Pályaválasztás

4 órája

Mit hoz a jövő Debrecenben? Ezeket a szakmákat érdemes tanulni!

Hatalmasat fejlődött a cívisváros gazdasága az elmúlt években, a dinamikus fejlődés pedig jelenleg is tart. Utánajártunk melyek azok azok szakmák Debrecenben, amelyek kelendőek, s elérhetőek-e ezek képzései, illetve mindezt hogyan támogatja a munkaügyi központ.

Bekecs Sándor

Az elmúlt tíz év alatt 12 és fél milliárd euró működő tőke érkezett Debrecenbe, és csaknem 20 ezer új munkahely jött, illetve jön létre a következő években. A közelmúltban olyan vállalatok választották a cívisvárost új beruházásaik helyszínéül, mint például a BMW, a CATL, az EVE Power, a ZF, a Schedl vagy éppen a Vitesco, a Krones és a Semcorp. De melyek a jövőt jelentő szakmák Debrecenben? Elérhetőek helyben a szükséges képzések? Hogyan segíthet a munkaügyi központ? Többek között ennek jártunk utána.  

szakmák Debrecenben, képzés, Hajdú-Bihar, Debreceni Szakképzési Centrum, BMW, CATL
Megkérdeztük, melyek a legjobb szakmák Debrecenben ahhoz, hogy biztos jövőt építs magadnak
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

– Egyik alapvetésünk, hogy az öncélú képzések ideje lejárt, a szakképzésnek reagálnia kell a gazdaság változásaira, vissza kell tükröznie a helyi vállalati igényeket. Az elektronika, informatika és a gépészet mellett a specializált gép- és járműgyártásnak van most egy felfutása, hiszen Debrecen egyre hangsúlyosabban járműipari központtá válik – írta megkeresésünkre a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC).  

A leginkább preferált szakmák Debrecenben a kialakuló gazdasági arculatban:

  • mechatronikai technikus,  
  • elektronikai technikus,  
  • erősáramú elektrotechnikus,  
  • gépjárműmechatronikai technikus,  
  • alternatív járműhajtási technikus,  
  • ipari informatikus,  
  • informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus,
  • gépésztechnikus.  

Ezeken felül előtérbe kerültek az építőipari szakmák és az épületgépészetben is jelentős kereslet mutatkozik. Láthatóan a keresett szakmák közé tartoznak a gazdálkodás és menedzsment, a turizmus-vendéglátás és a kereskedelem ágazatok szakmái is.

szakmák Debrecenben, képzés, Hajdú-Bihar, Debreceni Szakképzési Centrum, BMW, CATL
A járműipari és az informatikai képzésekkel nehezen lehet mellényúlni
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

Felnőttek számára is szerezhetők szakmák Debrecenben

– A kihívásoknak a DSZC mind a tizenegy iskolája megfelel, a felsorolt képzések mindegyike megtalálható a jelenlegi képzési kínálatunkban. Emellett négy iskolánkban szervezünk nyelvi előkészítő évfolyamos, illetve nyelvi előkészítő évfolyamos két tanítási nyelvű, azaz 1+5 éves technikumi képzéseket, valamint 5 éves két tanítási nyelvű képzést – emelte ki a szakképzési fenntartó. Hozzátette, egyes szakmákra többszörös a túljelentkezés. A DSZC tizenegy intézményében jelenleg több mint 12 ezren tanulnak, összesen 20 ágazatban, 44 technikumi és 39 szakképző iskolai szakmát sajátíthatnak el a diákok.  

– A duális képzésben résztvevő diákok elhelyezkedési aránya a cégeknél jó, viszont látni kell, hogy a duális képzés kezdeti időszakában, főleg a technikumi képzések esetében a diákok többsége még nem végzett, így azok elhelyezkedéséről egyelőre nem beszélhetünk. 

Azonban az is látszik, hogy azok a nagyvállalatok, akik komoly munkaerő-utánpótlás kinevelésében gondolkodva folytatják a duális képzést, már úgy választják ki a diákokat, hogy vizsgájukat követően alkalmazzák őket a megfelelő pozíciókban, amellyel a duális képzésben részt vevő diákok elhelyezkedési aránya ugrásszerűen növekedni fog

 – mutatott rá a DSZC. Megtudtuk továbbá azt is, hogy a felnőttképzésben minden olyan képzési forma és szakma megtalálható, amelyet tanulói jogviszonyban kínálnak az intézmények. A képzési idő tanulói jogviszonyban jellemzően 2 év, felnőttképzési jogviszonyban 0,5 – 2 év.

A szakképzett munkaerőre van igény Debrecenben  

– A munkaerőpiacon egyértelműen a szakképzett munkaerőre van nagy igény. A kormányhivatal különféle szolgáltatásaival, támogatásaival segíti azokat az álláskeresőket, akik annak ellenére, hogy a munkaerőpiacon munkaerőhiány van, önállóan nem tudnak munkát találni – erősítette meg érdeklődésünkre a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal.  

Egyebek mellett bértámogatást nyújtanak a 15 – 29 év közötti, illetve a 30 – 64 év közötti álláskeresők foglalkoztatását vállaló munkaadóknak. A programban résztvevő álláskeresőknek pedig lakhatási és utazási támogatást, a piacképes tudáshoz jutásuk érdekében végzett képzéshez álláskeresést ösztönző juttatást nyújtanak. Munkahelyi képzések támogatására is pályázhatnak a vállalkozások.

szakmák Debrecenben, képzés, Hajdú-Bihar, Debreceni Szakképzési Centrum, BMW, CATL
A felnőttképzésben is elérhetőek azok a lehetőségek, amelyek a középiskolai szakképzésben
Forrás:  Illusztráció / MW-archív

Helyben elérhető, ingyenes képzéseken is tanulhatók szakmák Debrecenben és Hajdú-Biharban

Az idei évben indult el a vármegyei kormányhivatal és a DSZC pilot képzési programja. Ennek keretében olyan településeken érhetőek el szakképzések, amelyek mind az álláskeresők, mind pedig a munkáltatók igényeinek megfelelők: ott, ahol a foglalkoztatók részéről munkaerő-igény mutatkozik, és ahol képezhető, a képzések befejezését követően pedig közvetíthető álláskeresők laknak.

Az első ütemben 3 tanfolyam – a bolti eladó debreceni helyszínnel, a higiénés intézménytakarító nyíradonyi helyszínnel, és a betegkísérő derecskei helyszínnel – indult el, s zárult sikeresen. A második ütemben 23 tanfolyam indult a vármegye több településén csaknem 300 ügyfél bevonásával. A képzések többsége szakma megszerzésére irányul

 – ismertette a kormányhivatal. Az induló harmadik ütemben további mintegy 800 fő képzését tervezik.  

Következő cikkünkben annak járunk utána, mennyit kereshetnek a fentebb bemutatott szakmákban dolgozók. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában