Közgyűlés

2024.07.01. 17:39

Hajdú-Bihar közbiztonsága továbbra is a legjobb az országban

Rendhagyó módon nem péntek délelőtt, hanem hétfő délután tartotta soron következő tanácskozását a vármegye közgyűlése. Az ülésen Hajdú-Bihar közbiztonsága tavalyi adatait ismertette Gyurosovics József rendőr dandártábornok, kapitányságvezető, majd ezt követően átadták a Hajdú-Bihar Vármegye Rendőre elismerést is. Mindezek mellett köszöntötték a Csokonai Gimnázium országos versenyt nyert diákjait, valamint döntés született egy jelentős turisztikai pályázat benyújtásáról is.

Bekecs Sándor

Hajdú-Bihar közbiztonsága is napirendre került a vármegyei közgyűlés ülésén

Forrás: Czinege Melinda

Hajdú-Bihar közbiztonsága is napirendre került a Hajdú-Bihar Vármegye Közgyűlése július 1-i ülésén. Az elmúlt év adatairól, a rendőrség munkájáról Gyurosovics József rendőr dandártábornok, a vármegyei rendőr-főkapitányság vezetője számolt be. Emellett a vármegyét érintő uniós projektek eredményeit összefoglaló beszámolóról és egy turisztikai pályázat benyújtásáról is tárgyaltak a közgyűlés tagjai, illetve átadták a Hajdú-Bihar Vármegye Rendőre elismerő díjat is. Az ülést megelőzően a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium diákjait köszöntötték, ugyanis az intézmény Pósán Enikő Andrea tanárnő által felkészített RÁLA nevű csapata nyerte a Kárpát-Medencei Hungarikum verseny középiskolások kategóriáját. A csapat tagjai – Madarász Regina, Tar Ágnes, Pikó Linett és Kordás Anna – egy-egy egésznapos belépőt kapott a debreceni Aquaticum Strandfürdőbe. 

Hajdú-Bihar közbiztonsága, közgyűlés, bűnscelekmény
Hajdú-Bihar közbiztonsága elmúlt évekbeli adatait Gyurosovics József rendőr dandártábornok, kapitányságvezető ismertette
Forrás:  Czinege Melinda

A vármegye rendőr-főkapitánya előadásában egyebek mellett ismertette, az elmúlt években jelentős mértékben nőtt az online térben elkövetett bűncselekmények száma, 2022-höz képest több mint 900-zal nőtt az ilyen esetek száma. Kiemelte, a bűncselekmények emelkedése ellenére Hajdú-Bihar vármegye továbbra is az ország legbiztonságosabb részei között van, több statisztikai adatot tekintve évek óta őrzi vezető helyét.

Mint ahogy arról korábban a Haon oldalán beszámoltunk, a vármegyében tavaly az azt megelőző előző évhez képest 27,8 százalékkal nőtt a regisztrált bűncselekmények száma, amely 2023-ben 6 ezer 858 esetet jelent. A közterületen elkövetett regisztrált bűncselekmények száma 1635-ről 2068-ra emelkedett, ez 26,5 százalékos növekedést jelent. A kiemelten kezelt bűncselekmények száma 19,5 százalékos növekedést mutat, ezen kívül az online térben elkövetett bűncselekmények száma is jelentősen megszaporodott és a tendencia jelenleg is tart, különösen a bankkártya-, valamint a hitelkártyahasználat, illetve az online banki műveletek, mobil applikációk használata kapcsán.

Hajdú-Bihar közbiztonsága, közgyűlés, bűncselekmény
Az ülés elején a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium diákjait köszöntötték
Forrás:  Czinege Melinda

Hajdú-Bihar közbiztonsága és a közlekedés helyzete

A közlekedésbiztonság helyzetének vonatkozásában a személysérüléssel járó közúti közlekedési balesetek számában 6,4 százalékos emelkedés figyelhető meg. A legtöbb baleset az elmúlt évben is az elsőbbségi szabályok megsértése miatt következett be. 2023-ban a migrációs nyomás nem várt mértékben növekedett, különösen a megbújásos és a járműben történő szállítás módszerével elkövetett embercsempészés volt a jellemző. A határforgalom tavaly magasabb volt, mint 2022-ben, azonban a 2019. évi adatokat nem érte el.

A közterületi jelenlét mértékét 2023-ban az illegális migrációval kapcsolatos fokozott közterületi jelenlét alakította, továbbá az orosz-ukrán konfliktus kapcsán jelentkező menekülthullámmal összefüggésben felmerült rendőri feladatok befolyásolták. Emelkedett a közterületen elkövetett regisztrált bűncselekmények, a testi sértések, a garázdaság, a lakásbetörések, a jármű önkényes elvétele bűncselekmények és az online térben elkövetett csalások nyomozáseredményessége is.

A napirendi pont tárgyalását követően adták át a Hajdú-Bihar Vármegye Rendőre-díjat. Az elismerést ezúttal Berecz József rendőr ezredes kapta, aki 2011 óta látja el a Balmazújvárosi Rendőrkapitányság vezetői feladatait.

Hajdú-Bihar közbiztonsága, közgyűlés, bűncselekmény
Berecz József rendőr ezredes lett idén a vármegye rendőre
Forrás:  Czinege Melinda

A Madárszínház felépítésére is pályázik a vármegyei önkormányzat

A folytatásban a közgyűlés elfogadta a vármegyei önkormányzat a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Integrált Területi Programjának végrehajtásáról, melyből egyebek mellett kiderült: az elmúlt években 35,91 kilométer út újult meg a vármegyében, emellett 287-tel nőtt a bölcsődei férőhelyek száma, valamint 43,35 kilométerrel a kerékpárutak hossza. 

Hajdú-Bihar vármegye önkormányzata – az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft.-vel és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságával konzorciumban – kérelmet nyújt be a TOP Plusz Aktív turizmus fejlesztése felhívására, mintegy 4,32 milliárd forint értékben. 

Esetleges nyertesség esetén ebből készülne el a Máté Bence által megálmodott Madárszínház, valamint egy látogatóközpont kialakítása, mely utóbbi magában foglalna kiállító- és közösségi tereket, vendéglátóegységeket.

A projekt része lenne az előzőekhez kapcsolódó eszközök beszerzése, illetve – forrás függvényében – a halastavi kisvasút felújítása is. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában