Hosszú hétvége

2024.08.16. 07:00

Hova fordulhatunk a hosszú hétvége alatt, ha baj van? Hogyan közlekedhetünk Debrecenben a hosszú hétvége napjain?

Haon.hu

Módosul a DKV menetrendje a hosszú hétvégén és a virágkarnevál idején is

Fotó: Czinege Melinda

Idén az augusztus 20-i nemzeti ünnep keddre esik; habár a hétfő elvileg normál hétköznap, ahol tehették, korábban munkanap-áthelyezéssel ledolgozták azt, így nagyon sokan négynapos hosszú hétvégének örülhetnek holnaptól. Az államalapítás ünnepe és az egymás utáni szabadnapok sora azt is jelenti, hogy némileg változik a boltok nyitvatartása, a tömegközlekedés menetrendje, és az orvosi ügyeletek fogadják azokat, akiknek sürgős beavatkozásra van szükségük. Mivel a hosszú hétvége négy napjából egyetlen, augusztus 20. (tehát kedd) lesz ünnep, ezen az egy napon nem vásárolhatunk kedvenc üzleteinkben; zárva tart a legtöbb bolt, bevásárlóközpont, a piacok. Augusztus 17-18-19-én nyitva lesznek a hétvégén, illetve szombaton egyébként is nyitva tartó üzletek, jellemzően non-stop boltok, virágboltok, benzinkutak, vendéglátóhelyek.

hosszú hétvége Debrecen haon
A vendéglátóhelyeken biztosan falatozhatunk a hosszú hétvége minden napján
Fotó: Czinege Melinda

Habár az AKSD Kft. szolgáltatási területén a hulladékszállítás ünnepnapokon, áthelyezett pihenőnapokon is működik, ez alól kivétel augusztus 20-a; az ezen napokon elmaradó szállítást a megelőző szombati napon pótolják.

A hosszú hétvége napjain megváltozik a menetrend

A MÁV közlése szerint augusztus 18-án (vasárnap) és 19-én (hétfő) az ünnepnapi, 20-án (kedd) a vasárnapi, 21-én (szerdán) pedig már megszokott munkanapi menetrend szerint járnak a vonatok. Augusztus 16-tól 21-ig az utasforgalom szempontjából frekventált napokon a kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity vonatok szerelvényei az általános hétvégéken szokásosnál több kocsival közlekednek. 

A helyjegyek elővételi vásárlásától függően a lehetőségekhez képest – többek közt – a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza viszonylatú Nyírség, és a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Budapest viszonylatú Tokaj vonatokat több kocsival megerősítve közlekedteti a MÁV-START.
A Volánbusz járatainak közlekedési rendje is módosul: augusztus 18-án munkaszüneti napon, 19-én szabadnapon, 20-án munkaszüneti napon és a hét első munkanapját megelőző napon, 21-én szerdán nyári tanítási szünetes munkanapon, a hét első munkanapján érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszok. Az ünnepi rendezvények miatt forgalmi változásokra, terelésekre is számítani lehet! A pénztárak augusztus 19-én szombati, 20-án munkaszüneti napi (ünnepnapi) nyitvatartási rend szerint üzemelnek.

Debrecen karnevál haon
Debrecen készen áll az ünnepre
Fotó: Czinege Melinda

Módosul a DKV közlekedése is

Debrecenben a hosszú hétvége miatt szintén változik az autóbuszok, trolibuszok és a villamosok közlekedési rendje. Augusztus 17-én (szombat) a járatok szabadnapi, augusztus 18-án munkaszüneti napi, augusztus 19-én, szabadnapi, augusztus 20-án pedig munkaszüneti napi menetrend szerint szállítják az utasokat. Augusztus 20-án az Auchan-járatok nem közlekednek.

A virágkarneváli menet útvonalán a mobil lelátók építése és bontása miatt augusztus 18-án (vasárnap) üzemkezdettől augusztus 20-án (kedden) üzemzárásig több megállóhelyet is áthelyeznek az Egyetem sugárúton. Ezekről a DKV honlapján tájékozódhatnak. Augusztus 18-án 18:15 és 22:00 óra között rendezik meg a Night Ride kerékpáros felvonulást, emiatt a villamosok, és számos buszjárat menetidejében néhány perces késés előfordulhat.

Fentieken túl szombaton a DVSC – Diósgyőr labdarúgó mérkőzés zavartalan lebonyolítása érdekében 15:30 és 20:30 óra között, a Nagyerdei körút Pallagi út és Ady Endre út közötti szakaszát lezárják. A lezárás ideje alatt néhány autóbusz terelőútvonalon közlekedik.

karnevál Debrecen haon
A színház környezete is kivirágzott
Fotó: Czinege Melinda

Módosul a DV Parking Kft. által üzemeltetett várakozóhelyek parkolási rendje is Debrecenben. A virágkarneváli rendezvényekhez kapcsolódó lezárások ideje alatt az érintett fizető várakozóhelyeket nem tudják használni az autósok. Augusztus 20-án, a karneváli felvonulás ideje alatt a Bethlen utcai, a Kölcsey az Ítélőtábla, a Halköz mélygarázsok, valamint a Széchenyi utcai parkolót egyáltalán nem tudják használni az autósok, a forgalom se ki, se be nem lehetséges. A Nagyerdei mélygarázst folyamatosan csak az Oláh Gábor utcai lehajtón keresztül tudják majd megközelíteni az autósok.

Az ünnepi hétvégén, a megállási tilalommal nem érintett felszíni parkolókban és a mélygarázsokban, szombaton, vasárnap, és hétfőn is a megszokott üzemelési rend szerint kell fizetni a várakozásért. Augusztus 20-án a felszíni parkolás valamennyi helyszínen díjmentes, a mélygarázsokban és a debreceni repülőtér parkolójában viszont a nemzeti ünnepen is díjköteles a várakozás.

 

Hova forduljunk betegség esetén?

A gyógyszertárak ügyeleti rendben működnek a hosszú hétvégén. Debrecenben Móricz Zs. körút 22. szám alatti Auguszta Gyógyszertár, valamint a Nagyerdei körút 98. szám alatt található Libra Patika lesz nyitva. A megyék nagyobb városai ügyeleti gyógyszertárainak listája megtalálható itt.

 A debreceni felnőtt- és gyermek háziorvosi ügyeleti ellátást az Országos Mentőszolgálat biztosítja a Debreceni Egyetem Klinikai Központ területén. A felnőtt alapellátási ügyelet a Sürgősségi Klinikán, a gyermekgyógyászati ügyeleti ellátás pedig a Gyermekgyógyászati Klinikán valósul meg, ami munkaszüneti és ünnepnapokon folyamatosan, napi 24 órában működik. 

Ha bármilyen ügyeleti ellátásra van szükségünk, a +36 52 506 303 diszpécseri telefonszám éjjel-nappal hívható.

A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) éjjel-nappal ingyenesen hívható száma a 116-123, illetve a 06 80 810-600-as. 

Orvosi ügyeletek

  • Háziorvosi ügyelet 

Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Klinika – 4032 Debrecen, Nagyerdei körút 98.

Az ügyeleti ellátás: +36 52 506 303 telefonszámon érhető el.

  • Házi gyermekorvosi ügyelet

Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika - 4032 Debrecen, Nagyerdei körút 98.

Ügyeleti ellátás: +36 52 506 303 telefonszámon érhető el.

  • Traumatológiai ügyelet

DEKK Kenézy Gyula Campus a Bartók Béla út 2-26.

Telefon: +36 52/511–777 Információs vonal: +36 80 204 414

  • Fogorvosi ügyelet

Ünnepnapokon 7:30 - 13:30 között tart nyitva a Debrecenben a Rákóczi utca 7. szám. „B” jelű rendelőben. Az alábbi telefonszámon lehet őket elérni: +36 52 420 371 vagy +36 30 2717 600


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában