Fotókkal

2024.08.29. 14:56

Közmeghallgatás a debreceni közgyűlésen: tűzoltó ezredes válaszolt az akkugyárakról érkező kérdésekre

Első napirendi pontként, közmeghallgatás keretében tárgyalta a közgyűlés a debreceni tűzoltóság 2023-as beszámolóját. A Debreceni Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjéhez, Nagy Imréhez több kérdés is érkezett, egyebek mellett az akkumulátorgyárakkal kapcsolatos aggodalmakat is tolmácsolták a lakosok.

Bekecs Sándor

Első napirendi pontként tárgyalta a Debreceni HTP parancsnokának beszámolóját a közgyűlés. Mint ahogy arról az előterjesztés alapján beszámoltunk, az előző évhez képest 10 százalékkal nőtt a vonulásaik száma, azonban 25 százalékkal kevesebb tűzeset és 50 százalékkal kevesebb beavatkozást igénylő műszaki mentés volt. A beszámolót Nagy Imre tűzoltó ezredes, a Debreceni Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője egészítette ki, majd válaszolt a képviselők kérdéseire. Ezután közmeghallgatás formájában is tárgyalták a napirendi pontot, melyen több lakos is megfogalmazta kérdéseit, észrevételeit a témára vonatkozóan. Ezek közül több is érintette az akkumulátorgyárakkal kapcsolatos aggodalmakat. Jelen volt és felszólalt a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (MIAKÖ) elnöke, Kozma Éva is. 

Az akkumulátorgyárak biztonságáról is volt szó a debreceni közgyűlés csütörtöki ülésén
Az akkumulátorgyárak biztonságáról is volt szó a debreceni közgyűlés csütörtöki ülésén
Forrás: Molnár Péter

Papp László (Fidesz-KDNP) a beszámolót követően hangsúlyozta, a katasztrófavédelem helyi szervezetével folyamatos és aktív az önkormányzat kapcsolata.

Debrecen dinamikus gazdaságfejlesztése jelentős többletfeladattal szolgál majd a tűzoltóság számára. Az erre való felkészülést az önkormányzat tavaly, idén és a jövőben is segíti, többek között a szükséges eszközök beszerzésének támogatásával

– hangsúlyozta a városvezető.  

Az ipari üzemekben is működnek tűzoltóságok 

Vaszkó Imre (DK) a debreceni tűzoltók állománybővítéséről érdeklődött, arról, hogyan készül fel a hatóság a nagy gyárak termelésének elindulására. Nagy Imre válaszában kifejtette, a városban jelenleg is működnek a nagyobb üzemeknél létesítményi tűzoltóságok, s már folynak az egyeztetések a továbbiak kialakításának feltételeiről. Mindezek mellett az elmúlt években a hivatásos állományon belül is volt bővítés.  

Madarasi István (MSZP) kérdésére válaszolva pedig rámutatott: a katasztrófavédelem saját eszközei mellett támaszkodik az önkéntes mentőszervezetek és a létesítményi tűzoltóságok eszközeire is. Hangsúlyozta, a létesítményi tűzoltóságok az adott üzemhez szükséges technikai eszközökkel rendelkeznek, de katasztrófavédelmi kirendeltség is teljes mértékben felkészült.  

A CATL akkumulátorgyára Debrecenben is meg kell, hogy feleljen a németországi feltételeknek  

A közmeghallgatás során többen is szót kértek. Az egyik lakos az akkumulátorgyárakkal kapcsolatos aggodalmának hangot adva többek között arról érdeklődött, mennyire felkészült a debreceni tűzoltóság az új helyzetekre. Nagy Imre tűzoltó ezredes erre reagálva kiemelte, kollégái minden egyes beavatkozáskor arra készülnek, hogy ismeretlen helyen, ismeretlen anyagokkal szemben kell fellépniük.

Számos ilyen káresemény történt eddig, amit kezeltünk, s elvárás is, hogy kezelni tudjuk

– hangsúlyozta. Mindehhez pedig megvannak a megfelelő eszközök és védőfelszerelések. 

Nagy Imre tűzoltó ezredes
Nagy Imre tűzoltó ezredes kérdésekre is válaszolt
Forrás: Molnár Péter

– A káresemények, katasztrófavédelmi helyzetek megelőzésére több eljárást és megoldást kell alkalmazni: ilyenek a tűzszakaszolások, a tárolási szabályzatok, illetve az aktív és passzív tűzvédelmi eszközök. Magam is itt élek, és mindent megteszek, megteszünk, hogy mindenki a lehető legnagyobb biztonságban legyen – mondta a katasztrófavédelmi kirendeltségvezető.

Ezt kiegészítve Papp László hangsúlyozta,

az üzemek építése hatósági eljárások keretében történik, a kormányhivatal a lehető legszigorúbb szabályokat alkalmazzák. A CATL-nek a német határértékeknek megfelelő károsanyag-kibocsátási értékre kell csökkentenie itteni kibocsátását. A lakosság egészségének biztonságát szolgálja továbbá a kialakítás alatt lévő Környezeti Ellenőrzési Rendszer is. 

Papp László polgármester
Papp László: a kormányhivatal a lehető legszigorúbb szabályokat alkalmazza
Forrás: Molnár Péter

A tűzoltó ezredes eloszlatta az akkumulátortüzekkel kapcsolatos tévhitet 

Kozma Éva, a MIAKÖ elnöke egy hosszabb kérdéssorral készült, melyet kinyomtatva is átadott Papp Lászlónak és Nagy Imrének. Elmondta, korábban kérte csatlakozását a környezeti monitoring-bizottsághoz, de eddig még nem kaptak erre vonatkozóan választ. Papp László válaszában elmondta, a bizottság még szervezés alatt áll, s egyeztetésre invitálja a MIAKÖ képviselőit. Egy másik kérdésre Balázs Ákos alpolgármester hangsúlyozta: a Környezeti Ellenőrző Rendszer eszközei beszerzés alatt állnak, a különböző műszereket a Debreceni Egyetem professzorainak javaslatai alapján választották ki. Az alpolgármester továbbá hangsúlyozta: a műszeres mérések mellett személyes mintavételeket is végeznek majd.  

Évente több alkalommal is tartunk ellenőrzéseket a gyárakban, a kötelező ellenőrzések mellett vannak célellenőrzések és egy-egy eseményhez kapcsolódó vizsgálat is. A katasztrófavédelemnek Magyarország területén van a joghatósága, így legyen bármilyen tulajdonban egy adott üzem, mi oda bemehetünk

– fogalmazta meg válaszát egy másik kérdésre vonatkozóan Nagy Imre. Reagált továbbá arra is, hogy az akkumulátortüzeket nem lehet eloltani. 

– Ez nem igaz. Az akkumulátortüzek eloltására többféle megoldás is van, vízzel is oltható. Ahogy más technológiai terület, úgy ez is folyamatosan fejlődik, s jelennek meg új eszközök, új megoldások. Akkumulátortüzekre is fejlesztettek már ki külön ilyeneket. Továbbá felhívnám a figyelmet arra is, hogy a tűzoltás nem csak arról szól, hogy az adott tüzet eloltsuk, hogy megakadályozzuk a tűz továbbterjedését. Egy akkumulátorgyárban például ezért történik kis csoportokban az anyagtárolás – fejtette ki. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában