Időjárás

2024.06.23. 08:10

Villámok világították meg az eget Debrecenben az éjjel – nézzük, mit hoz a folytatás!

Vasárnap is számítani kell zivatarokra, elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A viharok 2 centis jeget és 90 km/h-s szelet hozhatnak.

Haon.hu

Úgy néz ki, az éjjel lecsapó vihar inkább Szabolcsot és Borsodot tépázta meg nagyon, Ibrányban és Tiszanagyfaluban például tojás nagyságú jégdarabok hullottak az égből az Időkép cikke szerint, míg Szikszóról diónyi méretű jeget is jelentettek. Hajdú-Biharba a közösségi médiában olvasható beszámolók szerint látványos villámparádéval és zuhogó esővel érkeztek meg a késő esti zivatarok, a debreceni csoportokban arról is írtak, hogy a villámok szinte bevilágították az éjszakai égboltot. Nézzük viszont, hogy mit hoz majd a vasárnapi folytatás!

Villám Debrecennél szombat éjjel zivatar vihar
Villám Debrecennél szombat éjjel – viharos lehet a vasárnap is
Forrás: Facebook / Debrecenben Hallottam

A sok napsütés mellett erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és főleg a keleti, valamint a középső tájakon várható délutántól zápor, zivatar. Keleten heves zivatarok is lehetnek felhőszakadással, jégesővel. Az északkeleti szél megerősödhet. 26 és 32 fok között alakul a hőmérséklet, tehát pár fokos felfrissülésre számíthatunk – olvasható a Köpönyeg.hu országos időjárás-előrejelzésében.

Debrecenben és környékén már csak 27 fok lesz a maximumhőmérséklet.

A nap elején még keleten is lecsaphatnak nagy viharok

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzése szerint reggelig délen, illetve a Dunától keletre ismételten egyre többfelé képződhet zivatar. Délkeleten, keleten néhol intenzívebb zivatarra is van esély jégeső (2 cm körüli vagy általában kevéssel afeletti átmérővel), 90 km/h körüli széllökés kíséretében. A reggeli órák környékén kelet felé megszűnnek a zivatarok.

villám debrecen vihar zivatar
Egymást érték a villámok szombat éjjel
Forrás: Facebook / Debrecenben Hallottam

A nap további részében a déli, délkeleti országrészben késő estig, éjfélig, illetve délután kb. a Duna vonalában van esély helyenként zivatar előfordulására. Zivatar környezetében általában viharos (60-90 km/h) széllökés, jégeső (2 cm körüli vagy alatti átmérővel), intenzív csapadék előfordulhat.

Hajdú-Biharra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki zivatarveszély miatt vasárnapra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában