Gasztronómiai fesztivál

2024.07.20. 21:00

Vénkerti Lecsóünnep: lehet a lecsót variálni, de...! – fotókkal, videóval

Hatodik alkalommal tartották meg a klasszikus nyári étel fesztiválját Hajdúböszörményben. Húsz főzőcsapat mérette meg magát szombaton, hogy bizonyítsa: a Vénkerti Lecsóünnep legjobb főztje az ő bográcsában készül.

Bekecs Sándor

Szombaton a hajdúböszörményi Vénkertben készültek a legjobb lecsók

Forrás: Molnár Péter

Termelői zöldségek, helyi kézműves sörök és finomabbnál finomabb lecsókülönlegességek. Immár hatodik alkalommal rendezték meg Hajdúböszörményben a Vénkerti Lecsóünnepet. A nyári gasztronómiai program helyi termelők ötlete alapján indult, mára már az eredeti helyszínét is kinőtte. Szétnéztünk a Külsfehértói út melletti rendezvénytéren, hogy megtudjuk: mitől jó a jó lecsó.  

vénkerti lecsóünnep, hajdúböszörmény, lecsó, hajdú serház, somossy kertészet
Sánta Krisztián, a Vénkerti Lecsóünnep szervezője
Forrás: Molnár Péter

Molnár Beáta profi séfeket megszégyenítő precizitással és ügyességgel forgatta a zöldségeket két serpenyőben, miközben készségesen állt rendelkezésére a Hajdú Online lecsóleső stábjának. Mint megtudtuk, baráti társaságával két csapatot neveztek a főzőversenyre, Barátok és Pásztorok néven. – Nem véletlen a másik csapat névválasztása sem, hisz itt van velünk Fábián Sándor, aki nyugdíjazásáig juhász volt – árulta el. A csapatok tagjai egyébként Debrecenből, Balmazújvárosról és Hajdúböszörményből érkeztek.

Természetesen neveztünk a versenyre, készítünk egy halas lecsót, illetve lesz egy hagyományos, egy nokedlis és egy tarhonyás változat is. Nincs kifejezett kedvencem, mindet nagyon finomnak tartom, a nyári ételek legjobbja: gyors, laktató,  finom és sokféleképpen el lehet készíteni

 – fogalmazott Molnár Beáta. Elmondta még, hogy a gyerekek is nagyon szeretik – hiába szinte csak zöldségből álló ételről van szó –, s szívesen segítenek az elkészítésében. Ezen a versenyen egyébként először vesz részt, de főzőtudományának megmérettetésében már 23 éves rutinnal rendelkezik: korábban részt vett országos és határon túli versenyeken is.

vénkerti lecsóünnep, hajdúböszörmény, lecsó, hajdú serház, somossy kertészet
Molnár Beáta 23 éves főzőversenyzői rutinnal érkezett Hajdúböszörménybe
Forrás: Molnár Péter

A helyiek szerint ilyen a Vénkerti Lecsóünnep legjobb lecsója

A szervezők nem bízták a véletlenre, a gyerekeknek pónilovaglással és öko-játszóházzal is készültek, de az est folyamán két zenekar is színpadra lépett. A felnőttek, érdeklődők termelői zöldségek, gyümölcsök, valamint kézműves sörök között válogathattak.

A főzőcsapatok sátrait látogatva észrevettünk két fiatal férfit, akik nagy műgonddal forgatták a fakanalat a bográcsban. – Na, végre! – kiáltottunk fel magunkban, végre megtudjuk, hogyan készítik a férfiak a lecsót. A lelkesedésünk viszont hamar alábbhagyott, ugyanis a csapat egyik hölgy tagja jelezte: férjeik feladata a kavargatás, a fűszerek a lányok dolga.

– Mindannyian hajdúböszörményiek vagyunk, itt lakunk a Vénkertben. Tavaly csak látogatóként voltunk kint, de már akkor elhatároztuk, hogy idén beszállunk mi is a versenybe – osztotta meg a helyi csapat egyik tagja. Elmondta, őt tavaly be is fogták zsűrizni, 11 különböző lecsót kóstolt, melyek között volt gombás, húsos, májas és olyan is, amelyben avas szalonna volt. – Úgy gondolom, lehet bármennyire is kreatív az elkészítés, a lecsó akkor az igazi, ha megmarad a sajátos jellege. Ha nincs meg a klasszikus íz, bármit rakhatnak bele, nem lesz nyerő – jegyezte meg.

vénkerti lecsóünnep, hajdúböszörmény, lecsó, hajdú serház, somossy kertészet
Nemcsak verseny, de kiváló csapatépítő program is a Vénkerti Lecsóünnep
Forrás:  Molnár Péter

Ez évre kinőtte eredeti helyét a Vénkerti Lecsóünnep

– Nyolc éve működik a sörfőzdénk, hat éve fogtunk össze a Somossy kertészettel, hogy elindítsunk a Vénkerti Lecsóünnepet. Egy olyan rendezvényt álmodtunk meg, amelyen megjelenhetnek a helyi termelői termékek, a kézműves sörök, illetve kiváló alkalom csapatépítésre, családi rendezvénynek – mondta Sánta Krisztián szervező, a Hajdú Serház tulajdonosa.  

Az idei programra 20 főzőcsapat nevezett, ezért az eddigi helyszínt is át kellett költöztetni a sörfőzde udvaráról a Külsőfehértói út melletti területre. A főzőcsapatok zöme visszatérő, de neveztek új indulók is.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában