Bírósági tudósítás

2024.06.27. 16:14

Öt évet kaphatnak a rendőrök, akik mezítláb hagytak egy fiút a város szélén

Az egyik férfi tagadta a bűnösségét, ügyvédje a sértett kiskorú korábbi cselekményeire hivatkozik. Társa, a másik volt rendőr nem jelent meg a tárgyaláson.

Hajnal László

A katonai tanács elé került a kiskorút bántalmazó két rendőr ügye

Forrás: Kiss Annamarie

A napokban beszámoltunk arról, hogy az ügyészség vádat emelt két volt rendőr őrmester ellen, akik bántalmaztak és magára hagytak egy kiskorút Ózd külterületén. Az ügyben csütörtökön délelőtt tartott előkészítő ülést a Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa, ahol a két vádlott egyike volt csak jelen, társa ugyanis külföldi munkavállalásra hivatkozva kimentette magát.

katonai tanács, rendőr, bántalmazás
Az előkészítő ülésen csak az egyik volt rendőr jelent meg
Forrás:  Kiss Annamarie

A katonai ügyész ismertette a vádiratot, melyet korábbi cikkünkben részletesen kifejtettünk. A cselekmény lényege, hogy 2021 februárjában az akkor még állományban lévő két rendőr szolgálat közben Ózd belvárosában észrevett egy kiskorú fiút, akiről tudták, hogy rendszeresen elhagyja a gyermekvédelmi intézményt.

A két férfi a fiút a rendőrautóba ültette, majd a külvárosi rész felé hajtottak vele, ahol kiszállították, majd több alkalommal fején és felsőtestén is megütötték. Miután a kiskorú a földre került, cipőjét levették és a havas-bozótos területre dobták. A fiú a helyszínről elmenekült, majd a rendőrök távozása után visszatért, ám cipőjét nem találta meg.

Öt év letöltendőt kérnek a rendőrökre

Az ügyész álláspontja szerint, mivel az eset idején a helyszínen nulla Celsius-fok volt a hőmérséklet, fennállt a veszély, hogy a gyermek fagyásos sérüléseket szenvedhet lábbeli nélkül. Az ügyészség ezért társtettesként, a sértett sanyargatásával elkövetett jogellenes fogvatartás bűntette és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat. Indítványozta, hogy a vádlott beismerő vallomása esetén a tanács öt év börtönfokozatú szabadságvesztésre ítélje.

Hozzátette, a tényállást a fiú vallomása, rendőri jelentések, az érintett szolgálati jármű GPS-adatai, kamerafelvétel és a helyszínről készült fényképek is alátámasztják.

Szilvási László hadbíró őrnagy, a katonai tanács elnökének kérdésére a jelen lévő vádlott úgy felelt, nem ismeri be a vádirattal egyezően a bűnösséget, ezért a tanács tárgyalásra utalta az ügyet.

A védelem a bizonyítási eljárás során indítványozta a két volt rendőr korábbi felettesének meghallgatását, kérvényezte a kamerafelvétel megtekintését, a meteorológiai szolgálat pontos hőmérsékletre vonatkozó jelentését a cselekmény idején. Az ügyvéd kifogásolta, hogy az akkor még kiskorú fiúval kapcsolatban több probléma jelenleg is fennáll, ezért az Ózdi Rendőrkapitányság megkeresését kérte valamennyi, a sértett ellen kezdeményezett rendőri eljárásról.

katonai tanács, rendőr, bántalmazás
Szilvási László hadbíró őrnagy, a katonai tanács elnöke 
Forrás:  Kiss Annamarie

Az ügyész szerint a hőmérséklet pontos meghatározása szükségtelen, hiszen az elkövetés idején tapasztalt télies időjárás egyértelművé teszi, hogy a veszélyeztetés megvalósult. Nem tartja lényegesnek a vádlottak felettesi minősítését, hiszen az az eljárás indokolatlan elhúzódását eredményezné. Szintén nem releváns szerinte a fiú szabályszegéseinek ismertetése, hiszen jelen esetben sértettként szerepel az ügyben, és az ellene lefolytatott rendőri intézkedések nem indokolhatták a rendőrök cselekményeit.

Az ügy tárgyalása 2024 októberében folytatódik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában