerváltást

Papp László, Debrecen polgármestere a romaügyi tanácsadója, Aba-Horváth István munkásságát méltatta, akivel közös párbeszédükben kiemelt hangsúlyt kapott a gyerekek iskoláztatása. – Ma sem kielégítő a cigány gyerekek száma a középiskolákban. Sokat kell még tennünk azért, hogy a roma gyerekek megfelelő szakmát tudjanak tanulni és képesek legyenek magukról gondoskodni. Egy komplex programon gondolkozunk közösen a Debreceni Szakképzési Centrummal, amely arra koncentrál, hogy a fiatalok megtalálják a számukra legjobb pályát. Debrecen a roma erőforrásból építkezni akar, a város támogatására mindenképpen számíthatnak – fogalmazta meg.

cikösz, debrecen, kampányzáró, papp lászló
Papp László a romák középfokú oktatásának jelentőségét hangsúlyozta
Forrás:  Kiss Annamarie

A Fidesz elnökség nevében Kósa Lajos országgyűlési képviselő tartott beszédet. Nyomatékosította, hogy cigány népesség egyben magyar népesség, és a cigány kultúra elválaszthatatlanul része a magyarnak. Arról is beszélt, hogy számos sztereotípia létezik, amit meg kell haladni, ehhez meg kell találni a helyes szervezeti kereteket. – A cigányságot érdekeltté kell tenni, hogy kimozduljon a helyzetéből, olyan politikai képviseletre van szükség, amely nem csak a hiányosságokra fókuszál.Alapvető hiba, hogy a cigányság beszorult a hátrányos helyzetűek buborékjába, és ezáltal folyamatosan elveszítette a belelő kitermelődő elitet is – vélekedett Kósa Lajos. Hozzátette, a Cikösz által létrejött egy olyan érdekképviselet, amely nem leszakadó közösségként kezeli a cigányságot, így nekik köszönhetően elkezdődhet a rendszerváltás.

Cikösz, Debrecen, kampányzáró
(Balról) Sztojka Attila, Kósa Lajos, Papp László és Aba-Horváth István is felszólalt az eseményen
Forrás:  Kiss Annamarie

Sztojka Attila országgyűlési képviselő, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos történelmi jelentőségűnek nevezte a Cikösz létrejöttével elindult folyamatot. – Létrejött egy olyan egység, aminek köszönhetően a cigányság régóta vágyott álma itt áll a küszöbön. Korábban nem volt hiteles érdekképviselet a cigányságnak, ennek a hiánya lehajtott fejeket eredményezett a roma közösségben. Ebből lett elegünk, ezért alakult meg a Cikösz – mondta Sztojka Attila. Nyomatékosította, a szervezet nem azért alakult, hogy elvegyen, hanem adjon, szolgálni kívánják a magyar cigányságot. Hozzátette, fejlődni csak akkor tudnak, ha béke van, illetve ha olyan városvezetőséggel dolgozhatnak, akik nem a szembenállást szítják, hanem a partnerséget erősítik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában