Fotókkal, videóval

2024.07.02. 19:03

A bakteriális fertőzések elleni biztos fegyvert állítják elő a debreceni Pilot Kutatólaboratóriumban

Európában is egyedülálló gyógyszeripari létesítményt adtak át Debrecenben. A Pilot Kutatólaboratórium nemcsak Magyarországnak, hanem az egész világnak reményt adhat a betegségek elleni harcban.

Hajnal László

Átadták a Debreceni Egyetem Pilot Kutatólaboratóriumát kedd délután

Forrás: Czinege Melinda

Ünnepélyes keretek közt adták át a Debreceni Egyetem Technológiai és Innovációs Parkjában lévő Pilot Kutatólabóratórium épületét kedden délután. Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter örömét fejezte ki, hogy egy újabb alkalommal adhatnak át Debrecenben egy, a magyar kutatás előrehaladását segítő intézményt.

Pilot Kutatólaboratórium , debrecen, Debreceni Egyetem
Hankó Balázs szerint mérföldkőnek számít a Pilot Kutatólaboratórium átadása
Forrás: Czinege Melinda

– Célunk, hogy 2030-ra Magyarország Európa tíz legjobb innovátora között legyen, és hogy egyetemeink a világ száz legjobbja között szerepeljenek, hazánk szuverenitását és gazdaságát megerősítve – hangsúlyozta, majd hozzátette, a kormány ebben kiemelt szerepet szán az egyetemeknek, hiszen olyan modellt alkottak, ahol a felsőoktatási intézmények együttműködnek a gazdaság meghatározó szereplőivel.

A miniszter emlékeztetett rá, ezért indították útjára azt a Neumann János Programot, melyben erősíteni kívánják a gyógyszeripar és a digitalizáció területét, valamint a zöld átállást és az agráriumot. A program egyik meghatározó pilléreként a tudományos parkok fejlesztését emelte ki, azonban az infrastrukturális épületek megléte mellett elengedhetetlennek tartja a kiváló magyar kutatók munkáját. Elmondta, míg 2023-ban 21 milliárd forintot fordított az állam kutatási kiválóságok támogatására, idén erre 43 milliárd forint áll rendelkezésre.

Nem csak oltóanyagot állítanak elő a Pilot Kutatólaboratóriumban

Több mint 5 milliárd forintos támogatásból valósulhatott meg egy olyan álom, amely hazánk minden állampolgára és az emberiség számára is fontos, hasznos és reménykeltő projekteknek ad majd otthont a jövőben

 – mondta beszédében Kossa György. Az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint a létrehozott kutatóegységek lehetővé teszik, hogy a Debreceni Egyetem kutatói a Pilot-üzem laboratóriumaiban a high-tech biotechnológiai iparág legmodernebb technológiai, minőségügyi és kiviteli kutatásaikkal hozzájáruljanak a tudományos eredmények gyarapításához és az eredmények gyakorlati alkalmazásához.

Ismertette, az új kutatólaboratóriumban két, egymástól elkülönített területen biológiai hatóanyagokat állítanak elő steril gyártási technológiával, valamint lehetőség lesz a baktériumtörzsek fenntartására, közepes és nagy volumenű fermentoros termelésére is. Ez megteremti az innovatív oltóanyagok fejlesztésének alapfeltételeit, a vakcinakutatáson túl azonban a fehérje természetű terapeutikumok kutatására és előállítására is alkalmas lesz.

Pilot Kutatólaboratórium , debrecen, Debreceni Egyetem
Kossa György a kutatási területet ismertette
Forrás: Czinege Melinda

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja elmondta, a Pilot Kutatólabor nehéz és változásokkal teli folyamatokon van túl, ám a minisztérium, az irányító hatóság, az ipari szereplők, a kormányzat, az egyetem és kivitelező együttműködése lehetővé tette, hogy egy soha nem látott gyógyszeripari beruházás valósuljon meg. 

Kiemelte, a labor nem egy oktatási épület, egy sportcsarnok vagy egy irodaház, hanem egy szigorú előírásoknak megfelelő gyógyszeripari technológiai létesítmény, amelynek megvalósulása összehangolt folyamat eredménye.

Reményét fejezte ki, hogy a 2100 négyzetméteres kutatólaborban olyan fejlesztések jönnek létre, amelyek eredményei Európában is egyedülállóvá teszik, és a jövőben komoly bevételeket fog termelni. Mint mondta, ennek érdekében az első két évben próbaüzemű fejlesztési szakaszban fog működni, melynek egymilliárd forintos üzemelési költségét egyetemi forrásból és az oltóanyaggyárhoz kapcsolódó állami támogatásból finanszírozzák, ezt követően viszont a termelési szakaszba léphet az üzem.

Pilot Kutatólaboratórium , debrecen, Debreceni Egyetem
Bács Zoltán a laboratórium múltjáról és jövőjéről beszélt
Forrás: Czinege Melinda

Debrecenben nemcsak az ipari, hanem a kutatási terület is fejlődik

Papp László beszédében elmondta, a város és a Debreceni Egyetem közös fejlesztési stratégiája lehetővé tette, hogy Debrecen gazdaságát, az ipari és tudományos tevékenységet, a kutatást infrastrukturális fejlesztésekkel megalapozza, majd tartalommal feltöltse.

Pilot Kutatólaboratórium , debrecen, Debreceni Egyetem
Papp László a város és a Debreceni Egyetem együttműködését méltatta
Forrás: Czinege Melinda

Kifejtette, az elmúlt öt évben a Debreceni Egyetem égisze alatt 82 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg, a folyamatban lévő és a következő három évben megvalósuló beruházások értéke pedig eléri a 60 milliárd forintot. Úgy véli, Debrecen élen jár azokban a fejlesztésekben, amelyek nemcsak ipari és gazdasági jellegűek, hanem innovációs és kutatás-fejlesztési alapon állnak.

A polgármester szerint a Covid időszaka megmutatta, a világ mennyire felkészületlen akkor, amikor ismeretlen problémák megoldásával kell szembenéznie. Úgy fogalmazott, a szuverenitásnak óriási jelentősége van, hiszen jobb, ha magunkról tudunk gondoskodni, mint az, ha segítségre szorulunk. Hozzátette, ebben a szellemiségben fogant a Pilot Kutatólaboratórium létrehozása.

Példaként említette, Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora még évekkel a járványidőszak előtt megfogalmazta, hogy mekkora jelentősége lenne Debrecenben egy gyors reagálású kutatólaboratóriumnak, amely egy pandémiára, vagy akár a kórházak falain belüli baktériumok vagy vírusok problémájára rövid távú megoldást tudna kínálni.

A bakteriofágok előállítására fognak koncentrálni

Szilvássy Zoltán felelevenítette, a laboratórium ötlete tíz évvel ezelőtt merült fel, amikor arról tanácskoztak egy szűk baráti, munkatársi körben, hogy az antibiotikumok baktériumokkal szembeni védőereje megsérült. Ekkor merült fel a bakteriofágok alkalmazása, amellyel az első világháború idején, az antibiotikumok megjelenése előtt számos betegséget visszaszorítottak:

A bakteriofágok a baktériumokat specifikusan elpusztítani képes vírusok. Ezeket hozzuk létre ebben a kutató-gyártó egységben. Azt várjuk tőle, hogy a Debreceni Egyetemen azonosított, kórházi fertőzéseket okozó baktériumok elpusztítására alkalmas fegyver álljon rendelkezésünkre. Ennek következtében néhány éven belül Debrecenben senki nem fog kórházi fertőzésben meghalni

– tudatta a rektor.

CM20240702_Pilot  Kutatólaboratórium_HAON (10)
Szilvássy Zoltán a bakteriofágok fontosságába avatott be
Forrás: Czinege Melinda

Szilvássy Zoltán rávilágított, a fágok hatékonysága nem lehetőség, amennyiben azok megtalálják a baktériumot, bizonyosan képesek arra, hogy hatástalanítsák. Megjegyezte, az elkövetkező években ez csak Debrecen környékén jelent biztos fegyvert, mivel néhány száz kilométerrel távolabb ugyanaz a baktériumtörzs már más variánsban mutatkozik meg, így azok ellen is ki kell fejleszteni a megfelelő bakteriofágokat.

Mint mondta, napjainkban az Európai Unióban évente megközelítőleg félmillió esetben kerülnek az emberek bakteriális fertőzés miatt intenzív osztályra, tíz százalékuk pedig életét veszti. Meglátása szerint a Pilot-üzemben előállított gyógymód egy évtizeden belül az egész kontinensen képes lesz kiirtani a kórházi fertőzéseket mint halálos kórokozókat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában