50 forintos betétdíj

2024.07.04. 20:02

PET-palack-visszaváltás: még lehetnek fennakadások

Július 1-től kizárólag visszaválható palackokat és üvegeket lehet majd forgalmazni Magyarországon. Bizonyára olvasóink is találkoztak már olyan üdítővel, melyen szerepel az 50 forintos betétdíj jelzése. A Haon megnézte Debrecen REpont automata egységeit több helyen is, a kereskedők és a vásárlók reakciójából pedig kiderült, mindig hozza-e a pénzt a PET-palack-visszaváltás.

Balogh Efraim

A napokban, egészen pontosan július 1-től vált kötelezővé Magyarországon a visszaváltható palackok forgalmazása. Ez mit is jelent pontosan? Azt, hogy a palackokon szerepel egy ábra, ami azt mutatja, hogy a vásárló 50 forintért tudja „értékesíteni” a flakont Mohusz Zrt. által kihelyezett REpont automata segítségével. No, de van-e PET-palack-visszaváltásnak hátulütője, és milyen tapasztalatai vannak a kereskedőknek, illetve a vásárlóknak Debrecenben?

PET-palack-visszaváltás, Debrecen REpont automata, repont térkép, Haon, Debrecen
PET-palack-visszaváltás: kereskedők és vásárlók is megosztották tapasztalataikat
Forrás:  Czinege Melinda

Egy PET-palack-visszaváltás 50 forintot ér

A Haon stábja útnak indult a kellemes nyári napsütésben, és egy belvárosi üzlet felé vette az irányt, ahol várt már ránk Kenesei Krisztián üzletvezető és természetesen a REpont automata is. Krisztián úgy tapasztalja, hogy még most ismerkednek a vásárlók a visszaváltó rendszerrel, persze, van, aki annyira összebarátkozott vele, hogy míg az egyik szatyorral bevásárol, a másikkal palackokat szállít.

Ellenben úgy véli, gyakran félreértik az emberek a REpont automata működését, és azt hiszik, mindent vissza lehet váltani, ami nem csak PET palack, alumínium vagy üveg. Igen ám, de nem az anyag az egyetlen szempont, még az űrtartalomnak is határt szabtak a döntéshozók.

Legfeljebb háromliteres flakont lehet visszaváltani, tehát akár egy három decis dobozos és két és fél literes üdítő dobozát vagy palackját is be lehet dobni a Mohu REpont automatájába, az ötliteres étolajét viszont már nem.

Gondolom előbb-utóbb a vodka és a whisky üvegei is bekerülnek majd az újrahasznosító tárolók közé, viszont ezeket eddig alighanem le se gyártották

 – mutatott rá az üzletvezető. De miért is mondta ezt? Nos, azért, mert még nem mindegyik terméken látható még az aprócska 50 forintos jelzés, amiről feljebb is írtunk.

Tehát, ha boltba megyünk, és veszünk egy üveg vizet, aminek a palackján megtaláljuk a betétdíjat jelölő ábrát, az azt jelenti, hogy vissza fogjuk tudni váltani (elvileg, lejjebb ezt bővebben kifejtjük). Ez úgy működik, hogy amikor behelyezzük az automatába, az érzékelni fogja a vonalkód alapján, hogy a termék betétdíjas, ezért jóváírja majd az összeget.

PET palack visszaváltás, Debrecen REpont automata, repont térkép, Haon, Debrecen
Kenesei Krisztián üzletvezető szerint egyelőre ismerkednek a vásárlók a REpont automata működésével
Forrás:  Czinege Melinda

De vajon miért nem fizet minden esetben az automata?

Talán olvasóink is jártak már úgy, hogy vettek valahol egy flakon vizet, amit egy másik bolt újrahasznosító pontján szerettek volna visszaváltani, de nem tudták. Ennek az üzletvezető szerint az az oka, hogy az automata vonalkód alapján ismeri fel a termékeket, és jóllehet, megtaláljuk rajtuk a betétdíjat, de ha még nem kerültek be az adatbázisba, nem váltja azokat vissza a rendszer.

Voltaképpen attól függ, hogy kapunk-e pénzt a palackokért, hogy felvették-e a termék kódját az adott bolt REpont automatájának adatbázisába.

Mire használhatjuk fel a pénzt, amit a visszaváltott PET palack után kapunk?

Több opció közül is választhatunk, mire szeretnénk fordítani a pénzt, amennyiben használjuk a REpont automatát: 
– Ha valaki bedobja az üveget, és szeretné visszakapni a pénzt, akkor kap egy bizonylatot, amit mi kiállítunk számlaként a vásárló nevére. Azonban leggyorsabb és kevésbé körülményes megoldás, ha bankszámlára kéri. Ilyenkor be kell olvasni REpont app segítségével a megjelenő QR kódot, és rövid időn belül a kártyára érkezik az összeg – mondta Krisztián. Emellett, jótékony célra is felajánlhatjuk a palackjainkért járó forintokat.

PET palack visszaváltás, Debrecen REpont automata, repont térkép, Haon, Debrecen
Ha beolvassuk a REpont app segítségével a megjelenő QR kódot, rövid időn belül a kártyára érkezik az összeg 
Forrás: Czinege Melinda

Miközben beszélgettünk Krisztiánnal, épp egy szép korú vásárló útját akadályoztuk, aki szerette volna beváltani flakonjait. Elmondása alapján még soha nem haladt végig egyedül a folyamaton, no persze, ezúttal is kapott némi segítséget. Ennek ellenére mégis rendszeresen ellátogat az üzletbe, miután elfogytak az üdítők, és 4-6 darabot lead, kártyára kéri az összeget, majd cicatápra költi.

Egy másik kereskedelmi lánc boltjában elhelyezett REpont automata is várta, hogy megtöltsék palackkal. Mező Gáborné a közelben él, s mint elmondta, örül annak, hogy van hol visszaváltani az üvegeket. Állítása szerint vagy ő, vagy párja rendszeresen élnek a Mohu által bevezetett lehetőséggel, és a művelet elvégzése után általában levásárolják az őket megillető összeget.

És hogy hol lehet Debrecenben palackokat, illetve üvegeket visszaváltani? A REpont térkép ad választ erre a kérdésre.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában