iskolakezdés

2020.09.09. 10:08

Aki most beköltözik a kollégiumba, vállalja, hogy október 22-éig nem mehet haza Romániába

Több fronton is védik a diákokat Nyíradonyban.

Fotó: Blascsák Kata

Az iskolakezdés a Covid-19 miatt a hajdú-bihari településen sem ugyanolyan, mint az elmúlt években. De különböző óvintézkedések mellett normál menetrend szerint, gördülékenyen elkezdődött a tanév a Kölcsey Ferenc Baptista Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumában is. Berekszászi Natália, az intézmény vezetője elmondta, hogy összefésülték a fenntartó és a kormány által javasolt protokollt, ebből hozták létre saját, a járvány elleni védekezést segítő teendőkről szóló intézkedéseiket. Ezekhez a szükséges eszközöket az önkormányzattól és a fenntartótól maximális mennyiségben megkapták.

Az orvosi szobában

Elsősorban az iskolába érkezésre fordítottak kiemelt figyelmet, az általános iskolások a főbejáraton, míg a középiskola tanulói a hátsó bejáraton,

lázmérés és kézfertőtlenítés után maszkban léphetnek be az épületbe.

Szabó Viktor a biztonsági szolgálat szakembere méri a lázat, Illés Éva pedagógiai asszisztens kézfertőtlenítőt fúj az érkező diákok kezére
Fotó: Blascsák Kata

Az osztálytermekben betartva a 1,5 méteres távolságot, padonként egy diák ül, ezért ott a maszk használata nem kötelező, viszont a közös helyiségekben kérik annak viselését. Az épület jó adottságainak köszönhetően megoldható, hogy külön folyosón, illetve lépcsőn közlekednek az általános- és a középiskola tanulói. Az étkezőben is megtudták oldani az idősávos étkeztetést. Jelenleg felfüggesztették a szaktantermi rendszert, amely azt jelenti, az osztályok nem vándorolnak a tantermek között. Ezzel is csökkentve a folyosón előforduló tumultust. Ha napközben hőemelkedést vagy bármi aggodalomra okot adó tünetet tapasztalnak egy gyermeknél, abban az esetben értesítik a hozzátartozót, érkezéséig az orvosi szobában elkülönítik a tanulót. Hiszen egy pedagógus az influenzát, megfázást, Covid-19-et megkülönböztetni nem hivatott, ezért is kérték a szülőket, ha úgy tapasztalják hogy nincs jól a gyermek, pár napig tartsák otthon, csak egészségesen engedjék közösségbe. Ezen óvintézkedéseket tervezték be a Temesvári úti telephelyen is az ott tanuló alsó- és felső tagozatos diákokra vonatkozóan.

Fotó: Blascsák Kata

Vannak ingázók is

Berekszászi Natália intézményvezető tájékoztatott arról, hogy ebben a tanévben a helyi és a környező településen élő diákok mellett 18 romániai tanulója is van a gimnáziumnak, ők a kollégiumi ellátást is igénybe veszik. Most a beköltözés sem a megszokott módon történik, hiszen két negatív koronavírus teszttel rendelkező diákok költözhetnek csak be. Két tanuló már szeptember elseje előtt átvette szobáját, hiszen akkor még elfogadható volt a külföldi teszt eredménye is. A többiek jelenleg napi ingázással oldják meg az iskolába járást, a csoportos tesztelésük a napokban zajlik. Előreláthatóan a héten mindenki beköltözik a kollégiumba, ezzel vállalják a diákok, hogy október 22-ig – az őszi szünet kezdetéig – nem mennek haza Romániába. Ez is egy új helyzet, hiszen eddig minden hétvégén hazalátogattak a tanulók. Erre az időszakra az iskola pedagógusai összefogtak és biztosítják a hétvégi pedagógiai felügyelet. Az igazgatónő bízik benne, hogy ezen óvintézkedések betartásával, a felelős szülői magatartással elkerülhető lesz az iskola koronavírus miatti iskolabezárása.

Blascsák Kata

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában