Választás 2024

2024.06.07. 10:50

Így próbálja befolyásolni az ellenzék Hajdúnánáson a választásokat?

Érdekes hirdetményt tett közzé közösségi oldalán az egyik hajdú-bihari közös önkormányzati hivatal. A hajdúnánási Helyi Választási Iroda felhívása szerint több jelzés érkezett arra vonatkozóan, hogy egyes választók vasárnapi munkavégzés miatt nem tudják szavazatukat leadni.

Bekecs Sándor

A vasárnapi választásokon 6 és 19 óra között lesznek nyitva a szavazóhelyiségek

Fotó: Bach Máté

Az elmúlt időszakban több jelzést kapott a Helyi Választási Iroda a 2024. június 9-i választással kapcsolatban – olvasható a hajdúnánási HVI vezetőjének hirdetményében, melyet május 5-én osztott meg közösségi oldalán a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal. Ebben egyebek mellett felhívja a figyelmet arra, hogy a választópolgárok nem kötelezhetőek arra, hogy szavazatukat bármilyen formában rögzítsék (például fénykép), vagy azt a Munkáltatójuknak bemutassák. A rendkívüli hirdetmény hátteréről Hajdúnánás alpolgármestere, Nagyné Legény Ildikó tájékoztatott.

választás, hajdúnánás, szavazás, nagyné legény ildikó, hajdúnánási helyi választási iroda
A hajdúnánási Helyi Választási Iroda hirdetményében hívja fel a munkáltatók figyelmét a választásokkal kapcsolatos jogszabályok betartására
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

A hajdúnánási Helyi Választási Iroda vezetőjének hirdetménye – hivatkozva az Alaptörvényre, a munka törvénykönyvéről szóló törvényre és a Büntető Törvénykönyvre – jelzi, hogy mindenkinek joga van a választásokon való részvételre választóként és választható polgárként; a munkáltatók kötelezettsége, hogy a munkavállaló számára lehetővé tegye, hogy az szavazhasson és nem kötelezhetőek arra, hogy rögzítsék és bemutassák, kire szavaztak. Mindemellett a hajdúnánási Helyi Választási Iroda hirdetménye kiemeli: aki a választások során az arra jogosultat a választásban akadályozza, vagy befolyásolni törekszik bűntettet követ el, ami akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntetendő.  

Több jelzés is érkezett az ellenzéki polgármesterhez köthető vállalkozással kapcsolatban

– Mint alpolgármester és polgármesterjelölt, igyekszem a választókkal a személyes kapcsolatot folyamatosan fenntartani. Ennek során kaptam több olyan jelzést, hogy az ellenzéki polgármesterjelölthöz köthető gazdasági társaságnál vasárnapra, a választások napjára osztottak be dolgozókat munkavégzésre. Így ők hátráltatva vannak abban, hogy szavazati jogukkal június 9-án élhessenek – tájékoztatott Nagyné Legény Ildikó. Elmondta, erre vonatkozó jelzések érkeztek a hajdúnánási Helyi Választási Irodához is.  

– Egyszerre megdöbbentő és elgondolkodtató ez a körülmény. Bízom benne, hogy vasárnap mindenki élni tud a szavazati jogával, s valamennyi munkáltató – a törvényi előírásoknak megfelelően – nem akadályozza és nem próbálja meg befolyásolni a munkavállalói szavazását – hangsúlyozta Nagyné Legény Ildikó.  

választás, hajdúnánás, szavazás, nagyné legény ildikó, hajdúnánási helyi választási iroda
Nagyné Legény Ildikó bízik benne, hogy senkit nem fognak akadályozni abban, hogy választójogával éljen
Forrás:  Illusztráció: Napló-archív 

Hol jelezheti, ha jogszabálysértést tapasztal a választásokkal kapcsolatban?

A Helyi Választási Iroda minden választópolgár figyelmét felhívja arra, hogy a szavazókörökben működő szavazatszámláló bizottságok a tudomásukra jutott törvénysértés esetén kezdeményezik a hatáskörrel rendelkező szerv eljárást.

A választópolgárok továbbra is – akár anonim módon – megtehetik jelzéseiket a Helyi Választási Iroda felé, amely intézkedik a megfelelő eljárások megindításáról. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában