Sakkfeladvány

2021.05.18. 12:34

Sakktréninget nyerhetsz, ha megoldod ezt a feladványt!

A sakkmester által pallérozódhat az a játékos, aki elsőként küldi be a soron következő feladvány helyes megfejtését.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Sakkrovatunkban a táblajáték és sportág szerelmeseinek kínálunk rendszeres agytornát. Közreműködik Balogh Sándor sakkmester, aki egyúttal A sakk az Élet szimulátora nevű blog szerzője. A soron következő, immár 20. feladvány (a cikk aljára gördítve) különleges nyereménnyel kecsegtet a játékosok számára. A mester ugyanis felajánlotta, hogy ingyenes sakktréninget tart annak a szerencsésnek, aki elsőként küldi be szerkesztőségünknek a helyes megfejtést. A megoldásokat a [email protected] e-mail címre várjuk, eredményt jövő héten hirdetünk.

Előbb azonban lássuk a múlt heti feladvány megfejtését!

Az alábbi diagramon látható a legutóbbi fejtörőnk. A sötét alább jelzett lépésével (Bb7) biztosítja a vezére védelmét, ám a baj nem ott leselkedett rá, hanem máshol. A kedves olvasó feladata észrevenni, hogy hol lazult fel végzetesen a sötét állása. A világos tisztek ideális elhelyezkedése kínálja a megoldást – szólt a sakkmester.

A megoldás lépésről lépésre

Mindezt az alábbi lejátszó segítségével lépésről lépésre szemléltetjük.

A feladvány, amivel sakktréninget nyerhetsz!

A világos csekély anyaggal (6 egység) kényszeríti térdre a nagy fölénnyel (15 egység) bíró sötétet. Ám ha elpackázza a kezdőlépést, a sötét könyörtelenül begyűjti az egész pontot. A fehér melyik lépése garantálja a győzelmet?

Az aktuális feladvány megoldását a soron következő ábrával együtt közöljük. A fejtörőkért keresse sakkrovatunkat!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában