Helyi közélet

2013.07.03. 20:13

Tradíciót teremtenek, nem követnek

Hajdúböszörmény - Száz évvel ezelőtt erős alapokon szerveződött a képzőművészeti vonal.

Hajdúböszörmény - Száz évvel ezelőtt erős alapokon szerveződött a képzőművészeti vonal.

A Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep (HNM) 50. nyári időszakának megnyitóján hallottuk, hogy a művésztelep ötlete azon amatőr alkotóktól származott, akik a ’60-as években összeültek, hogy intézményesítsék.

Szépet mutatni

A Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház kiállítótermébe szerte a világból összegyűltek a művészetkedvelők, hiszen a telep korábbi éveinek ismert arcai is megjelentek. Kiss Attila polgármester leszögezte, a telep jubileumi évében megpróbálnak valami szépet mutatni ismét. A korábban ismert programok (szabadegyetem, akciófestés) mellett idén kitágítják a teret: Budapesten, a Mazart Galériában tárlattal indult a jubileumi év, emellett terveznek máshol is kiállításokat - hallhattuk. A művésztelepeken készült alkotások aukciójából a közelmúltban kétmillió forintos bevételre tett szert a közösség.

Nem sztereotipikus

Magyar József festő- és Burai István festő- valamint grafikusművész tárlatával nyitott a telep szerdán. Feledy Balázs művészeti író órási jelentőségűnek nevezte a HNM meghívottainak művészeti sokszínűségét. Külön kiemelte a két tavalyi Káplár-díjas alkotót, Magyart és Burait, az Alföld szülötteit, akik bár őrzik a tradíciókat, nem nosztalgikus hagyományt követnek, hanem a kornak megfelelő, igényes piktúrát teremtenek. Tradíciót teremtenek, nem pedig követnek - ez volna minden képzőművész feladata - mondta a méltató.

A két alkotóról elmondta továbbá, hogy egyéni személyes utakat járnak be, de világképükben van összeérés, például az irónia. Mindkettő akrillal fest főleg, ez jellemzi gyorsaságukat, a mai korhoz való alkalmazkodásukat. Magyar József néha beletöröl a képbe, néha megfordítja az ecsetet vagy krétát használ. Látvány, elvontság komolyság és lazaság egyben jellemzi. Burai István nem szépeleg, esztétizál, noha költőiség jellemzi; inkább irrealista. Valóságos antropomorfizáló, hiszen minden képén van ember, alak. Olykor durva, nyers vászonra fest, máskor szobrász is - mondta Feledy.

A telep nyári kurzusán minden lesz, ami eddig, talán a főtér lefestése most kimarad - mondta Kiss Attila polgármester, hiszen az még nem szép, bár egy művész abban is megtalálhatja az esztétikumot - tette hozzá.

A július 12-ei szabadtéri festés során egy Trabantot dekorlának ki a telep művészei, 19-én a Bocskai István Gimnáziumban tartanak képzőművészeti szabadegyetemet. A jubileumi művésztelep zárókiállítására július 21-én kerül sor.

HBN-BB


Kortárs gyűjtemény

Hazánk egyik legnagyobb kortárs gyűjteménye van a város és a művésztelep alapítványának kezében: közel 1200 alkotást őriznek eddig a telep életéből. Jelenleg is látható e képekből kiállítás a Maghy Galériában, a Deák Ferenc utca 2-ben. Maghy Zoltán festőművész egykori lakóháza közösségi tér lett: a helyi írókör székhelye, galéria, és ott lesz az említett 1200 alkotás raktárja is - mondta a polgármester.

A tárlat megtekinthető:

július 17-ig, hétfőtől péntekig, naponta 10-17 óráig

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában