Tárgyalás

2024.06.25. 10:54

Börtönbüntetést kapott nem jogerősen a hajdúszováti férfi, aki bekristályozva indult rabolni

A hajdúszováti fiatalember a vád szerint tudatmódosító szer hatása alatt cselekedett. Nem a bújócska, hanem rablás miatt állt a bíró elé.

Haon.hu

A vádlott letartóztatásban várja a tárgyalást

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Előkészítő ülést tartott kedden a Hajdúszoboszlói Járásbíróság annak a fiatalembernek az ügyében, aki a vád szerint tavaly decemberben tudatmódosító szer (kristály) hatása alatt ki akart rabolni egy idős nőt Hajdúszováton. A letartóztatásban lévő vádlottal szemben rablás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat az ügyészség – tudatta a Debreceni Törvényszék

rablás Hajdúszovát tárgyalás haon
Egy idős nő táskáját akarta megszerezni a rablás bűncselekménnyel vádolt férfi
Forrás:  Illusztráció: MW-archív 

Bújócska lett a rablás vége

A vádirat lényege szerint 2023. december 12-én reggel a vádlott hajdúszováti lakóhelyén „kristály” elnevezésű új pszichoaktív anyagot fogyasztott, majd ezután otthonából távozott. Aznap 11 óra körül a 23 éves férfi Hajdúszováton sétált, amikor felfigyelt egy vele szemben, gyalogosan közlekedő idős asszonyra, aki épp a postára tartott kezében egy vászonszatyorral, amelyben a személyes okmányai és 159 ezer 800 forint készpénz volt. A vádlott ekkor elhatározta, hogy elveszi a szatyrot a sértettől, ennek érdekében megszólította az idős nőt és útbaigazítást kért tőle. A sértett magyarázni kezdte a vádlottnak az utat, ekkor azonban a férfi hirtelen megragadta a vászonszatyrot és azt erőteljesen maga felé húzta. A sértett a szatyrot kezével szorította, azt nem engedte el, mire a vádlott mellkasánál fogva ellökte az asszonyt. Az erőszak hatására a sértett a szatyorral együtt elesett a járdára és megütötte a bal vállát. 

Az esetről itt írtunk korábban:

A vádlott szándéka a szatyor és benne lévő értéktárgyak jogtalan eltulajdonítására irányult, azonban a sértett ellenállása folytán üres kézzel menekült el a helyszínről. A sértett az eset következtében nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett – áll a vádiratban.

Mint korábban írtuk, a vádlottat egy ágyneműtartóba bújva találták meg a rendőrök:

Négy év börtönnel sújtották

Az előkészítő ülés során az ügyész ismertette a vádiratot. Az ügyészség beismerő nyilatkozat, valamint a tárgyaláshoz való jogról történő lemondás esetén a vádlottal szemben mértékes indítványt tett – 4 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés – a büntetés tartamára vonatkozóan. A vádlott az előkészítő ülésen a terhére rótt bűncselekmény elkövetését a vádirattal egyezően elismerte, valamint a tárgyaláshoz való jogáról lemondott, amit a bíró elfogadott – közölte a Debreceni Törvényszék.

A járásbíróság a férfit rablás bűntettének kísérletében és testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt az ügyészi mértékes indítvány szerint 4 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte.

Dr. Tóth Katalin bíró az ítélet indokolása során súlyosító körülményként értékelte a vagyon elleni erőszakos jellegű bűncselekmények elszaporodottságát, valamint azt, hogy a vádlott büntetett előéletű. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a férfi beismerő vallomást tett, megbánó magatartást tanúsított és azt, hogy a rablás kísérleti szakban maradt.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség a döntést tudomásul vette, míg a vádlott és védője enyhítés miatt jelentett be fellebbezést. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.


 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában