Helyi közélet

2013.03.20. 15:09

Fogadják örökbe, hogy családban nevelkedjen!

Debrecen - A nevelőszülői és befogadó szülői hivatás vállalását népszerűsítik.

Debrecen - A nevelőszülői és befogadó szülői hivatás vállalását népszerűsítik.Megtelt a patinás épület, a Megyeháza Árpád terme, ahol szerdán a jelzett konferenciasorozat debreceni rendezvényét tartották a szervezők: az Ágota Alapítvány és az EMMI Család- és Ifjúságügyekért felelős államtitkársága.

Fülöp Attila helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón egyebek mellett azt emelte ki, hogy 2014. januártól minden 12 év alatti gyermek kizárólag családban (nevelő vagy befogadó szülőknél) helyezhető el, s hogy az örökbe fogadókat speciális jogviszonyban foglalkoztatják. A jogviszony részleteinek kidolgozása most zajlik – mondta.

Pósán László országgyűlési képviselő megerősítette: minőségibb és talán az eddiginél takarékosabb is lesz a rendszer, de mindennek van kockázata. Előfordulhat, hogy mentálisan nem felkészült emberek próbálnak majd alkalmazásba kerülni ezen a módon. Erdei Sándor, a megyei gyermekvédelmi szakszolgálat igazgatója ugyanakkor jelezte, hogy műhelymunka kertében dolgozzák ki - a szándékuk szerint országosan is példaértékű – kiválasztási módszert.

Magyarországon jelenleg 21,5 ezer gyermek nevelkedik állami gondoskodásban, köztük 1700 Hajdú-Bihar megyében. Az utóbbiaknak egyelőre csak 56 százaléka él (hozzávetőleg 350)családban.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában