Helyi közélet

2008.02.22. 11:08

Társadalmi egységre van szükség

<p>Debrecen – Nem tippelte meg a népszavazás kimenetelét Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Napló szerkesztőségében csütörtökön tett látogatásán, de, mint elmondta, nagy reményekkel várja a márciusi voksolást.</p>

A magas részvételi aránnyal olyan összefogás jönne létre, amire korábban nem volt példa – jegyezte meg.

Napló:  - Véleménye szerint az ország jelenlegi gazdasági állapota igényli-e, hogy a két nagy párt vezetői a legfontosabb tennivalókban és intézkedésekben egyetértésre jussanak?
Orbán Viktor:  - Magyarországnak nem pártoknagykoalíciójára, hanem új irányra és új gazdaságpolitikára van szüksége. Ehhez pedig mindenképpen összefogás kell a politikaipártok között.

Az emberek egyértelmű akarata, a széleskörű társadalmi egység tudja kikényszeríteni a politikai összefogást.

Napló:  - A Fidesz azt szeretné, hogy minél többen juthassanak be az egyetemekre, és ott mindenki ingyen tanulhasson.

Elég gazdagok vagyunk-e ahhoz, hogy a kevésbé rátermettekkel és szorgalmasokkal, valamint az igen jómódúakkal is ilyen nagyvonalúak legyünk?
Orbán V.:  - Ma Magyarországon családok százezreit sújtó szociális válság van. Ha egy ilyen országban tandíjat vezetnek be, azzal a kevésbé tehetős családokból származó, ám tehetséges fiatalokat kizárják az egyetemekről, főiskolákról.

Csak a tandíj hírére kis híján 30 ezerrel kevesebb fiatal jelentkezett a felsőoktatásba. Ők úgy érezhetik, hogy a kormányzat elfordult tőlük, és nincs szükség arra, hogy okosabbak, képzettebbek legyenek. Ennél rosszabb üzenetet nem lehet küldeni.

A fiatalok pártján állok, segíteni kell őket. Mivel európai összevetésben a magyar emberek fizetik a második legmagasabb adót, ezért joggal várják el, hogy az állam ne vegye el gyerekeitől a továbbtanulás lehetőségét. Ugyanakkor persze az is igaz, hogy olyan szabályozó rendszert kell kialakítani, hogy ne lehessen 8, 10 vagy 15 évig megbújni az egyetem padsoraiban, de ez teljesen független a tandíj kérdésétől.

Napló: - A hajdú-bihari települések többsége hátrányos helyzetű, szegénység, munkanélküliség sújtja nem csak a cigányságot, hanem a magyarságot is.

Ha a Fidesz a következő választáson kormányra kerül, a felemelkedést főként a tanulással – ahogy korábban nyilatkozta – vagy egyéb módon látja elérhetőnek?
Orbán V.: - A felemelkedésnek két útja van: a munka és a tanulás. Valamelyiket választani kell. Ez a szabály érvényes mindannyiunkra. Roma politikát nem csak megalkotni nehéz, hanem azt el is kell fogadtatni a romákkal, őket is meg kell nyerni.

Egy nagy előnye van a Fidesznek: tizennyolc megyében közgyűlési elnököt adunk, s minden megyében van helyi fejlesztési koncepciónk. Így területi összefogást is képesek leszünk létrehozni, ha elegendő bizalmat kapunk a kormányalakításhoz.

Napló: Probléma-e Magyarország demográfiai helyzete, s ha igen, mi lehet a megoldás?
Orbán V.: Ez talán a legsúlyosabb probléma ma Magyarországon. A jelenlegi politikai gyakorlat tarthatatlan, a munkaerőpiac szabályozása és az adórendszer mélyen családellenes.

Ezen a területen minél előbb fordulatra van szükség. Az utolsó leheletemig küzdeni fogok azért, hogy a demográfiai probléma megoldása családokat támogató politikával történjen, és ne betelepítéssel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában