Önkormányzat

2024.08.07. 07:00

Az ország legjobban teljesítő vármegyéi között a hajdú-bihari

Az elért eredmények mögött pedig nem kevés munka van. Pajna Zoltánt, a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat közgyűlésének elnökét kértük meg, hogy értékelje a vármegye elmúlt éveit.

Bekecs Sándor

Az elmúlt évek alatt több tíz kilométerrel bővült a vármegye bel- és külterületi út- és kerékpárúthálózata; bölcsődék épültek, óvodák és iskolák bővültek, közintézmények újultak meg. Mérföldkövekhez érkezett az utóbbi években a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat, hiszen elindult a 2021-2027-es uniós finanszírozási ciklus, míg az előző 2023 végével zárult, júniusban pedig még választásokat is tartottak az országban, amelynek eredményeként ősztől megváltozott összetétellel folytatja a munkát a vármegyei közgyűlés. E három témakör mentén beszélgettünk Pajna Zoltán elnökkel.  

hajdú-bihar vármegyei önkormányzat, fejlesztés, vármegyei közgyűlés
Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke

A hajdú-bihari közgyűlés elnöke az előző uniós finanszírozási ciklust értékelve kiemelte: a vállalásokat túlteljesítve, 21,6 kilométer helyett 36 kilométeren újultak meg a vármegye 4-és és 5-ös számú mellékútjai. – A belterületi utak fejlesztésére nem lehetett pályázni, de az ipari parkok fejlesztését, a leromlott városi területek rehabilitációját célzó és a zöld város projektben volt lehetősége az önkormányzatoknak az utak állapotának javítására. Becsléseink szerint hasonló nagyságú lehet az eredmény, mint a külterületi utaknál – osztotta meg a vármegyei közgyűlés elnöke.   

Megjegyezte, az önkormányzatok alapvetően jól használták fel az elnyert forrásokat, sikeres projekteket tudhatnak maguk mögött. Az eredetileg meghatározott 49,6 milliárd forintos keret 66 milliárd forintra emelkedett, amit további 4 milliárd forinttal egészített ki az állam 91 projektre elosztva, melyeknél a közbeszerzések lezárását követően derült ki, hogy forrástöbbletre van szükség.

CM20231116_Debrecen_4808-as út átadó_Hosszúpályi-Biharkeresztes (17)
Többek között elkészült a 4808-as út mintegy 7,7 kilométeres szakasza Debrecen és Hosszúpályi között
Forrás:  Napló-archív

Jól gazdálkodtak a települések az uniós forrásokkal  

Kiemelkedő eredményeket ért el Hajdú-Bihar vármegye az iparterületek fejlesztése területén, a tervezett 87 hektár helyett 257 hektárnyi terület fejlesztettek a települések, mellyel tovább bővültek a gazdaságfejlesztési lehetőségek. Hasonlóan alakult az újonnan létrehozott vagy helyreállított zöldterületek nagysága, a tervezett 81 ezer négyzetméternek a több mint háromszorosát teljesítettük. Kerékpárútból 41 kilométer helyett 43 kilométernél is több épült

 – összegezte Pajna Zoltán. Az egészségügyi alapszolgáltatásokhoz fűződő projektekből 54-tet terveztek, de végül 78 lett. Helyi társadalmi akciókba pedig 7798 fő helyett 129 ezer 662 főt tudtak bevonni.   

A vármegyei elnök elárulta, három területen nem tudták csak teljesíteni a kitűzött célokat: a bölcsődei férőhelyek bővítése, az üvegházhatású gázok csökkentése, valamint a helyreállított lakóegységek esetén. A 2014-2020-as uniós finanszírozási ciklusban összesen 309 pályázat nyert TOP-forrást, ebből már csak 15 ellenőrzésével nem végzett az Irányító Hatóság.

A vármegyei önkormányzat saját projektjei közé tartozott a Magyar Szürkék Útja - Oxenweg, melyben 8 településen fejlesztették a tematikus turisztikai szolgálatot; A hajdú hagyományok nyomában, melynek keretében mintegy 500 különböző rendezvényt tartottak vármegyeszerte; illetve a Foglalkoztatási Paktumban 2200 + 600 millió forintot fordítottak arra, hogy a vármegye minél több polgárának legyen lehetősége olyan szolgáltatásokhoz, képzésekhez és támogatásokhoz hozzájutni, amelyekkel könnyeben érvényesülhet a munkaerőpiacon.  

Ötven kilométer mellékutat újítanak fel 2025-ben  

– A mostani uniós finanszírozási ciklusban 10,2 milliárdot fordítunk 4-es és 5-ös számú utak fejlesztésére, körülbelül 50 kilométernyi utat újítunk fel. Jelenleg a tervek előkészítése zajlik, várhatóan a következő év közepére készülnek el az útszakaszok

 tért át a folyamatban lévő fejlesztésekre a hajdú-bihari közgyűlés elnöke. A kivitelezés az alábbi szakaszokat érinti:  

  • 4804 Hajdúszoboszló – Hajdúszovát (1,8 km) 439 millió Ft  
  • 4902 Hajdúhadház – Hajdúsámson (8,8 km) 2.095 millió Ft   
  • 4808 Debrecen – Biharkeresztes (2,8 km) 445 millió Ft   
  • 3514 Hajdúnánási körgyűrű (4,5 km) 639 millió Ft  
  • 4812 Berettyóújfalu – Pocsaj (8,1 km) 1.603 millió Ft  
  • 4805 Debrecen – Bihartorda (4,3 km) 1.034 millió Ft  
  • 3507 Hajdúböszörmény – Hajdúhadház (8,4 km) 1.679 millió Ft  
  • 4816 Hajdúszovát – Derecske (2,4 km) 472 millió Ft  
  • 3406 Nádudvar – Hajdúszoboszló (8,4 km) 1.835 millió Ft  

Pajna Zoltán kiemelte, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége elnökeként sikeres tárgyalást folytatott az Európai Unió Bizottságával és az Irányító Hatósággal, így a 2021-2027-es időszakban már lehet külön pályázni belterületi útfejlesztésekre. – Ez az egyik legsikeresebb felhívásunk. 12 milliárd forinttal hirdettük meg, eddig 60 sikeres pályázatot bírált el a Közreműködő Szervezet. Nagyon sok út már el is készült, illetve számos szakasz van kivitelezés vagy közbeszerzés alatt – ismertette.  

A TOP Plusz pályázatokban összesen 127 milliárd forintot fordíthatnak a települések önkormányzatai fejlesztésekre, ebből 43 millió forint jut Debrecenre. A vármegyei önkormányzat eddig 302 pályázatot hirdetett meg, 144 támogatási szerződést írtak már alá a nyertes önkormányzatok és 95 projekt van elbírálás alatt. A legnagyobb konstrukció az Élhető települések, amelyben eddig 72 tendert támogattak mintegy 19,3 milliárd forint értékben. De jelentősek az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére (39 projekt, 5,1 milliárd forint), a helyi gazdaságfejlesztésre (19 projekt, 4,6 milliárd forint) és a térségi turizmusfejlesztésére (7 projekt, 2,3 milliárd forint) elnyert támogatások is. 

– A cél az, hogy gyorsítsuk a megvalósításokat. A tavasszal már jeleztük az önkormányzatok felé, hogy akik nem tudják a megadott határidőn belül felhasználni a forrásokat, azoktól akár vissza is vonhatjuk a támogatást – hangsúlyozta Pajna Zoltán.   

Madárszínházat és fogadóközpontot is építtet a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat

– Ebben a ciklusban is lesznek olyan projektek, amelyeket a vármegyei önkormányzat saját kezelésében vagy konzorciumban kezel. A helyi humánfejlesztések konstrukcióra például mintegy 3 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből 64 ezer embert igyekszünk különböző programokon keresztül elérni, s élethelyzetüket javítani – mutatta be Pajna Zoltán. Paktum Plusz néven folytatódik a foglalkoztatási paktum is, melyre 5,5 milliárd jut. Különleges beruházásnak ígérkezik továbbá a hortobágyi Madárszínház és a hozzá kapcsolódó turisztikai fejlesztések, melyről legutóbb itt írtunk részletesen:

Mindezek mellett jelenleg 8 darab nemzetközi projektben vesz részt Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata, további két ROHU-projekt (Interreg VI-A Románia-Magyarország Program) támogatási kérelme pedig előkészítés alatt áll. Utóbbiakban a román Bihar megye tanácsával pályáznak közösen. Sikeresség esetén egyrészt négy településen történhetnek a geotermikus hőenergia hasznosításával kapcsolatos energetikai fejlesztések, másrészt helyi identitást erősítő és kulturális programokat szerveznének határon innen és túl.  

hajdú-bihar vármegyei önkormányzat, fejlesztés, vármegyei közgyűlés
A Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat lesz a Madárszínház-projekt konzorciumvezetője
Forrás:  Napló-archív

Új feladatok és kihívások várnak a következő közgyűlésre  

– Nagyon jó és együttműködő közösség alakult ki az elmúlt évek alatt a közgyűlésben. A képviselők egyöntetűen a vármegye fejlesztése mellé álltak, s politikai hovatartozástól függetlenül is elmondható, hogy olyan az ülések légköre, ami országosan is irigylésre méltó – méltatta a vármegyei közgyűlés munkáját az elnök. 

Hozzátette, ez az eredményekben is megmutatkozik, Hajdú-Bihar az ország legjobban teljesítő vármegyéi között van.   

Októberben 14 régi és 10 új taggal kezdi meg a munkáját a testület. Bízom benne, hogy az új képviselők is hasonló elkötelezettséggel érkeznek, s vállalják a feladatot. Itt a jó minta a frakciók közötti jó együttműködésre. Olyan programok és projektek indulnak, melyek mindenki számára vállalhatóak és elfogadhatóak – fogalmazott Pajna Zoltán. Utóbbival kapcsolatban hozzátette: új feladatok és új kihívások várnak a megalakuló közgyűlésre. A vármegye nemcsak projektek követéséért, de 17 milliárd forint értékben saját projektjeinek megvalósításáért is felel. Ez jelentős változás az elmúlt évekhez képest.   

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában