Itt biztonságban vannak

2022.05.18. 16:25

Ukrajnai sérült madarakat ápolnak a hortobágyi madárkórházban

Március végén futott be a madárkórházhoz telefonos segítségkérés a háború sújtotta Ukrajnából, miszerint az orosz csapatok által fenyegetett Kijevtől nem messze egy madármentő állomás fizikális és anyagi veszélybe került, emiatt ki kell menekíteni az ott ápolt sérült madarakat.

Forrás: Hortobágyi Madárpark - Madárkórház Alapítvány

A Nyushanikovo Madármentő Állomást egy házaspár működteti Kijevtől 50 km-re északkeletre a Dnyeper bal partján fekvő Voropaiv faluban, ahol évente több tucat madarat kezelnek családi házuk hatalmas udvarán. A lányuk Snopko Julia Magyarországon él férjével dr. Kovács Csabával, akik bízva a Madárkórház Alapítvány és dr Déri János évtizedek óta tartó madarak iránti elköteleződésében megkeresték őket - számolt be róla közösségi oldalán a madárkórház. Március 28-án dr. Kovács Csaba felvette a kapcsolatot Varga László turisztikai ügyintézővel és vázolta a helyzetet: erdei fülesbaglyok, macskabaglyok, héják, karvalyok, vörös vércsék, egerészölyvek, fehér gólyák és varjúfélék - összesen több mint ötvenen - várják, hogy biztonságba kerülhessenek.

A hívás után a madárpark munkatársa azonnal jelezte ezt a többieknek majd el is kezdték a szervezést. Dr. Déri János felvette a kapcsolatot a határőrséggel, a záhonyi határátkelő hatósági állatorvosával, az Állategészségüggyel. A különböző hatóságok iránymutatása alapján Konyhás István igazgatóhelyettes beadta a kérelmüket az Agrárminisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrzési Főosztályához a védett madarak CITES import engedélyeivel kapcsolatban. A Főosztály példásan állt a problémához, így április 4-re már meg is kapták az engedélyeket. 

A háborús helyzet miatt viszont nem volt egyszerű elindítani az ukrajnai folyamatokat. Az orosz csapatok visszavonulása után várni kellett az aknamentesítések miatt. A kinti madármentőknek találniuk kellett egy alkalmas járművet, amiben el tudják helyezni a madarakat, majd keresniük kellett egy olyan sofőrt, aki vállalja, hogy kimenekíti a madarakat a kijevi térségből legalább Kárpátaljáig. 

A hortobágyi madárkórházba az ország egész területéről érkeznek sérült madarak, de most ezek a védett madarak több mint 1000 km távolságról jönnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában