Ízelítő a kultúránkból

2023.09.09. 12:54

Igazi magyaros vacsorára várták a Debreceni Egyetem erasmusos hallgatóit

De néptánccal és népzenével is kedveskedtek nekik a hagyományos programon.

Haon.hu

Megvendégelték a diákokat

Forrás: unideb.hu

A hagyományokhoz híven vacsorával köszöntötte az Erasmus-ösztöndíjprogram keretében 21 országból érkezett 130 diákot csütörtökön a Főépület Aulájában a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodája és az intézmény Hallgatói Külügyi Bizottsága, közölte az egyetem hírportálja.

Mint írták, a legnagyobb létszámmal Spanyolország képviselteti magát, a dobogó képzeletbeli második fokán megosztva Portugália, Olaszország és Franciaország áll, majd Törökország következik. Idén Görögországból, Mexikóból, Kazahsztánból és Kirgizisztánból is érkeztek hallgatók, akik fél évet töltenek az egyetem karain részképzésen.

Legtöbben – 40 fő – idén is az Általános Orvostudományi Karra érkeztek, de sokan választották a Bölcsészettudományi, a Gazdaságtudományi, a Gyógyszerésztudományi, a Műszaki, valamint a Természettudományi és Technológiai Kart.

- A debreceni felsőoktatás számára már a 16-17. századtól fontos volt a nemzetközi kapcsolatok ápolása elsősorban az európai református testvériskolákkal, amelynek emlékét a Főépület Aulájának üvegablakai is őrzik, bemutatva azokat a városokat, ahol a jogelőd Református Kollégium diákjai peregrinációban jártak – idézte fel a múltat köszöntőjében Jánosy Orsolya.

A DE Nemzetközi Iroda vezetője beszédében hangsúlyozta: a hazai egyetemek közül a debreceni rendelkezik a legnagyobb külföldi hallgatói létszámmal, több mint 120 országból érkező 7 ezres létszámot meghaladó diák tanul elsősorban az intézmény angol nyelvű képzésein, amelynek köszönhetően a most érkezett Erasmus-ösztöndíjasok számára is bőséges a kínálat.

Az üdvözlést követően a vendégek a fellépő néptáncosoknak és a Szeredás népzenei együttesnek köszönhetően először a magyar folklórból kaptak ízelítőt, amelyet igazi magyaros vacsora követett. A nyitóest közös táncházzal zárult az Aula előtt.

debreceni egyetem erasmus vacsora
Forrás: unideb.hu

Természetesen a Nemzetközi Iroda nem csupán az érkezők tanulmányait, hanem az egyetemi polgárok külföldi ösztöndíjprogramjait is támogatja. A 2023/24-es tanévre újból megnyíltak az Erasmus pályázati lehetőségek, az oktatók oktatási vagy képzési célú mobilitásra, míg a hallgatók tanulmányi és szakmai gyakorlati célú mobilitásra jelentkezhetnek. A mobilitások 2024. július 31-ig valósíthatók meg.

Az oktatói, a munkatársaknak szóló, valamint a hallgatói részképzés esetében a pályázatok beadási határideje 2023. október 1., míg a hallgatói szakmai gyakorlati pályázatok beadása 2024. február 15-ig folyamatos.

További részletek a hirek.unideb.hu-n olvashatók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában