Reptérzár

2024.07.12. 12:09

Bezárt debreceni repülőtér: égnek a telefonvonalak az utazási irodáknál, igyekeznek úrrá lenni a káoszon

Az utasok és az utaztatók közt is nagy a bizonytalanság még pénteken délelőtt. Utóbbiak a csütörtök este bezárt debreceni repülőtér kiesése ellenére igyekeznek elvinni nyaralni az ügyfeleiket.

Kosztin Éva

Nyár a debreceni repülőtéren; úgy tűnik, a hőség okozta a bajt

Forrás: Illusztráció: Napló-archív

A hőség miatt meghibásodott a futópálya, ezért csütörtökön este be kellett zárni a debreceni repülőteret, előreláthatóan egy hétre. A bezárás a Wizz Air, a Lufthansa, a Smartwings és a Freebird járatait érinti. Mint reggeli cikkünkben írtuk meglehetősen nagy a bizonytalanság az utasok között arról, hogyan is juthatnak el nyaralásukra, és eljutnak-e egyáltalán. 

A bezárt debreceni repülőtér az utazási irodák számára is feladja a leckét: próbálják tájékoztatni ügyfeleiket, de még maguk is keresik a megoldást.

Egyelőre az üres utakat látják a bezárt debreceni repülőtér irányítótornyából haon
Egyelőre az üres utakat látják a bezárt debreceni repülőtér irányítótornyából
Forrás:  Illusztráció: Napló-archív 

Transzfert biztosítanak a bezárt debreceni repülőtér és a budapesti repülőtér között

Nem volt egyszerű elérni az utazási irodákat, többek között azért sem, mert van, ahol reggel óta égnek a telefonvonalak a váratlan helyzet keltette információigény miatt. Mégis, szerencsére tudtunk néhány szót váltani több debreceni illetőségű utazásszervező cég képviselőjével. Vajda Anna, az IBUSZ Utazási Iroda debreceni irodavezetője elmondása szerint az lesz a megoldás, hogy transzfert biztosítanak Budapestre az utasok számára.

Előreláthatóan egy órán belül minden utasuk meg fogja kapni a megfelelő információt mind szóban, mind írásban. Tehát, az utazások nem maradnak el, a megoldást a transzfer fogja jelenteni. Az utasok reggel 7:30-tól minden percben telefonálnak, mi pedig mindenkinek korrekt tájékoztatást adunk, ez egy vis maior helyzet, nem tehet róla senki

 – osztotta meg velünk Vajda Anna.

Információink szerint, az IBUSZ-hoz hasonlóan a Start Utazási Iroda és a Neckermann is transzferrel oldja meg utasainak áttelepítését, s mint megtudtuk, az ügyfelek nem problémáznak a kialakult helyzet miatt, sokkal inkább együttműködőek, és megpróbálnak alkalmazkodni a körülményekhez.

A kommentek közt sok a panasz a bezárt debreceni repülőtér miatt

A Robinson Tours Ltd. többek között Bulgáriába szervez utazásokat, csütörtökön éjfélkor a Facebook-oldalukon tájékoztatták az utasokat a debreceni repülőtér közleményéről. 

Ilyenkor az a gyakorlat, hogy tartalék repülőteret állapítanak meg az eredeti helyett. A vasárnapi burgaszi repülőjárat be van tervezve, a nyaralásuk meg fog valósulni! További részletekkel valószínűleg holnap szolgálhatunk, amikor bővebb tájékoztatást kapunk a repülőtértől, illetve a légitársaságtól

 – közölték.

Az indulatok nem szabadultak el a bejegyzés alatt, a kommentelők megköszönték a tájékoztatást és egy olyan utas is biztosította az utazási irodát a türelméről, akiknek a vasárnapi burgaszi járatra szól a jegye.

Az Utazómajom utazási közösség is szinte azonnal reagált a hírre, cikkükben megosztották a repülőtér közleményét, amit kiegészítettek egy parkolási tippel autóval érkezőknek. A cikk alatt szereplő kommentekben főként a péntek reggel 6 órás larnakai járat utasai adnak hangot elégedetlenségüknek.

A Wizz csak éjfél után küldött tájékoztatást a reggel 6-os járat áthelyezéséről, addig semmi nem volt az applikációban sem, hiába néztem. Telefonálni meg csak emelt díjas számon lehet 

– írta az egyik utas.

A debreceni reptérről busz szállítja az utasokat haon
A debreceni reptérről busz szállítja az utasokat
Forrás: Illusztráció: Napló-archív

– Elvileg indítanak transzfert a budapesti reptérre. Nekünk most indult volna reggel 6-kor Larnakába a gép, éjjel 11-kor kaptam üzenetet, hogy menjünk Budapestre. Az még valahogy belefér, hogy egy napot elveszítünk, mert este 9-re átrakták a járatot, de őszintén, nem látok esélyt arra, hogy bármi is felszáll ma a budapesti reptérről…. – tette hozzá pénteken hajnal 3 óra körül egy másik nyaraló.

Információt keresnek, indul-e a járatuk a debreceni repülőtér zárása után

A jövő hét kedden Tunéziába tartó utasok is a hozzászólások között próbálnak tájékozódni. Akik már beszéltek az illetékes utazási irodával, azt a választ kapták pénteken reggel, hogy budapesti transzferrel oldják majd meg a repülést, de jelenleg nem tudnak még pontosabb információval szolgálni, mivel egyelőre leterheli őket a korábbi járatok átszervezése. A Kartago Tours honlapján még hirdetik július 23-ai debreceni indulással a tunéziai utakat.

Facebook-oldalon közzétett hozzászólásokban a legtöbben a tájékoztatás hiányára panaszkodnak. Hogyan  fogják kárpótolni az embereket, ki fizeti a budapesti transzfer árát? – tudakolják. Többen szóvá teszik, hogy épp a nyaralási szezon közepén történik mindez. Van, akinek a Wizz Air-nél még pénteken is azt mondták, holnap indul a járata Debrecenből, és majd értesítik, ha változás van. (A légitársaság honlapján a július 12-i lutoni járat már törölve, a 13-ai átirányítva Budapestre, a 15-ei még az eredeti debreceni indulással feltüntetve).

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában