Esküvő

2 órája

Ma már az is öröm, ha nem mínuszos egy esküvő? – így alakult a 2024-es esküvői szezon

Éjen az ifjú pár! Befejeződött a 2024-es esküvői szezon, amiről Bodnár Zsolt esküvőszervező osztotta meg tapasztalatait a Haonnal.

Nagy Emese

Az esküvői szezon többnyire október végével véget ér

Forrás:  MW-archív

Beköszöntött az október, ami többek közt azt is jelenti, véget ért a 2024-es esküvői szezon, ezért a Haon utánajárt: hogyan alakult az esküvőszezon, mik voltak a trendek, illetve mennyire volt zsebbenyúlós egy-egy lakodalom. Áprilisban megírtuk, 2024-ben mennyire jöhet ki egy esküvő, és a tavalyi évhez képest történt-e jelentős áremelkedés. Bodnár Zsolt debreceni esküvőszervező, ceremóniamester portálunkkal megosztotta, több olyan debreceni helyszínnel egyeztetett, amely idén nem emelt árat, sőt, jó pár helyszín az infláció csökkenése miatt egy-két extra kedvezményt is fel tud ajánlani a leendő ifjú pároknak, mint például minikoktélpult, csokiszökőkút stb. 

Utánajártunk, hogyan alakult az idei esküvői szezon
Utánajártunk, hogyan alakult az idei esküvői szezon
Forrás:  MW-archív

Nyilvánvalóan nem azt mondom, minden ár/kiadás megegyezik az előző évivel, voltak árnövekedések, nem lehetett mindennek tartani az árát. Mélyebbre kell nyúlni a zsebben, mint 2023-ban, aminek legfőbb oka az infláció, ugyanis nagyon sok mindent húzott magával, és itt nem kizárólag csak az alapanyagárakra, vagy a rezsire kell gondolnunk, hanem a munkaerőre (szakács, pincér stb.), az ő díjazásukat is meg kellett emelni, hiszen nélkülük épp úgy nincs rendezvény, mint a többi szolgáltató nélkül

 – fogalmazott Bodnár Zsolt áprilisban. Hozzátette, ha idén egy 80 fős szolidabb lakodalmat veszünk alapul, akkor mindennel együtt összességében körülbelül hétmillió forintban kell gondolkodniuk a pároknak. Majd június elején arról is írtunk, vajon mennyit „illik” 2024-ben adni nászajándékba. Erre a kérdésünkre az esküvőszervező úgy fogalmazott, ha támogatni is szeretnénk a fiatalokat, akkor fejenként (persze gyerekeket nem beleértve) 80-100 ezer forintot lenne szükséges adni, így lehet pluszos az esküvője az újdonsült házaspárnak.

Hogyan alakult a 2024-es esküvői szezon?

Bodnár Zsolt úgy értékelte a 2024-es esküvői szezont, hogy továbbra sincs oka panaszra, ugyanis a naptár tele volt, és jobbnál jobb lagzikat tudhatunk a hátunk mögött. – Természetesen minden szférában megvannak a „panaszkodó” szolgáltatók (például: „nem olyan ez már, mint régen” vagy „olyan nehezek ezek a hangfalak, és mire összepakolunk, már kukorékol a kakas” stb.). Valóban másképp buliznak a párok és a násznép fiatalabb tagjai, mint 5-10 évvel ezelőtt, ez köszönhető az egynyári slágereknek és a generációváltásnak, vagy generációk közti különbségeknek, ezért kell szezonról szezonra megújulni – mutatott rá, majd kitért arra, mára már nem egyenlő a házasságkötés a lakodalommal. 

Vannak párok, akiknek egyszerűen nincs lehetőségük a házasságkötés után lakodalmat is tartani, mert hiányzik az anyagi támogatás a családtól vagy éppen „csak” annyi támogatást tudnak kapni az újdonsült házasok, amely egy ingatlan, vagy berendezés vételárának a kipótlására elegendő. Tapasztalataim alapján, még mindig nagy a keletje a lakodalom megtartatásának, mert minden fiatal szeretne egy jó nagyot bulizni. Ha egy átlag násznép létszámot nézünk a 2024-es szezonra, azt kell, hogy mondjam, picikét csökkent 2023-hoz képest, de a jövő évi foglalásokat figyelve, azaz a 2025-ös párjaim többségénél 80-100 fő a minimum násznép létszám. Ezt a kérdést legfőképpen a párok családjának és baráti körének nagysága határozza meg, és ezt követi az anyagi része az egész esküvőnek

 – osztotta meg tapasztalatait a ceremóniamester.

– Idén nem volt tűzijáték egyetlen esküvőn sem, vagy csokiszökőkút. Ahogy elnéztem, a vendégek sem kaptak „elköszönős” sütiket vagy „ne főzz holnap” csomagot. Ezek súlyos összegek is lehetnek, s úgy gondolom, ha így spórol az ifjú pár, senki nem fogja zokon venni. Azt már sokkal inkább, ha kevés az étel, vagy ne adj’ isten az alkohol a lagzin, arról nem is beszélve, ha minősíthetetlen szolgáltatók vannak – jegyezte meg Bodnár Zsolt.

Bodnár Zsolt esküvőszervező osztotta meg a Haonnal, hogyan alakult a 2024-es esküvői szezon
Bodnár Zsolt esküvőszervező osztotta meg a Haonnal, hogyan alakult a 2024-es esküvői szezon
Forrás: Szuhanics Mihály-archív

Megéri spórolni egy lagzin?

Az esküvőszervező elmondta, volt olyan párja, melynek tagjai maguk díszítették fel a rendezvényhelyszínt, ugyanis sok dekorációs cégtől már lehet bérelni különböző dekorációkat az esküvőre. Csak egy baj van ezzel, a helyszínek nem szeretik annyira, amikor nem egy profi dekoros dolgozik/dekorál, hiszen sok esetben ragasztani/tűzni/akasztani kell a dekorációkat és nagyon nem mindegy, hogyan és milyen szakavatott, vagy éppen nem szakavatott kéz teszi ezt. 

Természetesen ezt mindig meg szoktam beszélni a párjaimmal, és ajánlok számukra több olyan dekorost, akik jókora kedvezményt biztosítanak általam az esküvő előtt álló párok részére, így a végén „win-win” helyzet alakul ki, aminek mindenki örül. Fontos megjegyeznem, hogy spórolni csakis okosan és óvatosan kell. Gondolom, mindenki ismeri az ezer éves közmondást: Olcsó húsnak híg a leve! Minden páromnak fontos volt a minőségi szolgáltatás, ételek, italok és minden párom hagyatkozott is rám, hogy hol lehet picikét húzni, és hol lehet engedi kicsit azon a bizonyos szíjon

 – fűzte hozzá. Kiemelte, sztárfellépő sokkal több volt, mint tavaly vagy azelőtt. Továbbá a nyitótánchoz egyre többen kérik a nehézfüst és hidegszikra szolgáltatást, melyek élőben és természetesen utólag fotón és videón is hatalmas látványelemként szolgálnak. A fotóautomatákat úgy keresik a vendégek az esküvőkön, mintha kötelező tartozékai lennének az estének.

Sokszor a dekoráción spórolnának a párok, inkább maguk díszítenék fel a helyiséget
Sokszor a dekoráción spórolnának a párok, inkább maguk díszítenék fel a helyiséget (illusztráció: erdőspusztai esküvői zsáner)
Forrás:  Napló-archív

Szóba került a nászajándék is

Korábban Bodnár Zsolt már megosztotta velünk, szerinte mennyit „illik” nászajándékba adni manapság, így az esküvői szezon végén rákérdeztünk, esetleg tudja-e, 2024-ben a vendégek mennyire voltak nagylelkűek az újdonsült jegyespárral. Rámutatott, ebben az évben a vőlegények azt mondták, hogy nagyon jól táncolt a menyecske, és ehhez társult egy széles mosoly is. Az esküvőszervező úgy gondolja, hogy a párok örülnek, ha nem mínuszos az esküvő és, ha akad néhány százezer forint pluszban, az már mindenképpen pozitívum.

Vicces esküvői sztori

Jól tudja, a vicces, nem mindennapi sztorikra mindig vevők az olvasóink, így kíváncsiak voltunk, Bodnár Zsolt tud-e valami zaftos sztorival előrukkolni az idei esküvői szezon kapcsán. – Mindig vannak olyan történések, amik nem mindennapiak, a mostani szezonban is volt több, de egy nagyon megmaradt a sok közül – mondta, majd elmesélte a humoros, ám annál tanulságosabb történetet. 

A vőlegénynek a komplett öltözetét (inget, cipőt, alsónadrágot nem beleértve), az anyukája varrta. Ez egy nagyon szép gesztus, nem minden vőlegény mondhatja ezt el magáról. A baj akkor van, amikor az esküvő napján még nincs teljesen készen a zakó, így az aznapra tervezett kreatív fotózás el lett napolva. Eddig pipa, de a vendégvárás alatt sem volt szegény vőlegénynek zakója, és akármilyen hihetetlen, a szertartás kezdésére lett az utolsó cérna végére is görcs húzva. Miután gatyába ráztam a vőlegényt, indulhatott is a bevonulás a szertartásra, majd idegeskedés nélkül buliztunk hajnalig. (Az örömanya valami oknál fogva rögtön a szertartás után kért tőlem egy szíverősítőt.)

 – taglalta az esküvőszervező.

Bodnár Zsolt megosztotta, ősszel és télen lecsökken a házasodni vágyók száma, amiben nincs semmi meglepő. – A szezon április-május körül indul és október-novemberi hónapra lecseng. Ugyebár a téli esküvőknek is meglenne a maga varázsa, de a sötétedés miatt olyan hamar el kellene mindent kezdeni, hogy 22 órakor már a tortát kellene hozni a násznépeknek. Régebben több lakodalmat tartottak egyébként decemberben, azonban nekem idén nem is lesz téli esküvőm (vagy még nem tudok róla) – tette hozzá, amikor a téli esküvői szezonról kérdeztük. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában