Szakmafesztivál

2 órája

Hello Szakma! Akár egymillió forintot is kereshetünk havonta egy szakmával – fotókkal

Immár negyedik alkalommal nyitotta meg kapuit a Debreceni Szakképzési Centrum nagy pályaválasztó rendezvénye. A Hello Szakma! Debrecen több vállalkozását és képzőintézményét hozza közelebb a pályaválasztás előtt állók, illetve pályaváltást fontolgatók számára. A kétnapos program részeként különböző bemutatókkal, előadásokkal is készültek a szervezők a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén.

Bekecs Sándor

Számos nagyvállalat, köztük a BMW is bemutatkozott a Hello szakma! fesztiválon

Fotó: Kiss Annamarie

Érdekes, futurisztikus, olykor robosztus és modern technikai eszközöktől, illetve brossúráktól, különböző ajándékoktól roskadozó standok között haladtunk végig hétfő délelőtt a HALL-ban. A látványhoz pedig szép számmal társult látogató is, szinte csak lépésben tudtunk haladni a terem másik végében felállított színpadhoz, ahol az immár negyedik alkalommal megrendezett Hello Szakma! – Út a jövőbe megnyitójához készülődtek a szervezők. A Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) őszi nagy pályaválasztó rendezvénye két napon át várja a szakmák iránt érdeklődőket a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén.  

Hello szakma Debrecen haon
Számos mesterséggel megismerkedhetnek az érdeklődők a Hello szakma! rendezvényen
Fotó: Kiss Annamarie

Több, mint 90 kiállító – köztük vállalatok, szervezetek és oktatási intézmények – mutatkozik be a Hello Szakma! rendezvényen, megannyi lehetőséget kínálva a pályaválasztás előtt álloknak vagy épp a pályaváltoztatáson gondolkodóknak. A teljesség igénye nélkül: a DSZC több intézménye mellett kitelepült a BMW, a CTL, a ZF, a Schaeffler, a Debreceni Egyetem több kara, valamint számos állami szerv, mint például az esemény kiemelt partnere, a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság. Érdeklődtünk pályaválasztásról, motivációról, érdekességekről és arról is, mennyit keres egy ács vagy mennyi a havi fizetése egy programozónak?

Első kézből, közvetlenül ismerhetjük meg a szakmákat a Hello Szakma! programjain

A BMW standja mellett két hálózati technikus-tanuló, Máté és Bence avatott be szakmájuk lényegébe. – Eredetileg programozó szerettem volna lenni, de oda nem vettek fel, viszont időközben rájöttem, hogy érdekel és szeretem a hálózati technikus szakmát. A programozók a szoftveres részen dolgoznak, mi a hardveres területen. Egy egyszerű példával illusztrálva: a mi szakmánk felel azért, hogy az információ eljusson például a szerverről egy számítógéphez, ha beírod, hogy „youtube.com”, akkor az oldal megjelenjen nálad – magyarázta.  

20241007-Hello-Szakma-Debrecen-KA_52
Kétkezi szakmákat próbálhattak ki a diákok

Bencét szintén az informatika területe iránti érdeklődése terelte erre a pályára, ráadásul mind a kettejüknek sikerült bekerülniük a BMW duális képző programjába. Mennyit kereshet egy hálózati informatikus? Erre pontos összeget nem tudtak mondani a srácok, de legjobb tudomásuk szerint a bruttó egymillió forintot meghaladó fizetés is várhat rájuk a jövőben.  

A Baross Gábor Technikum standjánál a szoftverfejlesztést és -tesztelést tanuló Lászlótól megtudtuk, az ötéves képzése alatt megtanulhat mindent, ami az alkalmazásfejlesztésnek része lehet. 

Nyolcéves korom óta érdekel az informatika, már a középiskola előtt én segítettem a szomszédoknak informatikai kérdésekben. Innen az ötlet, hogy miért ne csináljam ezt magasabb szinten?

 – árulta el a pályaválasztása hátterét. Hozzátette, bár egyre népszerűbb ez a szak, ha sikerül elhelyezkednie, az átlagosnál magasabb fizetésre számíthat.

Több millió forintot is kereshetünk ezzel a szakmával

A Brassai standjánál érdeklődve elegyedtünk szóba az egyik ott tanuló diákkal, Ágnessel, aki a logisztika területét képzeli el jövőbeli hivatásának. Mint elmondta, a közlekedés, szállítmányozás már régóta érdekli, ezért választotta ezt a szakmát.

A jövőben a BMW-nél szeretnék elhelyezkedni, elsősorban a raktározási részlegen. Ez egy népszerű szakma egyébként, de leginkább olyanoknak ajánlom, akik szeretik a szervezést, szeretnek és tudnak csapatban dolgozni

 – mondta. Kérdésünkre hozzátette, pontosan nem tudja, hogy mennyit keresnek az ebben a szakmában dolgozók, de információi szerint jóval az átlag felett.

Hello-Szakma-Debrecen haon
Ági logisztikai területen szeretne dolgozni
Fotó: Kiss Annamarie

Vannak szakmák, ahol kifejezetten nehéz olyan szakembert találni, aki rövid időn belül el tudja vállalni az adott munkát. Ide tartozik például az ácsmesterség is, amely a mára kialakult sztereotípia szerint az idősebb szakik terepe. Hasonlóan látja János és Brendon is, akik nemrég kezdték tanulni a szakmát. 

– Engem kiskorom óta vonz a magasság, szeretek fával dolgozni – mondta János. Brendon a karrierválasztásáról úgy nyilatkozott, hallotta ismerőseitől, hogy jól lehet keresni ezzel a mesterséggel, ha munkaviszonyban dolgozik 600-700 ezer forintot, viszont vállalkozóként havonta több millió forintot is hazavihet.  

Egyenes út vezethet a szakmától az egyetemi diplomáig

Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára a Hello Szakma! megnyitóján elmondta: a hazai szakképzés átalakítása négy évvel ezelőtt kezdődött, s mára szép sikereket tudhat magáénak. – A technikumokba ma már jóval többen jelentkeznek, mint a gimnáziumokba. Azzal, hogy a szakképzést összekötöttük az egyetemekkel, gyakorlatilag továbblépési lehetőséget mutatunk a gyerekek számára. A technikumok a mérnökképzés előszobái – fejtette ki.

– Csak szét kell nézni, és egyből levonhatjuk azt a következtetést, hogy ebben a városban mind az oktatás, mind a gazdaság virágkorát éli. Sok olyan vállalat nevét látom itt kiírva, akik mondjuk tíz évvel ezelőtt még egyáltalán nem voltak részesei a debreceni oktatásnak, a debreceni gazdaságnak – fogalmazott köszöntőjében Papp László, Debrecen polgármestere. Elmondta, mindennek feltétele egy virágzó szakképzés, mely a Debreceni Szakképzési Centrum munkáját jelenti, s amely közel 13 ezer diákot képez jelenleg. 

Debrecen egy olyan várossá vált az elmúlt tíz év gazdaságfejlesztési programjának a végrehajtása során, amelynek köszönhetően a világ legmeghatározóbb vállalatainak jelentős része itt van Debrecenben. És ha itt van Debrecenben, akkor azoknak a fiataloknak ad munkalehetőséget, akik most itt tanulnak

 – emelte ki.  

A Hello Szakma! kiváló lehetőség az ismerkedésre, tájékozódásra

– Debrecenben lehetőség az, hogy pályát válasszatok, vagy irányt válasszatok, és az irányválasztás után megálljatok, tovább lépjetek, akár nemcsak a mérnöki szintig, hanem a tudományos szintig is, mert Debrecenben minden adott ehhez – fogalmazott Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja. Gyurosovics József rendőr dandártábornok, a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője elmondta, az idei évben indult egy új rendvédelmi és a közszolgálati pályára orientáló képzés a DSZC-ben. A kiállításon az érdeklődők megismerkedhetnek többek között a rendőrségnél rendszeresített felszerelésekkel, fegyverzetetekkel, technikai eszközökkel, de érkezik Gulyás Michelle rendőr főhadnagy, olimpiai bajnok is. 

Végül Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja beszédében elmondta, a Hello Szakma! Kiváló alkalmat biztosít a találkozásokra, információszerzésre. 

Debrecen városa a jövő városa. Az elmúlt időszakban olyan gazdasági környezetet és ezzel párhuzamosan munkaerőpiaci környezetet teremtett, amely igazi kincsesbánya. És ebben a kincsesbányában kell együtt megtalálni mindenkinek a saját kincseit, a boldog jövőképet

 – emelte ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában