Rendelet

2024.08.22. 07:00

Mikor és hol lehet közterületen alkoholt inni Debrecenben?

Fokozott ellenőrzések és eltérő nyitvatartási idők a belvárosban. Debrecenben rendelet szabályozza a közterületen történő alkoholfogyasztást.

BDR Média

Szeszesital-árusítás, -kiszolgálás és –fogyasztás tilalmának megszegése miatt az idei évben – július 15-ig – 262 esetben intézkedtek a közterület-felügyelők Debrecenben – tudta meg a Cívishír. Örökös találgatások tárgya, hogy meddig tarthatnak nyitva a helyi kocsmák, bárok, borozók, sörözők teraszai– cikkünkből ez is kiderül. Ahhoz, hogy értsük, Debrecenben mikor és hol lehet meginni egy dobozos sört közterületen, muszáj visszanyúlni ahhoz a 2013-as önkormányzati rendelethez, amelyik egyszerre szabályozza a vendéglátóhelyek éjszakai nyitva tartását, a szeszes italok árusítását és azok közterületi fogyasztását.

Debrecenben a vendéglátóhelyek és a teraszaik nyitvatartási ideje nem egyezik meg
Debrecenben a vendéglátóhelyek és a teraszaik nyitvatartási ideje nem egyezik meg
Forrás: Illusztráció / Napló-archív

Mikor lehet inni közterületen Debrecenben? 

A főszabály: a városnak egy jól körülhatárolt területén tilos az utcai alkoholfogyasztás. A rendelet húsznál is több út, utca felsorolásával pontosítja e zóna kiterjedését.

Most legyen elég annyi, hogy északon a Doberdó, keleten a Budai Nagy Antal, délen a Gázvezeték utcák, nyugaton a tiszalöki vasút vonala jelöli ki a határokat (Józsa teljes területét szintén idevéve). Ebben a zónában tehát nem szabad az utcán italozni. Ez alól csak három kivétel van. A vásárokon, alkalmi rendezvényeken (egy), az alkoholt forgalmazó, nyitva tartó vendéglátóhelyek teraszain, kerthelyiségeiben (kettő), a Nagyerdei körút által határolt területen, valamint a Pallagi út mellett történő italfogyasztás (három). Ugyanezek a megkötések jelölik ki Debrecenben azt is, hogy mely boltokban tilos alkoholt árusítani 22-06 óra között.

Meddig vannak nyitva a teraszok Debrecenben?

A hivatkozott rendelet a vendéglátó üzletek éjszakai nyitvatartását is szabályozza. Azonban – mint arról a debreceni polgármesteri hivatal szerkesztőségünket tájékoztatta – a vendéglátóhelyek és a teraszaik nyitvatartási ideje nem egyezik meg. A Hal közben, a Simonffy, a Bajcsy-Zsilinszky és a Piac utcákon a vendéglátó teraszok hétfőtől csütörtökig és vasárnap 06-24 óráig, míg pénteken és szombaton 06-01 óráig (tehát reggel hattól hajnali egyig) tarthatnak nyitva.
Maguk a vendéglátóhelyek – a belső körútként emlegetett, általa határolt területen – korlátozás nélkül tarthatnak nyitva a 2013-as rendelet 3-5. számú paragrafusában foglaltak szerint. Ezek tisztázása után rátérhetünk arra a kérdésre is, hogy miért és miként tartatják be a szabályokat a közterület-felügyelők. 

A lakosságot riasztja a részegek látványa az utcákon, tereken. Különösen kifogásolják, amikor az italozással garázda viselkedés, piszok jár együtt. A nehézségek hatványozódnak, ha az alkoholfogyasztás és a köznyugalmat zavaró események nevelési, oktatási intézmények, turisztikai látványosságok környezetében történnek. A szeszesital-fogyasztással kapcsolatos lakossági panaszok rendszeresek voltak

– indokolják az önkormányzatnál a kilenc évvel ezelőtti rendeletalkotás szükségességét.

debrecne, közterület, alkohol
Az alkoholt forgalmazó vendéglátóhelyek teraszain természetesen lehet szeszesitalt fogyasztani
Forrás: Napló-archív

A közterület-felügyelők úgy jönnek a képbe, hogy a 2012-es „szabálysértési törvény" határozza meg a szeszesital-árusítás, -kiszolgálás és -fogyasztás tilalmának megszegését (mint szabálysértést). A szabálysértési eljárás lefolytatását és a jogsértés szankcionálását a törvény a rendőrség hatáskörébe rendeli, de helyszíni bírság kiszabására a közterület-felügyelőket is jogosulttá teszi (a jegyzőnek nincs hatásköre).

Figyelmeztetéssel kezdődhet

Április végétől november közepéig a közterület-felügyelet fokozott ellenőrzéseket tart a belvárosban, a Petőfi teret is ideértve. Az egyenruhások – a biztonság érdekében – különösen gyakran tűnnek fel a szórakozóhelyek környékén. Amennyiben a hatáskörükbe tartozó jogsértést észlelnek, úgy intézkedési kötelezettségük van

Ebbe a körbe a szeszes itallal kapcsolatos kihágásokon túl a csendháborítás, a koldulás, a köztisztasággal vagy a gépjárművel elkövetett szabálysértések is beletartoznak.

– A törvény lehetőséget ad a szóbeli figyelmeztetésre, de kizárólag helyszíni bírság kiszabása helyett. Mivel nem a bírságok kiszabása az elsődleges, a közterület-felügyelők több esetben élnek szóbeli figyelmeztetéssel. Ezeket dokumentálniuk sem kell. Ugyanakkor ilyen szankcióban csak az részesíthető, aki a szabálysértést beismeri – reagált az önkormányzat arra a kérdésünkre, hogy enyhébb esetekben beérik-e figyelmeztetéssel vagy a jogsértőknek mindenképp helyszíni bírsággal, súlyosabb esetben szabálysértési feljelentéssel kell-e számolnia az intézkedések során.
Helyszíni bírsággal az sújtható, akit tetten érnek, a terhére rótt szabálysértést elismeri, valamint okmánnyal tudja igazolni a személyazonosságát a helyszínen. Mindezt azért írjuk le, mert a következő lépcsőfoknak tekinthető szabályértési feljelentés esetében komolyabb következményekkel számolhatunk.

Megtudtuk: a közterület-felügyelők 2023-ban szeszesital-árusítás, -kiszolgálás és -fogyasztás tilalmának megszegése miatt 475 alkalommal intézkedtek; ebből 301 helyszíni bírság és 174 feljelentés született. Idén július 15-ig 262 esetből 166 zárult bírsággal, 96 feljelentéssel.

Nemrég egy olvasó azzal kereste meg a Cívishírt, hogy valamelyik szombatról vasárnapra virradó éjszaka ismerőseivel sörözött a Hal közben. A vendéglátóhely a záróránál járt, a terasz közelében több közterület-felügyelő várakozott. Kisvártatva az egyenruhások arra kérték a vendégeket, hogy igyekezzenek elfogyasztani a kikért söröket. Ebből kisebb szóváltás alakult ki. – A teraszok nyitvatartási ideje alatt a szeszesital-fogyasztás nem minősül szabálysértésnek. Záráskor elsődlegesen az üzletvezetők, a nyitvatartási időt követően a közterület-felügyelők hívják fel a vendégek figyelmét a terasz zárásának szükségességére. Ezzel a jogkövető magatartást segítik elő – válaszoltak az önkormányzattól.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában