Égi színjáték

2024.07.30. 14:11

Megéri majd az éjszakai eget nézni, teljes pompájában ragyoghat Hajdú-Bihar felett is a sarki fény

Ha májusban lemaradtál, most pótolhatod. A napokban ismét látható lehet a sarki fény.

Haon.hu

Ismét esély van arra, hogy Hajdú-Biharból is látható legyen a sarki fény – közölte portálunkkal Balogh Zoltán amatőr csillagász, a Vega Csillagászati Egyesület (VCSE) Hajdúsági Területi Klub titkára. Mint írta, július 30-án kisebb, de nem nulla eséllyel, július 31-én és augusztus 1-én viszont nagy eséllyel erős sarki fényre van kilátás.

A sarki fény legutóbb májusban volt megfigyelhető a vármegyében
A sarki fény legutóbb májusban volt megfigyelhető a vármegyében
Forrás: Napló-archív

Legutóbb május 11-én lehetett részünk abban, hogy Hajdú-Biharban is megfigyelhessük a különleges jelenséget, amikor is hatalmas napkitörés érte el bolygónkat.

Emiatt lehet látható ismét a sarki fény

A space.com cikkében beszámolt róla, hogy központi csillagunk, a Nap ismét erős aktivitást mutat, amely miatt G3-as kitörésre is lehet számítani (az 1-től 5-ig terjedő skálán az G1 a leggyengébb, a G5 a legerősebb). Mint írták, lehet, hogy a mostani sarki fény nem lesz annyira erőteljes, mint a májusi, de a kitöréssel kapcsolatos pontos információkra még a tudósok is várnak. Előrejelzések szerint azonban a geomágneses aktivitást mérő KP-index értéke kedden az 5-ös, szerdán a 7-es, míg csütörtökön a 6-os szintet érheti el (minél magasabb ez a szám, annál látványosabb lehet a sarki fény). Összehasonlításképpen, májusban 8,33-as értéket vártak a tudósok. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában