A tárgyalóteremből

2 órája

Semmit sem tagad a banda, amely tilosban járva pezsdítette fel a debreceni hálószobákat

Hat vádlott ügyében tartott előkészítő ülést a Debreceni Járásbíróság. A gyógyszerhamisítás vádját négy vádlott elismerte.

Szőke Tímea

Látszólagos nyugalommal állt a Debreceni Járásbíróság bírája, Eszenyi-Degrell Csilla elé szerdán az a hat férfi, akikkel szemben gyógyszerhamisítás bűntette miatt emelt vádat az ügyészség. A szabadlábon védekező vádlottak ügyében előkészítő ülést tartottak október 2-án; mind a hatan eljöttek, de mint kiderült, kettőjüknél problémás volt az értesítés, és nem kaptak vádiratot, ezért az ő esetükben most nem történt előrelépés.

gyógyszerhamisítás Debrecen Haon
A vád szerint a gyógyszerhamisítás megvalósítása során engedélyezett és tiltott gyógyszerrel is kereskedtek
Forrás: illusztráció / MW-archív

 

A férfiakat azzal vádolják, hogy 2021 nyara és 2022 április eleji elfogásuk között egymással együttműködve, szervezetten és rendszeres haszonszerzésre törekedve olyan kereskedelmi hálózatot építettek ki, amelyben egymás között, valamint fogyasztóik részére túlnyomórészt Kamagra márkanevű potencianövelő szert forgalmaztak többek között Debrecen és Nyíregyháza területén.

A vádlottak egymástól kereskedelmi mennyiségű potencianövelő szert szereztek be és értékesítettek tovább a szintben alattuk lévő társuknak, valamint olyan fogyasztóknak, akik azt már nem értékesítették tovább, hanem saját maguk felhasználták.

Emellett az elsőrendű és a negyedrendű vádlott tiltott teljesítményfokozó szerrel is kereskedett.

A vádról itt írtunk bővebben:

Elismerték a gyógyszerhamisítás vádját

A másod-, negyed-, ötöd- és hatodrendű vádlott egyaránt beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról is. Az ügyészség indítványa a 47 éves, debreceni másodrendű vádlott esetén 1 év 6 hónap börtönbüntetést kiszabását javasolta, végrehajtását 3 évre felfüggesztve, valamint 1 millió 213 ezer forint vagyonelkobzást. A 42 éves, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei negyedrendű vádlottnál halmazati büntetésként szintén 1 év 6 hónap börtönbüntetés – végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztve –, valamint 19 ezer forint vagyonelkobzás szerepelt az indítványban. Az 59 éves, debreceni ötödrendű vádlottnál az 1 év 6 hónapos börtönbüntetés végrehajtását 3 évre függesztenék fel és 1 millió 360 ezer forintos vagyonelkobzással is sújtanák a férfit. Végül a hatodrendű vádlott esetén 540 ezer forint pénzbüntetés és 55 ezer forint vagyonelkobzás kiszabását javasolta az ügyészség. 

Mivel a vádlottak beismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról, ennél súlyosabb büntetést nem kaphatnak.  Nekik, valamint az első- és harmadrendű vádlottaknak is meg kell jelenniük majd a következő, november végi tárgyalási napon.

Gyógyszerhamisítás, tiltott szerekkel való kereskedelem ügyében az elmúlt években több bűncselekmény is történt Hajdú-Bihar vármegyei érintettséggel. Többek közt illegális doppingszerekkel, vagy házilag készített nyugtatókkal is buktak le elkövetők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában