Randevú Bécsben – Zsidó mindennapok lencsevégen

Különleges vándorkiállítás érkezett Debrecenbe. Ouriel Morgensztern fotográfus képeivel enged betekintést a bécsi zsidó közösség mindennapjaiba, ünnepi szokásaiba.

Haon.hu

Ouriel Morgensztern fotográfus vándorkiállításával betekintést enged a bécsi zsidó közösség mindennapjaiba, ünnepi szokásaiba

Forrás: Vass Attila Tamás

Ouriel Morgensztern fotográfus vándorkiállításának debreceni megnyitóját tekinthették meg október 1-jén az érdeklődők a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban. A fényképek által betekintést nyerhettek a bécsi zsidó közösség mindennapjaiba, ünnepi szokásaiba. A megnyitón maga az alkotó is részt vett, így kamera másik oldalán lévő személy gondolatai közvetlenül is hatottak. 

Forrás: Vass Attila Tamás

Az eseményt az Osztrák Kulturális Fórum vezetője, Christian Autengruber nyitotta meg. Beszédében elmondta, mennyire örül, hogy nem csak Budapesten, hanem kis hazánk többi részén is bemutathatják a zsidó emberek hétköznapjait. Fontos számukra, hogy a zsidó hitközösség életét a fővároson kívül is ápolják.

Az eseményt az Osztrák Kulturális Fórum vezetője, Christian Autengruber nyitotta meg
Forrás: Vass Attila Tamás

Ezután Astrid Peterle-t, a kiállítás egyik kurátora is szót kapott, aki a debreceni holokauszt 80. évfordulójáról is megemlékezett. Hangsúlyozta, hogy a mai zsidó mindennapok bemutatása különösen fontos; a fényképek pedig életszeretetet, a tragédiákon túljutó újjászületést tükrözik. Azt szeretnék elérni, hogy a zsidó emberekre nem, mint marginális közösségre, hanem Európa szerves részére tekinthessünk.

Végül maga Morgensztern állt a mikrofonhoz, és elmesélte annak a két fő okát, hogy miért vált fényképésszé. Az első ok, a pillanatok megragadásának öröme. A képek készítése során megpróbálja az apróságokat rögzíteni. Az emberek egyszeri és egyedi, egy későbbi pillanatban már (meg)ismételhetetlen arckifejezéseit, mozdulatait. A másik oka ennél kissé személyesebb. Párizsban született, de gyerekkora nagy részét Dél-Franciaország vidékén élte, zsidó közösségen kívül. Így nem volt lehetősége személyesen megismerni saját kultúráját. Egyetlen kapcsolata a zsidó világgal mindössze nagyszülei, dédnagyszülei és egyéb rokonai képein keresztül volt lehetséges számára. De sok családtagjának fotói, akik a holokauszt borzalmai miatt haltak meg, elvesztek az évek során. Ezek is inspirálták arra, hogy saját identitását megtalálja, valamint az elveszett zsidókat felkutassa.

Ouriel Morgensztern fotográfus vándorkiállításával betekintést enged a bécsi zsidó közösség mindennapjaiba, ünnepi szokásaiba
Ouriel Morgensztern fotográfus vándorkiállításával betekintést enged a bécsi zsidó közösség mindennapjaiba, ünnepi szokásaiba
Forrás: Vass Attila Tamás

Morgernsztern igazi világjáró, több országban is megfordult, míg végül Ausztriában találta meg otthonát. Utazásai során azt tapasztalta, hogy bár a helyszínek változnak, az emberek mindenhol csaknem ugyanolyanok. Amikor a képeiről és azok jelentéséről kérdeztük, csak egy kis részüket illette értő kommentárral, a többit a nézők képzeletére bízta. A fényképeken megfigyelhetünk generációs kapcsolatokat, közösségi életet, vagy évekkel később újrafotózott helyszíneket, intim pillanatokat. Az alanyoktól távolságot tart, sosem lép át egy bizonyos határt – tette hozzá.

Más hasonló stílusú fényképészekkel ellentétben Morgensztern inkább a régebbi fényképezőgépeket részesíti előnyben. Bár ezekkel kevesebb kép készül el, lassul a tempó, több digitális technika kipróbálás után döntött úgy, hogy a manuálisabb masinákkal folytatja munkáját.

Amikor a kedvenc fényképészeiről kérdezték, a magyar fotográfusokat említette (és nem csak azért, mert épp kis hazánkban tartózkodik), André Kertészt és Robert Capát. De azt is elmondta, hogy a fő inspirációi nem a fényképészek, hanem a filmgyártók. Például saját édesapja, Isy Morgensztern, aki több filmet is írt, rendezett. Az ifjabb Morgensztern sajnos nem tudott egy napnál tovább maradni városunkban, mert a Rós ha-sána-t, vagyis a zsidó újévet a családjával szerette volna együtt tölteni Bécsben. De november 4-én visszatér Debrecenbe, a Randevú Bécsben című kiállítása pedig átköltözik pár hétre a Debreceni Zsidó Hitközségbe.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában