Tájékoztatás

2024.06.24. 18:56

Tovább folyik a munka, így halad a Hun utca felújítása

Több szakaszban folyik a munka. A Hun utca útfelújítása újabb mérföldkőhöz érkezett.

Haon.hu

Tovább folytatódik a Hun utca korszerűsítése

Forrás: Napló-archív

A Hun utca ivóvíz- és szennyvízvezeték-rekonstrukciós munkálatai 2023 végén a Debreceni Vízmű Zrt. beruházásában készültek el. A fejlesztés során 430 méter hosszban új ivóvíz-gerincvezetéket fektettek le, 480 méter hosszban béleléses technológiával megtörtént a szennyvíz-gerincvezeték felújítása és új ivóvíz- és szennyvíz-bekötővezetékek épültek ki az ingatlanokhoz – olvasható a Debreceni Városháza közleményében.

Az útfelújítási munkálatok gőzerővel folynak
Az útfelújítási munkálatok gőzerővel folynak
Forrás: Napló-archív

A Debrecen 2030 program keretében a Hun utca nagyfelületű útfelújítása 2024. március 25-én kezdődött. A keresztirányú forgalom megtartása érdekében a csatlakozó utcákat nem zárták le, így a kivitelező eddig csak szakaszosan végezhette a zárt csapadékvízelvezető rendszer kiépítését. Ebből, valamint a magas talajvízszintből adódóan a kivitelezés az eredetileg tervezettnél hosszabb időt vesz igénybe.

A Hun utcai munkaterület három szakaszra osztható:

  • I.: a Mikepércsi út és az Áchim András utca közötti szakasz
  • II.: az Áchim András utca és a Kerekes Ferenc utca közötti szakasz
  • III.: a Kerekes Ferenc utca és a Szávay Gyula utca közötti szakasz

A csapadékvíz-elvezető csatornarendszer először az I. szakaszon készült el, utána a munka a II. szakaszon folytatódott, amivel párhuzamosan megkezdődött az I. szakaszon a csatorna nyomvonalának helyreállítása, valamint az útrekonstrukció munkálata. Ennek a zárásaként 2024. június 24. és 26. közötti időszakban a meglévő aknafedlapok szintbe emelésére kerül sor, amit aszfaltozási munkálatok fognak követni.

A napokban ezekre az útfelújítási munkákra lehet számítani

A befejező munkák után, június 28-án a délutáni órákban a Mikepércsi úton jelenleg érvényben lévő forgalomkorlátozást megszüntetik, így a Hun utca zsákutcaként, de újra megközelíthetővé válik a 47-es számú főút irányából. A Hun utca – Áchim András utca csomópontban azonban az átjárás továbbra sem lesz biztosított.

A II. szakaszon június 24. és 26. között szegély-, június 28-án útalap-építési munkálatokra kell számítani. Az útalap kötési idejére és utókezelésére való tekintettel az aszfalt kötőréteg terítésére július 3-án kerülhet sor, amit július 4-5-én a meglévő közműszerelvények szintbe emelése fog követni. Várhatóan július 9-én megtörténhet az aszfalt kopóréteg beépítése. A befejező munkákat követően, július 15. és 17. között az ideiglenes forgalomkorlátozást megszüntetik, és az Áchim András utca – Kerekes Ferenc utca közötti szakaszt zsákutcaként adják vissza a forgalomnak. Az Áchim András utcai csomópont ezzel egyidőben újra átjárható lesz.

A III. szakaszban a talajvízszint csökkentésének idejét és mértékét az I. és II. szakaszokban tapasztalt vízhozam-mennyiségek alapján lehet becsülni.

Forgalomkorlátozások is lesznek

A III. szakasz munkálatai az alábbiak szerint alakulnak:

A csapadékvíz-elvezető csatornarendszer építése azt követően kezdődhet meg, miután a Debreceni Vízmű Zrt. befejezte a szakaszon üzemelő szennyvízvezeték bélelését és a magas talajvízszintet csökkentik. Ennek érdekében június 24. és 26. között a kivitelező vákuumkutakat telepít, s a víztelenítés július 3-ig történhet meg. Augusztus 2-ig épülhet meg a zárt csapadékvízelvezető rendszer, majd augusztus 12-ig sor kerül a talajvíz visszaengedésére, amit a vákuumkutak felszedése fog követni. Az útépítési munkálatok augusztus 14-én kezdődhetnek meg ezen a szakaszon és várhatóan szeptember 14-ig befejeződnek.

A kivitelezés ideje alatt ideiglenes forgalomkorlátozásokra kell számítani az érintett útszakaszon, ezért a városháza kéri a közlekedőket, hogy ne megszokásból, hanem a kihelyezett ideiglenes közúti jelzéseknek megfelelően közlekedjenek!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában