Agrárfórum

2024.08.09. 13:06

Égető agráripari kérdéseket vitatnak meg Hajdúböszörményben a gazdák

Az elkövetkező időszak pályázati támogatásairól tanácskoznak a szakemberek. Az Agrárfórum traktorhúzó versennyel teljesedik ki.

Hajnal László

Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere köszöntötte a résztvevőket

Fotó: Czinege Melinda

A hajdúság agráriumának támogatása és az aktuális kérdések megvitatása volt fókuszban pénteken délelőtt a Kelet-magyarországi Agrárfórum. Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere a fórumot megelőző sajtótájékoztatón elmondta, a telt házas konferenciával a város, a térség, és Magyarország egyik legfontosabb mezőgazdasági rendezvénye veszi kezdetét. Kifejtette, a gazdasági szereplők összefogásával létrehozott, kellő komolyságú szakmai tanácskozás a szórakozással keveredik az elkövetkező napokban. Utóbbival a traktorhúzó verseny rendezvényeire utalt.

Jakab István az Agrárfórum megnyitóján Hajdúböszörmény haon
Jakab István az Agrárfórum megnyitóján
Fotó: Czinege Melinda

A Kelet-magyarországi Agrárfórumon a jövőnk és a mostani időszak legégetőbb kérdéseiről lesz szó. Úgy helyes, hogy a munkát némi szórakozással vezesse le az ember, éppen ezért a hatalmas tömegeket vonzó Nemzetközi Traktórhúzó Versennyel teljesedik ki a rendezvény

 – mondta Kiss Attila.
Jakab István emlékeztetett rá, a traktorhúzó verseny a böszörményi gazdák döntésén múlott, amire büszkék is, hiszen Európában is méltó helyet vívtak ki maguknak a rendezvénnyel. A Magyar Országgyűlés alelnöke, egyben a MAGOSZ elnöke hangsúlyozta, legalább ennyire fontos az az ügy, ami napirenden lesz az agrárfórumon, ahol az élelmiszer-gazdasággal kapcsolatos szakmai kérdéseket vitatják meg.

– Egy változó világban, ahol különböző divathullámok vannak, mint a mesterséges élelmiszer vagy a rovarfehérjék, büszkék vagyunk arra, hogy magas genetikai értéket képviselő, egészséges élelmiszer-alapanyagokat, élőtömeg gyarapodást biztosító, korszerű takarmányozási rendszereket alkalmazó módszereket tudunk nyújtani, ami a versenyképesség szempontjából is fontos – tudatta Jakab István. Az elnök biztos abban, hogy a magyar kreativitás, tudás és szervezőkészség a támogatási rendszernek köszönhetően hazai és nemzetközi szinten is kiemelkedik. 

Mint fogalmazott, a magyar gazdák csak akkor lesznek versenyképesek, ha van hatékony feldolgozóipar. Úgy véli, ma már követelmény, hogy a legkorszerűbb, automatizált módszerekkel előállított, magas feldolgozottsági fokú, szinte konyhakész termékek kerüljenek a boltok polcaira.

Nobilis Márton az Agrárfórum megnyitóján Hajdúböszörmény haon
Nobilis Márton az Agrárfórum megnyitóján
Fotó: Czinege Melinda

Az Agrárfórum egyik fontos üzenete a mezőgazdasági szuverenitás

Nobilis Márton Pál, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerint a konferencia egy remek alkalom arra, hogy a gazdák megoszthassák az elképzeléseiket, körvonalazva ezzel az irányt, amerre az államnak haladnia kell. Úgy véli, az agrárium az azt ért kritikák ellenére is egy sikeres ágazat, hiszen minden nehézséget átvészelt.

A Covid és a háború felhívta rá a figyelmet, hogy az élelmiszeripar egy különösen fontos terület. Egy olyan ágazat, amely az ország önellátását biztosítja. Szeretném arra biztatni a gazdákat, hogy pályázzanak a forrásokra, emellett lássák el a kormányt újabb és újabb javaslatokkal, melyet beépíthetünk a törvénykezésbe. Hiszen akkor tudunk sikeresek lenni, ha egymás kezét fogva, egymást segítve megyünk előre

 – osztotta meg Nobilis Márton.

Papp Zsolt György az Agrárfórumon Hajdúböszörmény haon
Papp Zsolt György az Agrárfórumon
Fotó: Czinege Melinda

Papp Zsolt György, a Közös Agrárpolitika végrehajtásért felelős helyettes államtitkár kifejtette, a hajdúságban évtizedes hagyománya van annak, hogy az agrárium aktualitásait és a pályázati felhívásokat megvitassák.
– A vidékfejlesztési program megszolgálta a magáét. Eljött a közös agrárpolitikában meghirdethető új források időszaka. A tavalyi évben egy 69 pályázatból álló menetrendet tettünk ki az ablakba, ma pedig a források megnyitásáról, műszaki tartalmáról, részleteiről beszélhetünk, és arról, ki és milyen pályázatot adhat be, és milyen fejlesztésekre nyílnak meg a lehetőségek – mondta. Véleménye szerint az Agrárfórum remek alkalom arra, hogy a gazdákkal megvitatva az elkövetkező időszakban meghirdetendő pályázatokat úgy tudják elkészíteni, hogy az valóban az agrárium megújítását és a vidék fejlődését tudja szolgálni.

Az agrárképzés is húzóágazat Hajdúböszörményben

Tiba István országgyűlési képviselő elmondta, az ő szerepe, hogy a kapcsolatot megteremtse a gazdák és az agrárirányítás között. Meglátása szerint a mezőgazdaság egy olyan érzékeny stratégiai ágazat, ami a természetnek ki van szolgáltatva, hiszen egyaránt problémát jelent a heves eső vagy annak hiánya is. Úgy véli, az expó szakmai része kellő hangsúlyt fektet a térséget meghatározó agráriumra, mely számos család megélhetését biztosítja.

Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese kifejtette, a traktorhúzó versenyt az intézmény a kezdetektől támogatta, hiszen az agrárium az egészségügy mellett az egyik legfontosabb stratégiai területe az egyetemnek.

Hangsúlyozta, a traktorhúzó verseny egyúttal remek alkalom, hogy elérhessék a fiatalokat, felhívva a figyelmüket a mezőgazdaság fontosságára. Mint mondta, a Debreceni Egyetem képzési portfólióját folyamatosan megújítják annak érdekében, hogy a legfrissebb tudást sajátíthassák el és a legalaposabb információkat kaphassák meg a hallgatók.

Lévai Imre az Agrárfórumon Hajdúböszörmény haon
Lévai Imre az Agrárfórumon
Fotó: Czinege Melinda

Lévai Imre, az Északi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója szerint az agrárfórum egy találkozási pontja a munkáltatóknak és a potenciális munkavállalóknak. Mint fogalmazott, a rendezvény helyszíneként szolgáló intézmény 86. éve jelentős szerepet lát el a térség képzésében. Elárulta azt is, a gazdák a fórummal párhuzamosan egy olyan szakmai bemutatót tekinthetnek meg, amely a 21. századi technológia használatára készíti fel őket. Hozzátette, a traktorhúzó versenyen az Északi Agrárszakképzési Centrum hat intézményének tanulói is részt vesznek, számot adva elméleti és gyakorlati tudásukról.

– Huszonnegyedik alkalommal bőgnek fel a versenygépek Hajdúböszörményben, Magyarország egyetlen tractor pulling pályáján, hogy megmutassák tudásukat a városunkba érkező versenytraktorok – ismertette Ficsor László. 

A Hajdúböszörményi Traktorhúzó Egyesület elnöke hozzáfűzte, egy kisebb csoda a hajdúság működése, hiszen számos élelmiszeripari feldolgozóegység vállal szerepet a térség ellátásában. A rendezvény célja pedig ennek a szektornak a népszerűsítése. Elárulta, Európa öt országából várnak 18 versenycsapatot: Dánia, Norvégia, Franciaország, Hollandia, Olaszország is készül a megmérettetésre. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában