Fő a megelőzés

3 órája

Motoros felvonulást tartottak Debrecenben a mellrák elleni küzdelem jegyében – fotókkal

Több mint 40 motoros és a kezdeményezést támogató érdeklődők gyűlt össze szombat délelőtt a Nagytemplom előtt, ahol a Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete és Segítő Szolgálata szervezett Összefogás az emlőrák ellen elnevezéssel figyelemfelhívó motoros felvonulást. A kezdeményezéssel a mellrák elleni küzdelemre hívják fel a figyelmet.

Haon.hu

Motorosok hívták fel a figyelmet a mellrákszűrés fontosságára

Forrás: Debreceni Városháza

A Hangfogó együttes zenével, Beszterczey András, a nagytemplomi gyülekezet lelkipásztora pedig Furka Andrea, a Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete és Segítő Szolgálata elnöke nevében köszöntötte a résztvevőket. A lelkész megköszönte a motorosoknak, hogy a saját eszközeikkel is felhívják a figyelmet erre a nagyon fontos ügyre, s mint férj és apa arra kérte a hölgyeket, rendszeresen járjanak el szűrésre. Széles Diána, Debrecen gondoskodáspolitikáért is felelős alpolgármestere nagyon fontosnak tartotta elmondani azt, hogy a mostani találkozás bár rendkívül színes, mégsem a felhőtlen jó hangulatról szól, hanem figyelemfelhívás. A közelgő október a mellrák elleni küzdelem hónapja, s ilyenkor Debrecenben megpróbálunk minél erőteljesebb hangot adni annak, hogy a nők figyeljenek magukra.

Széles Diána alpolgármester elmondta, bármennyire is színes ez a rendezvény, a fő célja a mellrákra való figyelemfelhívásról
Széles Diána alpolgármester elmondta, bármennyire is színes ez a rendezvény, a fő célja a mellrákra való figyelemfelhívásról
Forrás: Debreceni Városháza 

– A nők számára talán ez a legnehezebb dolog, hiszen kikre figyelünk mindig: a családunkra, a gyerekeinkre, a szomszédra – a közösségünkben mindenki másra, magunkra szinte soha. 

S ebből következik az, hogy ha nem figyelünk magunkra, nem járunk szűrésekre, nem figyelünk a testünkre, akkor állhatnak elő az egészségügyi problémák

– mondta Széles Diána. A Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete és Segítő Szolgálata a motorosokkal és az önkormányzattal összefogva ezzel az akcióval arra kívánta felhívni a hölgyek figyelmét, hogy foglalkozzanak magukkal, ne csak az arra szóló meghívó hatására, hanem önszántukból is járjanak a szűrésekre. Ez kiemelkedően fontos üzenet. Az alpolgármester hangsúlyozta: nagyon fontosnak tartja, hogy Debrecenben vannak olyan közösségek, amelyeknek tagjai önként megjelentek ma és segíteni szeretnének másoknak.

Debrecenben sokkal többen járnak mellrákszűrésre, mint az országos átlag

Széles Diána azt is elmondta, hogy nem csak a Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezetével és Segítő Szolgálatával, hanem más, hasonló tevékenységet végző civil szervezetekkel – például a Holnapom Egyesülettel – is rendszeres kapcsolatban van, akik szintén azért küzdenek, hogy a mellrák minél kevesebb nőt érintsen. Az együttműködés, a civilek együttműködése, a figyelemfelhívás nagyon sokat segíthet abban, hogy minél többen foglalkozzanak magukkal, minél többen menjenek el szűrésre, s minél kevesebben betegedjenek meg. Közös eredmény, hogy Debrecenben az országos átlagnál 10-15 százalékkal jobb a mellrákszűrési arány. A közösségnek, a civileknek az a dolga, hogy azokat, akik nem vettek részt szűrésen meggyőzze arról, hogy menjenek el. Ez az összefogás az, ami akár sok nőnek esélyt adhat a betegség túlélésére is. Mindenkit köszönet illet, aki ebben a civil összefogásban részt vesz. 

Ez is jelzi Debrecen erejét. Azt, hogy ezt a várost olyan emberek, olyan civil szervezetek alkotják, akik szeretnének tenni másokért

– hangsúlyozta Széles Diána.

A köszöntőket követően elindult a motoros felvonulás, melynek célállomása a klinika volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában